RECULL DE PREMSA ANC – 16 OCTUBRE 2012

SECRETARIAT NACIONAL DE L’ANC – COMUNICACIó

L’ANC recomanarà el vot per les opcions independentistes
L’Assemblea s’implicarà en les eleccions del 25-N perquè el clam de la manifestació de la Diada no es perdi

Es planteja redactar un text sobiranista perquè els partits el subscriguin

16/10/12 02:00 – BARCELONA – MARC BATALLER

11s

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) s’implicarà en les eleccions del 25-N perquè l’independentisme en surti reforçat. Evidentment, no es presentarà com a formació política, però sí que treballarà perquè aquests comicis siguin plebiscitaris per l’estat propi. Per aquest motiu demanarà el vot per aquelles forces que es comprometin a avançar per aquest camí. Tot i això, no prendrà posició a favor de cap partit, ja que l’Assemblea sempre defensa que no té connotacions polítiques. Simplement serà una declaració d’intencions sobiranista perquè el clam de la Diada no quedi en l’oblit.
Una de les possibilitats per articular aquest procés és que l’ANC redacti un text netament independentista i que els partits que vulguin el subscriguin. Tampoc no es descarta que algunes organitzacions el puguin incloure en el seu programa. A hores d’ara, els dirigents de l’Assemblea estan sospesant aquestes dues vies i també mantenen contactes discrets amb responsables polítics.
Però fonts de l’ANC deixen clar que l’entitat només estarà al costat d’aquelles formacions que apostin per la independència sense dilació.

Campanya contra la por

Al marge del 25-N, l’associació continua treballant. Un dels reptes és eixamplar la base social que està a favor de la independència i es preparen actes i xerrades sobretot a l’àrea metropolitana, una zona on tradicionalment el sobiranisme ha arrelat poc. També es debaten altres campanyes de sensibilització, com per exemple una que combati la por a la independència. Donar arguments raonats i sensats a favor de l’estat propi català per desmuntar les tesis catastrofistes que asseguren que Catalunya entraria en una crisi galopant, gairebé apocalíptica, si se separés de l’Estat espanyol.

http://www.elpuntavui.cat/component/elpunt/article/-/-/584774.html

 

Premi Nacional Serrallonga 2012 a l’ANC

Salt

Segons informa Salt per la Independència, el Premi Nacional Serrallonga 2012, premi a l’excel·lència en l’actuació a favor dels Països Catalans ha estat atorgat a Salt (Gironès) el proppassat 11 d’octubre a l’Assemblea Nacional Catalana.

La presentadora, l’actriu Txe Arana, ha exposat les argumentacions del Jurat segons les quals s’acorda el “Trabuc d Or”, a l’Assemblea Nacional Catalana “Per la seva tasca en favor de l’autodeterminació del poble de Catalunya i el seu dret a decidir. Per la seva feina per aglutinar persones de diferents orígens i realitats en la defensa del país i per la gran mobilització que ha aconseguit en la darrera diada”.

El premi fou lliurat pel cantant i músic Pep Sala a l’Assemblea Nacional Catalana representada per Carles Castellanos (Vicepresident) i Jordi Pagès (Representant de l’Assemblea Territorial al Secretariat Nacional).

El “Tricorni Negre”, per contra, va ser atorgat a Alejo Vidal-Quadras del Partit Popular per la seva dedicació constant a intentar destruir Catalunya.

Finalment, el premi especial Baronia de Sas, ha estat destinat a homenatjar la figura d’Avel·lí Artís-Gener (Tísner) amb motiu del centenari del seu naixement.

FOTOS: TotSalt

L’ANC-Deutschland aigualeix la celebració oficial del 12O a Berlín

B.F. | Actualitzat el 15/10/2012 a les 13:20h

ANC-Deutschland

Els activistes que van repartir els fulletons al cos diplomàtic que va assistir a la celebració del 12 d’Octubre a l’ambaixada espanyola a Alemanya. Foto: ANC-Deutschland.

