Recull de premsa 5 d’octubre

RECULL DE PREMSA ANC -5 OCTUBRE 2012 

Secretariat Nacional de l’ANC – Comunicació

Neix l’ANC de Mallorca per un Estat propi

Ander Zurimendi

Una cinquantena de ciutadans acudiren ahir a la crida dels promotors de l’assemblea sobiranista. Foto: Jaume Morey.

L’assemblea sobiranista ja roda. I ho fa amb la victòria majoritària aconseguida pel sector procliu a defensar la territorialitat dels Països Catalans davant el que s’estimava més limitar-se a les Illes Balears.

El debat intern entre els impulsors de l’assemblea, per tant, quedà tancat amb la seva “vinculació” a l’organisme català.

De fet, el nom de la nova entitat serà Assemblea Nacional Catalana de Mallorca, de manera que l’adscripció orgànica amb l’entitat del Principat és expressa.

Així ho decidiren els assistents a la trobada, entorn de 55, en una votació que donà una majoria quasi total a favor de la vinculació. El sector que en els dies previs havia propugnat enfocar l’entitat en exclusiva a Mallorca o a les Illes, per tant, quedà reduït a la mínima expressió.

Pel que fa al caràcter illenc del col·lectiu, els seus membres ubicaren l’assemblea a Mallorca, però sense tancar les portes a les altres illes. Una de les promotores, Maria Antònia Font, va explicar: “Ara toca enfortir la interlocució amb aquelles persones que, a Menorca, Eivissa i Formentera, també apostin per l’ANC”.

Els assistents també ratificaren la creació d’un secretariat provisional de l’ANC de Mallorca. Format per un mínim de sis membres, aquest grup promotor serà l’encarregat ara de redactar el full de ruta de l’entitat, a més a més dels objectius polítics que persegueixen els participants.

I és aquí on arriba l’espai d’ambigüitat. En principi, portaveus oficials es limitaren a assenyalar que l’ANC de Mallorca defensarà “el dret a decidir”. Fins que el secretariat provisional no formuli un full de ruta i aquest sigui ratificat per les bases, hi regnarà una calculada indefinició.

Internament, però, sí que hi hagué una intensa discussió. Fins i tot s’arribà a reconèixer que, dins la mateixa ANC del Principat, hi ha gent que no està d’acord amb la territorialitat dels Països Catalans i que es limiten a defensar Catalunya.

Ara bé, des de Barcelona mostraren satisfacció pel fet que la societat mallorquina ja entri en línia sobiranista. La Comissió per al País Valencià i les Illes de l’ANC manifestà que troben “rellevant” i de “gran interès” l’inici del debat sobre la creació a l’Arxipèlag d’un moviment organitzat sobiranista semblant al de l’ANC.

De fet, hi hagué una àmplia representació de totes les famílies ideològiques del nacionalisme a l’Illa. Fins i tot el pare Marc, del monestir de la Real, hi fou present durant una estona. Així mateix, hi assistiren ciutadans provinents d’arreu de l’Illa, com de Sóller, Manacor i Felanitx.

La següent cita de l’ANC de Mallorca fixada en el calendari arribarà el 29 de novembre, amb una assemblea en la qual el secretariat provisional podria presentar l’esborrany de full de ruta.

http://dbalears.cat/actualitat/balears/neix-anc-mallorca-per-estat-propi.html

L’ANC de Mallorca comença a caminar

Es posa a treballar pel dret de decidir · S’ha establert un secretariat provisional que prepararà un full de ruta de cara a la propera reunió

Mig centenar de persones va reunir-se ahir al monestir de la Real de Palma per tirar endavant l’Assemblea Nacional Catalana de Mallorca, amb la mirada posada a la resta de les Illes, i mantenint els vincles amb l’ANC. Fa uns mesos que van començar els contactes entre activistes mallorquins i el secretariat nacional de l’ANC, i ahir hi va haver una primera trobada a Palma per donar cos a una entitat que treballi pel dret de decidir. ‘De moment no hem parlat d’independència sinó de treballar per la consciència de la pròpia identitat, que és el que dóna dignitat, i la dignitat és molt mala de tombar’, diu a VilaWeb Maria Antònia Font, una de les promotores i membre del secretariat provisional que ahir es va constituir.

