Aliot descatalanitzador o catalitzador?

El batlle de Perpinyà, en Louis Aliot té una vocació: la de ser més francès que un francès. Com qualsevol persona de la seua ideologia pensa poder convertir-nos. Des de fa uns anys havia descobert que els nord-catalans tenien un sentiment interioritzat de catalanitat, per això no s’havia atacar mai de manera barroera, com ho fa des d’uns mesos a la llengua i als nostres símbols.

De manipulacions i mentides n’ha fet. Tot primer, quan va ser elegit va voler fer creure que els consells municipals serien bilingües. Gran expectaviva. Ell que havia qüestionat la legalitat de les intervencions de l’Enric Vilanova, conseller municipal de l’oposició (ERC) qui les feia en català. Hauria evolucionat? Faria possible que ara com a primer elegit de la ciutat, acceptès donar una certa normalitat a l’ús de la llengua catalana? Semblava impossible però ho anunciava. Però molt ràpidament vam veure que era una estafa. Una de les primeres accions passades desapercebudes va ser la supressió de la versió catalana de la carta digital d’informacions municipals.

Han passat 15 mesos de la seua elecció, i avui podem assegurar que la sola oposició visible la té al carrer i la té amb el moviment català.

Cal reconèixer que la primera manifestació en contre el nou logo i de la supressió de “Perpinyà la catalana” va ser un fracàs, potser per haver estada convocada per un partit polític. Suposi que el fracàs de la manifestació el va fer sentir més fort i per això va atacar frontalment La Bressola i ara l’indepedentisme, però aquestes dues vegades ha topat amb una realitat, ambdues vegades s’ha trapat amb més de 2000 persones al carrer, més de 2000 persones quan han manifestat la primera vegada per un ensenyament del i en català i la segona per a poder opinar lliurement.

Evidentment nos volen explicar que vam comptar amb l’ajuda de catalans del sud, sí, és cert i és normal, sem un sol poble que han volgut dividir, ho van fer el 1659, fa 362 anys i ho continuen fent ara, però no se n’han sortit del tot, i és la nostra força.

Els nord-catalans tenim clar que sem catalans, uns se senten també francesos, com pot passar al sud de l’Albera, uns se poden sentir catalans i espanyols i no passa res, el fet que de banda i banda ens sentim de la mateixa manera catalans és una victòria nostra, una derrota seua.

Més enllà de les dues manifestacions, a l’Aliot li queden 4 anys i mig abans de les futures eleccions, i si s’entossudeix a voler eradicar llengües i símbols s’hi pot jugar el lloc. L’Aliot va tenir un predecessor, el prefecte Bonnet, tots dos amb els seus atacs anticatalans han reeixit a catalitzar les diferents sensibilitats catalanistes, però el predecessor de l’Aliot era prefecte, tenia el futur assegurat.

Hervé Pi

2 comments on “Aliot descatalanitzador o catalitzador?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s