Ambaixadors, cònsuls i diplomàtics de tot el món es disposaven a celebrar el 12 d’Octubre, Dia de la Hispanitat, amb total normalitat aquest divendres a Berlín. Però un grup d’independentistes agrupats a l’entorn de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC)-Deutschland van aixafar la guitarra a l’ambaixada espanyola a Alemanya. A mida que el cos diplomàtic va voler accedir a les dependències espanyoles, els van anar repartint fulletons informatius amb el títol Katalonien, der neue Staat in Europa (Catalunya, el nou estat d’Europa), en què se’ls explicava què va suposar la manifestació d’aquest Onze de Setembre i s’hi llistava tot un seguit de motius pels quals els catalans reclamen la independència.

A la convocatòria hi van assistir diplomàtics de primer nivell, i, segons l’ANC-Deutschland, “van rebre el fulletó amb interès i amabilitat”. En total, els responsables de l’acció van repartir uns 400 fulletons, impresos en paper de postal a tot color i il·lustrat amb una fotografia de la massiva manifestació de la Diada.

http://www.naciodigital.cat/noticia/47810/anc-deutschland/aigualeix/celebracio/oficial/12o/berlin

El Gremi de Llibreters respectarà la decisió dels catalans

L’ens demana als empresaris que defensin el sector, en referència implícita a Lara

El Gremi de Llibreters ha demanat als responsables de les institucionals empresarials que “es limitin a defensar els nostres negocis al marge de la realitat política que el poble català lliurement decideixi quan pertoqui” i que per tant evitin “oferir en nom de tots opinions ideològiques, no econòmiques”. L’ens assegura que respectarà i s’adaptarà a la decisió que prengui la ciutadania i reitera que la seva posició “serà sempre el reflex de l’esperit democràtic i respectuós amb el pensament dels seus membres”. En un comunicat, el president del Gremi, Antoni Daura, explica que ha decidit posicionar-se arran de les declaracions de representants empresarials sobre el procés d’autodeterminació, en referència implícita a Jose Manuel Lara Bosch, que en diverses ocasions ha dit que en cas que Catalunya s’independitzi s’endurà l’Editorial Planeta fora del país. Per evitar “ser utilitzats per ningú i obrir camins de diàleg entre tots”, Daura ha fet públic un comunicat en què, en tant que representant del Gremi de Llibreters, deixa palès que la posició de l’ens “serà sempre el reflex de l’esperit democràtic” del poble de Catalunya.

A més, remarca que com a empresaris esperen que “es respecti la nostra decisió, que no pretén defugir de cap responsabilitat ciutadana, ans el contrari, en vol ser partícip dins del joc que la decisió popular i lliure ens indiqui amb els seus vots”.

A més, afirma que “tota persona té dret a manifestar el seu pensament i cal que aquest sigui respectuós amb els d’altri, mentre no fereixin la moral, l’ètica i decòrum imprescindibles per a una bona convivència”. “Les nostres lleixes plenes de llibres de pensaments diversos ens han de ser un bon exemple d’aquesta esmentada convivència”, assenyala.

http://www.naciodigital.cat/noticia/47827/gremi/llibreters/respectara/decisio/dels/catalans

El Gremi de Llibreters fa un toc d’atenció a Lara
Demana als empresaris que defensin el sector editorial “al marge de la realitat política” que el poble català decideixi lliurement

15/10/2012 20:24 h.

Gremi llibreters

El Gremi de Llibreters ha demanat avui als responsables de les institucionals empresarials que “es limitin a defensar els nostres negocis al marge de la realitat política que el poble català lliurement decideixi quan pertoqui” i que per tant evitin “oferir en nom de tots opinions ideològiques, no econòmiques”, referint-se implícitament a les recents declaracions del president del grup Planeta, José Manuel Lara.

L’ens assegura que respectarà i s’adaptarà a la decisió que prengui la ciutadania i reitera que la seva posició “serà sempre el reflex de l’esperit democràtic i respectuós amb el pensament dels seus membres”. El president del Gremi, Antoni Daura, ha explicat que ha decidit posicionar-se arran de les declaracions de representants empresarials sobre el procés d’autodeterminació.

Per evitar “ser utilitzats per ningú i obrir camins de diàleg entre tots”, Daura ha fet públic un comunicat en què, en tant que representant del Gremi de Llibreters, remarca que com a empresaris esperen que “es respecti la nostra decisió, que no pretén defugir de cap responsabilitat ciutadana, ans el contrari, en vol ser partícip dins del joc que la decisió popular i lliure ens indiqui amb els seus vots”.