La reunió va servir per establir la relació amb l’ANC i dibuixar els fonaments i un full de ruta de cara a la propera reunió, que tindrà lloc el 29 de novembre. Alguns dels assistents eren partidaris de no mantenir cap relació amb l’ANC i anomenar-se Assemblea Nacional Mallorquina, però aquest postulat va ser minoritari i, per àmplia majoria, es va decidir de constituir una Assemblea Nacional Catalana de Mallorca ‘vinculada’ a l’Assemblea Nacional Catalana. ‘Des del primer moment, quan l’ANC es va presentar al Palau Sant Jordi, ens hi vam sentir inclosos’, diu Font. ‘Pensam que som un sol país, tenim una llengua i una cultura comuna, una nació comuna, i volem treballar en aquest àmbit territorial que mos uneix, encara que els tempos siguin diferents. Em va agradar molt el que va dir un senyor: ‘Jo som català de Mallorca, i som tan català com un que viu a Martorell’. És important anar prenent consciència de la pròpia identitat, i no hem de tenir por. Som catalans. De Mallorca, però catalans’.

Sis dels assistents es van presentar voluntaris per formar un secretariat provisional, que treballarà per establir ponts amb Menorca i les Pitiüses. ‘Encara s’ha de veure què volen fer: si creem una ANC de les Illes, si cada illa vol fer el seu propi camí, o bé si cada illa es vol vincular directament amb l’ANC del Principat. La insularitat pesa molt, i cada illa és un món’, diu Maria Antònia Font, que també és portaveu de l’STEI-i i impulsora d’Enllaçats pel català. El secretariat també s’encarregarà de redactar una proposta d’objectius, que es presentarà a la propera reunió, i establirà accions a fer i contactes amb la resta de les Illes i amb el Principat.

 http://www.vilaweb.cat/noticia/4044955/20121004/lanc-mallorca-comenca-caminar.html


L’ANC fa els primers passos a Mallorca

Tant la Catalunya Nord com el País Valencià compten amb nuclis organitzats de l’ANC

L’experiència de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), nascuda a Catalunya, s’està expandint a la resta de territoris dels Països Catalans. Més de mig centenar de persones van participar dimecres en una reunió que es va celebrar al Monestir de la Real a Mallorca on es va acordar la constitució de l’ANC vinculada a la que ja hi ha al Principat.

A la reunió es va decidir formar un secretariat provisional que formalitzarà contactes amb Menorca i Pitiüses, segons ha explicat l’organització en un comunicat. Aquesta és la segona reunió de l’ANC que se celebra Mallorca. Tant la Catalunya Nord com el País Valencià compten amb nuclis organitzats de l’ANC.

Segons ha explicat el nucli mallorquí en un comunicat, a la reunió de dimecres es va produir un debat sobre si s’havia de constituir una assemblea pròpia o bé vincular-la amb la del Principat. Després de valorar les diferents opcions, es va acordar constituir una assemblea vinculada a la de Catalunya i anomenar-la Assemblea Nacional Catalana de Mallorca (ANC-Mallorca).

Dijous 29 de novembre se celebrarà la tercera reunió de l’ANC-Mallorca.

http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2012/10/l_anc_fa_els_primers_passos_a_mallorca_89336.php

Joan Fuster i la defensa llengua, protagonistes del 9 d’Octubre

Després de la manifestació, amb el lema ‘El País Valencià és el futur’, es farà un homenatge a l’escriptor de Sueca

La Comissió 9 d’Octubre, plataforma integrada per associacions, sindicats i partits, ha presentat el programa d’actes que organitza en motiu de la celebració de la Diada del País Valencià, el 9 d’Octubre. La convocatòria principal és la tradicional manifestació, convocada enguany amb el lema ‘El País Valencià és el futur’ (manifest), que eixirà de la plaça Sant Agustí de València, a les sis de la tarda, i que enguany està marcada per un doble context, econòmic i nacional, on es reivindicarà ‘el nostre tret d’identitat més important, el valencià, la nostra llengua’.