A més, afirma que “tota persona té dret a manifestar el seu pensament i cal que aquest sigui respectuós amb els d’altri, mentre no fereixin la moral, l’ètica i decòrum imprescindibles per a una bona convivència”. “Les nostres lleixes plenes de llibres de pensaments diversos ens han de ser un bon exemple d’aquesta esmentada convivència”, assenyala.

http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2012/10/el_gremi_de_llibreters_fa_un_toc_d_atencio_a_lara_89743.php

“Jubilats per Mallorca” inicia la 3a marxa de “Camins contra mentides”
Dues columnes surten avui des de la Real, una d’elles finalitzarà a Imca i l’altre, ho farà a Sóller

Jubiltas per Mallorca
Jubilats per Mallorca arriben a Son Servera en la seva ruta ?Camins contra mentides”

Aquest matí, “Jubilats per Mallorca” ha iniciat la tercera marxa “Camins sense mentides” des de la Real amb una cercavila que ha finalitzat amb una roda de premsa, on han informat sobre les caracterítiques d’aquesta tercera ruta i que aquesta vegada seran dues, les columnes de jubilats que partiran des de La Real, una que finalitzarà a Inca i l’altra que ho farà a Sóller.

Els pobles i barriades de Palma i nuclis de població diversos que visitarà una de les columnes seran Establiments; Esporles; Puigpunyent; Galilea; Es Capdellà; Calvià; Palmanova; Magaluf; Son Ferrer; El Toro; Santa Ponça; Peguera; Camp de Mar; Port d’Andratx; S’Arracó; Andratx; Estallencs; Banyalbufar; Valldemossa; Deia i Sóller, que serà on acabarà dia 21 d’octubre. L’altra columna també partirà de La Real i passarà per Son Sardina; S’Indioteria; Son Cladera; El Vivero; Pont d’Inca; Pla de Na Tesa; Son Ferriol; S’Hostalot; Sa Cabaneta; Pòrtol; Santa Maria; Palmanyola; Bunyola; Orient; Alaró; Consell; Binissalem; Lloseta; Mancor i Inca que serà on acabarà dia 20 d’octubre.

Polèmica sobre els documets d’altres entitats

Als documents que s’han repartit fins ara entre la població que els jubilats han trobat pels diferents municipis que han visitat, l’autoria dels quals correspon al Grup Balear d’Ornitologia i defensa de la Naturalesa (GOB), al sindicat STEI, la Fundació S’Olivar o redactats per membres de Jubilats per Mallorca, s’hi ha d’afegir aquest pic una publicació elaborada per l’Obra Cultural Balear, el coordinador de la qual, en Tomeu Martí, s’afegirà com a integrant d’una de les columnes. La nova publicació que es repartirà fa esment a l’espoli fiscal que pateixen les illes Balears, i a les repercussions negatives que per a l’economia illenca representa, i a l’atac a la llengua pròpia que representa la modificació de la Llei de Funció Pública que es va aprovar al Parlament el passat més de juliol.

A la roda de premsa representants d’aquestes entitat i altres han donat suport públic a la marxa “Camins contra Mentides”. Per això, Jubilats per Mallorca ha manifestat que els expedients sancionadors que inspectors de l’àrea de Medi Ambient de l’ajuntament de Palma, varen incoar per la feina divulgadora que representants de l’entitat varen fer en el decurs de la segona ruta, “no representi cap obstacle per al normal desenvolupament d’una acció, ni cap pretext per obstaculitzar la llibertat d’expressio”.

http://www.llibertat.cat/2012/10/jubilats-per-mallorca-inicia-la-3a-marxa-de-camins-contra-mentides-19614

Artur Mas posa en dubte el tarannà «democràtic i pacífic» de l’Estat

“Algunes reaccions del govern espanyol no es corresponen amb un estat plenament democràtic i pacífic”.

PolíticaB.F./ACN | Actualitzat el 15/10/2012 a les 12:48h

Mas i espanya

Oriol Pujol: “No hi haurà un altre president afusellat”Artur Mas, davant la tomba de Lluís Companys. Foto: Rafa Garrido.