A la manifestació es reivindicarà que ‘el futur del poble valencià passa també per l’escola pública i coeducadora, de qualitat i en valencià, que garanteix la igualtat d’oportunitats en l’accés i la formació de les persones’. Segons els convocants, ‘el valencià a l’escola és fonamental perquè el nostre futur, l’alumnat, els xiquets i les xiquetes que duran les regnes d’aquest país, vetllen per ella’. I afegeixen: ‘Volem un sistema educatiu plurilingüe, sí, però que no margine la nostra llengua, i això és innegociable. Per això es mostrarà l’oposició al recentment aprovat Decret sobre Plurilingüisme.’

Enguany, s’incorpora una novetat a les celebracions de la diada. Després de la manifestació, es farà un acte d’homenatge a Joan Fuster, a les nou del vespre, a la Societat Coral el Micalet, en col·laboració amb la plataforma Castelló per la Llengua i l’Associació d’Actors i Actrius del País Valencià.

L’homenatge es fa amb motiu del cinquantè aniversari del llibre ‘Nosaltres els valencians’ i en record del trentè aniversari de l’aplec que, el 25 d’abril de 1982, va reunir a la Plaça de Bous de Castelló desenes de milers de valencians en commemoració del cinquantè aniversari de les Normes de Castelló.

L’acte combinarà projeccions de l’aplec i del discurs que Fuster hi féu amb un repàs per la vida i les idees de l’assagista de Sueca a través dels seus textos. Serà conduït per Josep Manuel Casany, interpretaran els textos els actors Paco Alegre, Pilar Almeria, Francesc Anyó, Pepa Juan i Albert Iborra i finalitzarà amb l’actuació musical de Miquel Gil.

La Comissió entén que ‘era necessari un homenatge a la figura i l’obra del gran assagista’, i fa una crida pública a l’Ajuntament de València perquè, com a institució pública que és, en el sentit que hauria de representar el sentiment de tots els valencians, ‘faça ell també un homenatge públic i institucional a Fuster’.

http://www.vilaweb.cat/noticia/4045077/20121004/joan-fuster-defensa-llengua-protagonistes-9-doctubre.html

El 9 d’Octubre criticarà la discriminació del País Valencià

TERE RODRÍGUEZ 


 Membres de la Comissió 9 d’Octubre. Foto: PRATS I CAMPS.

La tradicional manifestació de la Diada del País Valencià clamarà contra la discriminació que viu el País Valencià a parer de la comissió organitzadora i la nefasta gestió que els governs valencià i espanyol estan fent de la crisi. El coordinador d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Toni Gisbert, va explicar que aquesta discriminació es produeix en dos àmbits: l’econòmic i el cultural i lingüístic. “No es tracta de rebre menys diners del pressupost general de l’Estat, que també, sinó d’un problema de fons i que algú ha qualificat encertament d’espoli fiscal”, va emfatitzar.

Gisbert va recordar que fins i tot el mateix president de la Generalitat, Alberto Fabra, havia reconegut que els valencians estaven infrafinançats i, per això, el va instar a canviar l’actitud envers l’executiu de Mariano Rajoy i a modificar la seua política de retallades i de decrets. “El convidem a abandonar la confrontació i les actituds antisocials i antidemocràtiques”, va insistir.

La Comissió 9 d’Octubre va mostrar la seua solidaritat amb els que més estan patint la crisi i, per exemplificar-ho, han convidat el president del comitè d’empresa de RTVV, Vicent Mifsud, a llegir el manifest que posarà fi a la manifestació. “Així demostrarem que donem suport als treballadors de l’ens, però també que encara confiem en un model de televisió pública, en català i de qualitat”, va indicar Gisbert.