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat aquest dilluns que algunes reaccions del govern espanyol vers Catalunya “no es corresponen a les d’un estat plenament democràtic i pacífic”. El president s’ha expressat d’aquesta manera després de fer l’ofrena floral a la tomba del president Lluís Companys, afusellat ara fa 72 anys pel règim franquista. Precisament sobre la mort de Companys, Mas ha indicat que confia que “mai més” es torni a fer servir la violència per afrontar el fet nacional català. “Afortunadament estem en un moment en què hi ha democràcia, pau, i civisme. Esperem que aquesta vegada aquest procés de llibertat per Catalunya es pugui fer amb aquestes coordenades”.

Mas ha presidit l’ofrena que el Govern ha fet a la tomba del president màrtir, Lluís Companys, “assassinat vilment pel franquisme”. La mort de Companys el 15 d’octubre del 1940 és, de fet, un exemple d’allò que no ha de tornar a succeir. “En el moment que vivim com a país, una de les millors coses que podem fer és un homenatge a totes aquestes generacions de catalans que durant segles han estat lluitant per lla llibertat de Catalunya i la plenitud nacional”, ha explicat Mas.

El president de la Generalitat ha recordat que Companys “va ser assassinat simplement pel fet de ser el president de Catalunya”. Una opció que Mas descarta completament que pugui tornar a succeir en un Estat democràtic com l’espanyol. Tot i això, algunes reaccions de l’executiu estatal “no són plenament atribuïbles a un estat plenament democràtic i pacífic”.

“Espero que les reaccions de l’Estat siguin modernes, madures, europees, i basades en el diàleg i el respecte”, ha afirmat Mas, que ha descartat que a algú li pugui sorprendre que Catalunya vulgui recuperar el camí cap a la construcció d’un estat propi. “És un fet natural que en algun moment de la seva història Catalunya pugui recuperar el camí cap a l’estat propi”, ha sentenciat. Un fet que, a més, ha topat amb la “impossibilitat que Catalunya pugui seguir progressant en el marc actual”. Per això, el president de la Generalitat i candidat de CiU a la reelecció, ha insistit que el camí que ara empren Catalunya “seguirà el marc democràtic i legal” i es farà per la via del diàleg.

“No hi haurà canons, ni tancs ni exèrcits”

El secretari general de CDC, Oriol Pujol, ha constatat que “avui es pot dir que no hi haurà un altre president afusellat, sinó que hi haurà la força de la democràcia”. Davant de la tomba de Companys, ha apuntat que commemorar l’assassinat de l’expresident referma els catalans en la seva aspiració de l’estat propi, una aspiració “que segurament també es tenia en l’època de Companys, però que ara es té de forma molt majoritària i existeix la possibilitat d’articular-ho molt democràticament”. Pujol ha assenyalat que els dos moments s’assemblen per la seva excepcionalitat, però ha afegit que la diferència és que “no hi haurà canons, no hi haurà tancs ni exèrcits, i això se sap aquí i allà”.

Malgrat declaracions d’alguns membres de l’exèrcit, ha insistit que tot això “forma part de la història”, i ha reiterat que “la força de la democràcica no la pararà ni el que va passar amb Companys ni el que puguin dir gent de l’exèrcit”. “La democràcia i el dret a decidir no els aturarà ningú”, ha conclòs.

http://www.naciodigital.cat/noticia/47808/artur/mas/posa/dubte/taranna/democratic/pacific/estat

 

La Unió Europea obre la porta a Kossovë, malgrat l’oposició espanyola

Les negociacions de pre-adhesió poden començar a primers del 2013

El comissari europeu d’ampliació, Stefan Füle, i el primer ministre kossovès, Hashim Thaci, han arribat a un acord perquè Kossovë emprengui el camí d’adhesió a la Unió Europea. L’adhesió completa encara és lluny, però Kossovë pot començar d’ací a pocs mesos les negociacions per a adherir-se a l’Acord d’Estabilització i Associació. Füle va deixar clar en una conferència de premsa a Pristina que ara tot depenia del govern kossovès; que, per la Unió Europea, no hi havia cap inconvenient.

Kossovë ha de portar a terme les reformes econòmiques que la Unió li demana, però ja sap que no hi haurà entrebancs polítics, perquè la Unió Europea va aprovar la setmana passada l’estudi sobre Kossovë. Aquest estudi estableix clarament que ni la neutralitat de Kossovë, ni el conflicte fronterer amb Sèrbia, ni l’oposició d’Espanya i de tres estats més no són cap obstacle per a la Unió. I el primer ministre kossovès ha aclarit que l’europeïtzació dels Balcans era el marc en què en un futur pròxim Sèrbia i Kossovë es tornarien a trobar, però en condició d’estats independents.