Pel que fa a la discriminació lingüística, Gisbert va recordar que Fabra no ha fet res per solucionar l’apagada de TV3 al territori valencià i que a més ha posat fi a la inversió lingüística a l’ensenyament amb el polèmic decret de plurilingüisme. “Si no hi ha via de diàleg per posar fi a la discriminació que viuen els valencians, el govern del PP podria acabar-ho pagant amb un castic electoral”, va dir.

La cloenda serà un homenatge a Joan Fuster

La novetat d’aquest any és una segona convocatòria que s’afegeix a la tradicional manifestació: l’acte d’homenatge a Joan Fuster, a les 21 hores, a la Societat Coral el Micalet, en col·laboració amb la plataforma Castelló per la Llengua i l’Associació d’Actors i Actrius del País Valencià. L’homenatge es fa amb motiu del 50è aniversari de Nosaltres, els valencians i en recordança del 30è aniversari de l’aplec que, el 25 d’abril de 1982, va reunir a la plaça de bous de Castelló desenes de milers de valencianes i valencians en commemoració del 50è aniversari de les Normes de Castelló. L’acte combinarà projeccions de l’aplec i del discurs que Fuster hi féu amb un repàs per la vida i les idees de l’assagista de Sueca.

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/581752-el-9-doctubre-criticara-la-discriminacio-del-pais-valencia.html

El 12 d’octubre i el 6 de desembre seran laborables a Viladamat

L’Ajuntament declara la vila territori català lliure i demana als diferents governs dels Països Catalans que sotmetin a votació la declaració unilateral d’independència

La CUP va guanyar les eleccions municipals del 22 de maig per majoria absoluta i governa aquest municipi de l’Alt Empordà | Autor: Llibertat.cat

L’Ajuntament de Viladamat ha aprovat aquest dijous declarar dies laborables els festius espanyols del 12 d’octubre (Día de la Hispanidad) i el 6 de desembre (Día de la Constitución). Per contra, ha establert com a festius els dies 23 d’abril, per Sant Jordi, i el 9 d’octubre, la Diada del País Valencià.

La moció que ha presentat l’equip de govern, de la CUP -amb majoria-, declara el municipi territori català lliure i demana als parlaments de Catalunya, País Valencià i Illes Balears i Pitiüses, així com als representants institucionals dels territoris catalans sota administració francesa, que “assumeixin, de forma unilateral i a tots els efectes, la plena sobirania de la totalitat de la nació catalana, en la perspectiva de la constitució d’una república catalana lliure, independent, democràtica i social”.

Creació d’hisenda pròpia i nacionalització de serveis

La moció també insta els diferents governs a emprendre accions immediates com és la creació d’una hisenda pròpia i d’un banc nacional, el finançament dels serveis i institucions públics, l’embargament de totes les propietats de l’estat espanyol i francès dins els territoris catalans i, també, la nacionalització de tots els serveis.

El text estableix tota una sèrie d’elements que s’hauran de regular durant la transició cap a la constitució d’un estat català:

– Que les banderes oficials seran la local, la senyera i, fins al dia de la independència, l’estelada.

– Que quedin sense aplicació totes les lleis i reglaments, sentències judicials i resolucions que limitin l’ús de la llengua catalana en qualsevol àmbit de la vida pública o acadèmica catalana.

– Que els cossos policials i militars espanyols hagin de realitzar comunicació prèvia per a realitzar llurs funcions dins dels territoris de catalans mentre se’n negocia la retirada.

– Que declarin, a afectes administratius, el dia 12 d’octubre i el 6 de desembre com a dies laborables. I com a festius els dies 23 d’abril i 9 d’octubre .

– Que demanin l’empara i la mediació de les institucions internacionals que s’escaiguin, si ho creu convenient, per a garantir un procés democràtic.

– Que treballin per tal que la independència no signifiqui, en cap cas, la renúncia de la nació sencera, sinó que el nou estat català tindrà entre els seus objectius assolir la reunificació política del Països Catalans.

“Cal actuar amb fermesa i en defensa dels interessos col·lectius”

La moció independentista declara Viladamat territori català lliure, tal com estan fent desenes de municipis d’arreu del Principat. Fins que no es dotin els Països Catalans de legislació pròpia, “la legislació i els reglaments d’abast espanyol seran vigents de forma provisional”.

Una moció, la que propugna la CUP en molts ajuntaments, que en tot moment té en compte la unitat nacional. Així, la moció de Viladamat recorda que a la part sud-pirinenca dels Països Catalans, l’atur afecta a 1.400.000 persones, el 20% de la població es troba al llindar de la pobresa, el 40% d’activitats econòmiques estan en perill de desaparèixer i l’espoli fiscal supera els 20.000 milions.

“És doncs, davant d’aquest context crític que viu el país, que cal actuar amb fermesa i en defensa dels interessos col·lectius generant un clima de confiança i esperança pel poble català”, sentencia, i denuncia que l’estat espanyol “ha incomplert de forma reiterada les seves obligacions econòmiques amb els diferents governs del territori català”.

“Els Països Catalans han de preservar com a poble els seus trets nacionals, la seva llengua, la seva cultura, el llegat de la seva història com a terra d’acollida i de diàleg”, sosté, i per aquest motiu aposta per “impedir que l’agreujament d’aquesta situació de crisi derivi en greus problemes de cohesió social, de degradació de les activitats empresarials i en més increments de l’atur i la pobresa de les classes treballadores que ja patim”.

http://www.llibertat.cat/2012/10/el-12-d-octubre-i-el-6-de-desembre-seran-laborables-a-viladamat-19518

El Club Patí Vic lluirà l’estelada a la seva samarreta

Osona.com

 

La nova samarreta del CP Vic. Foto: Eumogràfic

El Club Patí Vic lluirà aquest any a la seva samarreta un logo de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i l’estelada. D’aquesta manera, el club d’hoquei osonenc vol posar el seu granet de sorra al procés d’alliberament nacional.

La proposta va sorgir d’un grup de socis, vinculats a les dues entitats. El club no va trobar cap espònsor per aquesta temporada, que comença aquest diumenge, i va decidir obrir converses amb l’ANC.

L’acord encara no està del tot lligat i s’espera signar-lo en els propers dies, segons van assegurar aquest dijous fonts del club a Osona.com. De totes maneres, ja hi ha fins i tot un disseny per a la samarreta, com podeu observar a la fotografia, que ha estat confeccionat per Eumo Gràfic, tal com va publicar ahir Osona Comarca.

A l’esport català ja hi ha un precedent d’un club amb l’estelada a la seva samarreta, la Unió Esportiva de Llagostera de futbol que juga a Segona B.

http://www.naciodigital.cat/noticia/47470/club/pati/vic/lluira/estelada/seva/samarreta

Estelades sí, ‘aguiluchos’ no

Els Mossos permetran l’entrada de banderes independentistes al Camp Nou, però no de franquistes

Una bandera franquista, a la diada de la Hispanitat del 2010 a Montjuïc

Els Mossos d’Esquadra ja tenen dissenyat el dispositiu policial de cara al partit entre el FC Barcelona i el Madrid de diumenge. Fonts d’aquest cos ha explicat a e-notícies que el partit està considerat “d’alt risc”, però “de la mateixa manera que pugui ser un Barça-Espanyol o una final de Champions”.

La diferència, en aquesta ocasió, rau en la crida d’algunes associacions i plataformes per omplir el Camp Nou d’estelades, donant així un major caire polític a la trobada. Al voltant d’això, aquestes fonts han precisat que els policies es regiran pel que estableix la Llei contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància en l’esport, que prohibeix l’entrada a l’estadi de “pancartes o banderes que puguin resultar ofensives, que incitin a la violència o demostrin un atac per qüestions de religió, sexe o raça”, han explicat aquestes fonts.

Concretament, afirmen que les estelades “no impliquen aquest problema”, cas que no es donaria, per exemple, “amb cert tipus de banderes, com poden ser les preconstitucionals”. Tanmateix, per criteris de seguretat, si es podria demanar als aficionats que entrin amb una estelada que deixin fora el pal que la sosté.