El comissari europeu ha deixat clar, a més, que la comissió i el consell no acceptaven que Sèrbia volgués posar condicions a l’entrada de Kossovë a la Unió, basades en la seves reivindicacions territorials.

http://www.vilaweb.cat/noticia/4047494/20121016/unio-europea-obre-porta-kossove-malgrat-loposicio-espanyola.html

Brussel·les dóna allargs a Rajoy sobre la independència de Catalunya

Diu que no es posicionarà ‘sobre les conseqüències legals’ que tindria fins que no hi hagi una petició formal d’un estat membre

UE i Catalunya

La Comissió Europea es posicionarà ‘sobre les conseqüències legals’ de la independència de Catalunya només si l’estat espanyol ho demana d’una manera formal i ‘sobre un escenari precís’. Així ho ha assegurat avui la portaveu comunitària, Pia Ahrenkilde, que també s’ha referit als casos d’Escòcia i Flandes. ‘Expressarem la nostra opinió sobre les conseqüències legals d’acord amb la llei europea si un estat membre ens ho demana i en base a un escenari precís’.

Coincidint amb el dia que el govern britànic i l’escocès firmen el pacte pel referèndum, la portaveu comunitària ha dit que Brussel·les necessita ‘un escenari descrit per l’estat membre per avaluar les implicacions pels tractats i ha dit que de moment no en té cap’. Amb això descarta pronunciar-se abans que es proclami una nova independència i rebutja dir ara mateix, com volia Rajoy, que una Catalunya independent quedaria fora de la UE.

Aquesta reacció de Brussel·les arriba pocs dies després d’haver rebut pressions del govern espanyol perquè definís una posició clara sobre la independència de Catalunya.

En efecte, el ministre d’Afers Estrangers espanyol, José Manuel García-Margallo, va enviar una carta a la vice-presidenta de la Comissió Europea, Viviane Reding, retraient-li que digués que enlloc deia que Catalunya quedaria fora de la UE si es proclamava independent. Margallo va dir que les paraules de Reding eren ‘inexactes’.

A més, el govern espanyol va adreçar un escrit formal a la Comissió Europea demanant que tots els membres expliquessin la posició que tenen sobre una possible independència de Catalunya i d’un nou estat català formant part de la UE. L’executiu de Rajoy no ha parat de dir que Catalunya restaria fora de la Unió

Mas pensa a ‘internacionalitzar el conflicte’

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha explicat avui en una entrevista a TV3 els passos que es faran per a poder consultar el poble de Catalunya sobre la independència durant els quatre anys vinents. Quan es constitueixi el nou govern demanarà de negociar els termes d’un referèdum, mentre es tira endavant la llei de consultes al parlament. Si Espanya es nega a negociar, es provarà de fer una consulta fent ús de la llei catalana; però si la tomba el Constitucional ‘ho haurem d’anar a explicar als tribunals europeus per internacionalitzar el conflicte’.

http://www.vilaweb.cat/noticia/4047376/20121015/brusselles-dona-allargs-rajoy-independencia-catalunya.html

Brussel·les només parlarà ara de la independència si l’Estat li ho demana
La Comissió Europea cedeix a les pressions estatals i no es pronunciarà mentre el procés català sigui “una qüestió hipotètica”

11s

La manifestació de la Diada va ser un clam en favor de la independència Foto: ELISABETH MAGRE.