Els Mossos d’Esquadra han declinat precisar el nombre d’efectius que participaran en aquest dispositiu, però han indicat que aquests serien similars als que treballen en partits similars. En el cas de la final de la Champions de l’any passat, en què jugava el FC Barcelona contra el Manchester United, es van mobilitzar uns 1.500 agents al voltant del camp, aproximadament els mateixos que durant el partit de tornada de les semifinals de la Lliga de Campions entre el FC Barcelona i el Reial Madrid, també el 2011.

Els Mossos s’encarregaran de vigilar tant l’exterior de l’estadi com l’interior, amb l’equip de seguretat del Camp Nou. Seran principalment els efectius antiavalots de la Brigada Mòbil dels que, en col·laboració amb els de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO), seran més visibles per a l’aficionat.

El seu objectiu serà evitar problemes d’ordre públic, garantir la seguretat dels assistents dins i al voltant del camp, i el correcte trasllat dels jugadors del Reial Madrid en la seva arribada i sortida del Camp Nou.

http://esports.e-noticies.cat/estelades-si-aguiluchos-no-68644.html

Ortega explica el sobiranisme al ministre de Defensa francès

Prepara el terreny per a una futura entrevista de Mas amb Hollande

La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, s’ha reunit avui amb el ministre de Defensa francès, Jean-Yves Le Drian, qui s’ha mostrat molt interessat en conèixer la situació política a Catalunya. Així, Ortega li ha explicat la realitat de la política catalana, posant l’èmfasi en què el procés que s’està vivint els darrers mesos a Catalunya i, especialment, des del passat 11 de setembre, és un procés que s’ha desenvolupat en gran part “de baix cap a dalt”.

La vicepresidenta del govern català ha explicat a Le Drian que el president de la Generalitat, Artur Mas, s’ha posat al capdavant d’aquest procés recolzat per un sentiment majoritari de la societat catalana per anar més enllà, d’una manera democràtica, pacífica, dins dels marcs legals establerts, dins de la Unió Europea i de l’euro.

En aquesta línia, Ortega ha traslladat al ministre francès la invitació del president Mas perquè visiti Catalunya així com la plena disposició del president català per reunir-se amb el president de la República Francesa, François Hollande, per explicar de primera mà la situació política a Catalunya.

http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2012/10/ortega_explica_el_sobiranisme_al_ministre_de_defensa_frances_89346.php

LA CUESTIÓN CATALANA

Diputados alemanes viajan a Catalunya para conocer la nueva situación política

Una comisión del Bundestag se entrevista hoy con Mas para estudiar in situ el proceso abierto | La relación política y económica entre Catalunya y Alemania centrará el encuentro en la Generalitat

JOSEP GISBERT

Que Catalunya, desde la multitudinaria manifestación del Onze de Setembre, se ha convertido en foco de atención internacional es una realidad que, a estas alturas, nadie pone en duda. El proceso iniciado ha despertado enorme interés, en especial en Europa, desde donde se siguen con especial atención los acontecimientos. Y prueba de ello es que una delegación de diputados alemanes ha decidido viajar hoy a Barcelona para conocer in situ, de primera mano, la situación creada. Un hecho -que la primera potencia europea que es Alemania se interese por Catalunya- que, sin duda, en el actual momento político no pasará desapercibido.
Se trata de varios miembros del grupo parlamentario germano-español del Parlamento de la República Federal de Alemania, el Bundestag -que se ocupa de las relaciones con España-, que han mostrado su interés en reunirse con el presidente de la Generalitat para tratar sobre el clima político actual y conocer su visión sobre el futuro inmediato de Catalunya. Y Artur Mas, lógicamente, ha aceptado y les recibirá esta mañana en el Palau de la Generalitat. La comisión de diputados alemanes estará encabezada por el presidente del citado grupo parlamentario, Alexander Ulrich, e integrada por los diputados Rita Pawelski, Angelika Brunkhorst, Cornelia Behm, Monika Hein y Hans-Werner Kammer, y les acompañará el cónsul general de Alemania en Barcelona, Bernhard Brasack.

Alemania es un país prioritario y estratégico para la acción exterior de Catalunya, circunstancia que el presidente de la Generalitat aprovechará para poner de relieve a sus interlocutores, así como para recordarles las relaciones privilegiadas que mantiene con el land de Baden-Württemberg a través de los cuatro motores para Europa y también para expresarles la clara voluntad del Govern de seguir acogiendo proyectos de inversión de empresas alemanas en Catalunya. En Catalunya están radicadas muchas empresas de diversos sectores de actividad, pero también al revés -empresas catalanas en Alemania-, y el interés del Govern es que, en la situación actual, esta dinámica no sólo se consolide, sino que se intensifique si cabe.

Pero uno de los elementos centrales que Artur Mas desea plantear a los diputados alemanes es el de los esfuerzos de austeridad y eficiencia que realiza Catalunya en el actual momento de crisis económica y el del crónico déficit fiscal que padece en relación a España sobre todo a causa de la desmesurada cuota de solidaridad que se está viendo obligado a soportar. Una cuestión ésta que considera que precisamente Alemania -en la medida en que, de un modo u otro, también la sufre en el conjunto de Europa- es quien mejor puede entenderla. Y, por supuesto, el fracaso de la negociación con el Gobierno español sobre el pacto fiscal para resolver el endémico problema y la consiguiente aprobación de una resolución en el Parlament a favor de la celebración de una consulta de autodeterminación estarán también sobre la mesa.

El presidente de la Generalitat les trasladará el discurso que viene reiterando estos últimos días en el sentido de que el objetivo de Catalunya es decidir libremente su futuro, de forma absolutamente democrática y pacífica y con una clara voluntad de permanencia en el marco europeo del que se siente confundador, y hacerlo de acuerdo con la legalidad bien española, bien catalana, bien europea. Será, en fin, una excelente oportunidad para empezar a trasladar a Europa -como mostró su intención de hacer el mismo Artur Mas- el mensaje de la nueva situación de Catalunya y de hacerlo, además, a un país que en medios políticos catalanes se entiende que podría ser un aliado clave a lo largo del proceso.

http://www.lavanguardia.com/politica/20121005/54352292141/diputados-alemanes-viajan-catalunya-conocer-nueva-situacion-politica.html#ixzz28PRM9RLq

El responsable de Exteriores de la Eurocámara insta a España a “negociar” con Catalunya para evitar la independencia

El responsable de Exteriores, Elmar Brok, confía en que España no use su derecho a veto en la UE ni utilice la violencia: “Se trata de negociar, y no otras cosas”

El Presidente del Comité de Asuntos Exteriores del Parlamento Europeo, Elmar Brok. Acn / Ahinara Bascuñana

Bruselas (ACN). – El presidente del comité de Asuntos Exteriores de la EurocámaraElmar Brok, espera que Catalunya no se independice de España, pero aún así, si se produce la secesión, el alemán de la CDU de Angela Merkel confía en que España no use su derecho a veto en la UE ni utilice la violencia: “Se trata de negociar, y no otras cosas”, responde Brok a la pregunta de si la UE permitiría una intervención militar española en Catalunya. A pesar de reconocer de forma contundente que España está en su derecho de vetar una Catalunya independiente en la UE, el eurodiputado popular desea que “nunca se llegue a la situación” de una Catalunya fuera del euro, de Schengen y vetada en la UE.

Elmar Brok es uno de los políticos más poderosos del Parlamento Europeo, dirige su comité de Asuntos Exteriores y conoce las dinámicas de los diversos Estados miembros, especialmente cuando se trata de conseguir apoyos para la entrada de nuevos países a la Unión.

En una entrevista a la ACN, Elmar Brok habla del hipotético proceso de ampliación interna de la Unión Europea que se produciría con la independencia de Catalunya, Escocia o Flandes. “Creo que ser miembro automático de la Unión Europea sin la voluntad del estado no sería posible”, reconoce Brok. “Cada país tiene poder de veto, y debe negociar con Madrid. No sé si Madrid diría que sí …”, añade el alemán.