Les picades de crostó del govern estatal a les institucions europees perquè no es pronunciïn sobre la possibilitat que Catalunya esdevingui independent comencen a tenir efecte. La Comissió Europea va deixar clar ahir que prendrà posició “sobre els efectes legals” de l’eventual procés només si l’Estat espanyol li ho demana. El mateix dia que Londres i Edimburg van signar ahir l’acord per fer el referèndum escocès, la portaveu comunitària Pia Ahrenkilde va assegurar que Brussel·les necessita “un escenari descrit per l’estat membre” per poder “avaluar les implicacions” que tindria sobre els tractats internacionals existents.
Remarcant el no comment amb què tornen a respondre les institucions comunitàries quan se’ls demana per un estat català, Ahrenkilde va insistir a situar el procés com “una qüestió d’ordre jurídic intern o constitucional dins d’un estat membre”. I va deixar clar que no valoraran res mentre no sigui en ferm. “No ens volem definir mentre sigui una qüestió hipotètica”, va etzibar la portaveu comunitària.
Brussel·les ha rebut les últimes setmanes fortes pressions de la diplomàcia espanyola perquè ni tan sols situï com a possibilitat la independència de Catalunya. La mateixa vicepresidenta de la Comissió Europea, Viviane Reding, es va disculpar –segons va assegurar el govern estatal– per haver assenyalat en una entrevista que la legislació internacional no deixaria Catalunya fora de la Unió Europea. Al Diario de Sevilla, la número dos de José Manuel Durão Barroso dubtava que Catalunya “vulgui deixar Europa”. “Conec els catalans des de fa molt temps, he estat una de les poques persones no catalanes que ha rebut la Creu de Sant Jordi i sé que el seu sentiment és profundament europeu”, afirmava Reding.
I, dies abans d’aquesta entrevista, el portaveu comunitari, Oliver Bailly, va rectificar diversos comentaris que també havia fet durant la Diada, en què valorava la possibilitat que Catalunya fos independent en el futur.
El govern espanyol vol posar fi d’una vegada a les especulacions perquè ni tan sols es plantegi la independència com a possibilitat, i alimenta dia rere dia l’escenari que, si Catalunya trenqués amb Espanya, quedaria fora de la Unió Europea.

No ens volem definir mentre sigui una qüestió hipotètica. Pia Ahrenkilde, PORTAVEU DE LA COMISSIÓ EUROPEA

És una qüestió d’ordre jurídic intern o constitucional dins de l’estat membre. I no tenim cap escenari particular

Un opinant del FT, pel referèndum

El Finantial Times és una de les capçaleres que més s’ha interessat pel procés que està vivint Catalunya i també una de les que el veu amb més bons ulls. En un article d’opinió que es publica en l’edició d’avui es mostra favorable què l’Estat espanyol permeti que Catalunya faci un referèndum d’independència. Ho sosté el columnista Gideon Rachman, que en un article d’opinió defensa que Mariano Rajoy “ha de deixar d’amagar-se en la llei i permetre un referèndum a Catalunya”.

“Un matrimoni no pot sobreviure simplement declarant il·legal el divorci”, considera Rachman, fent un símil amb una parella. L’opinant defensa l’actitud del govern britànic –ahir mateix va acordar amb l’executiu escocès la celebració d’un referèndum sobiranista a Escòcia– i la veu “més pragmàtica i més intel·ligent” que la de Rajoy.
Darrera actualització ( Dimarts, 16 d’octubre del 2012 02:00 )

http://www.elpuntavui.cat/component/elpunt/article/-/-/584812.html

Bruselas hablará sobre la independencia de Catalunya sólo si España lo pide
“No queremos expresar una posición sobre cuestiones de orden interno en un Estado”, señala la Comisión Europea

UE

Bruselas. (EUROPA PRESS).- La Comisión Europea se pronunciará en detalle sobre las consecuencias de una posible independencia de Catalunya para su relación con la UE sólo si el Gobierno español se lo solicita formalmente, según ha anunciado este lunes su portavoz, Pia Ahrenkilde.
“No queremos expresar una posición sobre lo que son cuestiones de orden constitucional interno en un Estado miembro. No queremos pronunciarnos mientras sea una cuestión hipotética”, ha dicho la portavoz al ser preguntada por los casos de Catalunya y Escocia (Reino Unido).
“Si un Estado miembro nos presenta un escenario preciso en un sentido u otro, entonces sí daremos una opinión”, ha agregado la portavoz.
En este caso, el Ejecutivo comunitario se pronunciaría sobre las consecuencias de la independencia “en relación con los Tratados de la UE”, es decir, sobre si el nuevo Estado miembro seguiría formando parte de la Unión o debería pedir su adhesión.
“Escenarios como la separación de una parte de un Estado miembro o la creación de un nuevo Estado no serían neutrales por lo que se refiere a los Tratados de la UE”, ha agregado la portavoz.

http://www.lavanguardia.com/politica/20121015/54352590838/bruselas-hablara-independencia-catalunya-si-espana-pide.html#ixzz29PQNFpHr

Brussel·les esperarà a opinar sobre la independència de Catalunya

La portaveu comunitària, Pia Ahrenkilde, diu que la CE expressarà la seva opinió sobre les “conseqüències legals” de la secessió “en base a un escenari precís”

QS/ACN | Actualitzat el 15/10/2012 a les 18:12h

UE i Catalunya
La Comissió Europea es posicionarà “sobre les conseqüències legals” de la independència de Catalunya si l’Estat espanyol ho demana. Així ho ha assegurat aquest dilluns la portaveu comunitària, Pia Ahrenkilde, que també s’ha referit als casos d’Escòcia i Flandes.

“Expressarem la nostra opinió sobre les conseqüències legals d’acord amb la llei europea si un estat membre ens ho demana i en base a un escenari precís”, ha assegurat. Coincidint amb el dia que Londres i Edimburg firmen el pacte pel referèndum, la portaveu comunitària ha dit que Brussel·les necessita “un escenari descrit per l’estat membre” per “avaluar les implicacions” pels tractats i ha dit que de moment no en té “cap”.

Brussel·les ha rebut en les darreres setmanes fortes pressions de la diplomàcia espanyola perquè no parli de la possibilitat d’una independència de Catalunya. De fet, la pròpia vicepresidenta Viviane Reding es va haver de disculpar, segons va dir el govern espanyol, per haver dit en una entrevista al ‘Diario de Sevilla’ que la legislació internacional no deixaria fora de la UE a Catalunya. De forma similar, el portaveu Olivier Bailly va rectificar diversos comentaris sobre la qüestió fets durant la Diada.

http://www.naciodigital.cat/noticia/47814/brussel/esperara/opinar/sobre/independencia/catalunya

Espanya fracassa, Europa no actuarà contra la independència de Catalunya

Malgrat les pressions del Govern espanyol, Europa descarta pronunciar-se sobre si una Catalunya independent quedaria fora de la UE.

Gerro d’aigua freda a l’executiu de Rajoy, en no aconseguir que Europa defineixi una posició clara sobre la independència de Catalunya. la U.E ha donat llargues a Espanya i assegura que es posicionarà “sobre les conseqüències legals” de la independència de Catalunya només si l’estat espanyol ho demana d’una manera formal i ‘sobre un escenari precís’. El mateix dia que el govern britànic i l’escocès firmen el pacte pel referèndum, la portaveu de la Comissió Europea, Pia Ahrenkilde, ha manifestat que Europa necessita “un escenari descrit per l’estat membre per avaluar les implicacions pels tractats”, i de moment ha dit Ahrenkilde, no en té cap.

Barroso i Rajoy

Espanya es queda sense el veto d’Europa a Catalunya

El ministre d’Exteriors, José Manuel García-Margallo, va enviar una carta a vicepresidenta de la Comissió Europea, Viviane Reding, la setmana passada, on li retreia les manifestacions que va fer en contra de les amenaces espanyoles a una possible independència catalana, i li recordava que la independència d’una part d’una Estat dins d’Europa és contrària als tractats europeus i, per tant, l’entrada d’una Catalunya independent a la UE hauria de ser aprovada per unanimitat dels estats membres. Així ho va explicar en unes manifestacions on ha afirmat que “una secessió que és contrària a la Constitució, en aquest cas l’espanyola, és per definició contrària al tractat”.

http://www.directe.cat/noticia/245989/espanya-fracassa-europa-no-actuara-contra-la-independencia-de-catalunya

La Comissió Europea, sobre Catalunya: ‘Arribat el cas, ja en parlarem’
La portaveu de la Comissió Pia Ahrekilde reitera en unes declaracions a VilaWeb la posició de l’executiu comunitari

‘La Comissió no pot manifestar-se sobre la possible independència de Catalunya, ni en favor ni contra, fins que un estat membre no li ho demani explícitament aportant dades concretes sobre el cas.’ Aquesta va ser l’explicació que la portaveu de la Comissió Europea, Pia Ahrenkilde, va donar a VilaWeb dels allargs la Comissió havia donat al govern espanyol. +

http://www.vilaweb.cat

[El missatge està retallat]  Mostra tot el missatge

Deixa un comentari