“Deseo que nunca se llegue a esta situación”, responde Brok a la pregunta de si una Catalunya independiente quedaría fuera del euro, de Schengen y forzaría a crear una nueva frontera en la UE aislante un territorio con más de 4.000 multinacionales. Con todo, Brok es muy claro: “Es totalmente legal y claro que un estado miembro de la UE tiene derecho a veto”.

Elmar Brok, como el resto de eurodiputados del Parlamento Europeo, recibió el jueves una carta del vicepresidente de la cámara, Aleix Vidal-Quadras, en la que el popular defiende el derecho del gobierno español a pedir la intervención de la Guardia Civil si Catalunya tira adelante con el referéndum y acusa al movimiento independentista de no ser “ni pacífico ni democrático”. Brok, del mismo grupo parlamentario que Vidal-Quadras, evita valorar sus comentarios porque considera que es “una cuestión de un debate político dentro de un Estado miembro”. “Cada país intenta mantener la cohesión y la unidad”, asegura.

“Esto quiere decir que si España desplegara los tanques a la calle para frenar la independencia la Unión Europea no diría nada?”, Le pregunta la ACN. “De acuerdo con la Constitución española, una división del país no está permitida, al igual que no está permitida en ningún otro constitución”, defiende. Pero el Reino Unido, que tampoco preveía los poderes para hacer un referéndum, los cederá en Edimburgo, al igual que Canadá reconoce el derecho de los quebequeses a decidir su futuro. “Es una cuestión de negociación, y no de otras cosas”, reconoce Brok, descartando que una intervención militar fuera un movimiento inteligente en el seno de una Unión Europea que aboga por el diálogo entre diversos grupos políticos en países extranjeros como Siria , Libia o Egipto.

Brok, siguiendo en la línea de otros dirigentes europeos, no se quiere mojar demasiado sobre qué proceso debería seguir el Estado español ante la voluntad de los catalanes de lograr la independencia. Desde la Diada, hay presiones diplomáticas y políticas del Estado español a Bruselas para que evite cualquier tipo de comentario sobre el debate independentista y reconozca al hablar, que hay un problema a resolver.

El propio presidente del Parlamento Europeo, el también alemán Martin Schulz, hizo un gesto inesperado miércoles, respondiendo en público a las más de 40.000 cartas que le pedían la dimisión de Vidal-Quadras. Schulz aseguró que eran los catalanes quienes debían “valorar” las palabras del dirigente popular en las urnas, pero defendió el derecho de los ciudadanos a manifestarse como lo hicieron durante la Diada. Brok coincide: “Hay libertad de manifestarse a las comunidades democráticas de la Unión Europea, y por tanto las manifestaciones forman parte del debate político. No se pueden prohibir y son un derecho político”, defiende.

http://www.lavanguardia.com/politica/20121005/54352295823/eurocamara-insta-negociar-catalunya-evitar-independencia.html#ixzz28PQweiXk

Draghi posa de nou el focus sobre Rajoy

El president del BCE afirma que la institució està llesta per comprar deute però que no pot substituir l’acció dels governs

IGNASI PUJOL

El president del Banc Central Europeu, l’italià Mario Draghi, després de la reunió del consell JURE MAKOVEC / AFP

La partida d’escacs que estan jugant el president del Banc Central
Europeu (BCE), Mario Draghi, i el president del govern espanyol,
Mariano Rajoy, amb el rescat de l’economia espanyola sobre el taulell
segueix el seu curs. Cap dels dos jugadors vol precipitar-se, però el
temps passa.

Draghi va dir ahir que el programa de compra de deute sobirà –que va
presentar el 6 de setembre i que va provocar un gran alleujament de la
pressió sobre el bo espanyol– està llest però són els governs els que
han de decidir si sol·liciten l’ajuda. Un altre cop, la pressió sobre
Rajoy.

“El BCE no pot substituir l’acció dels governs”, va etzibar
Draghi després de la reunió del consell de govern de l’organisme
rector de l’euro, que es va fer a Brdo, a la localitat eslovena de
Kranj, prop de Ljubljana, i que va decidir mantenir els tipus
d’interès per a la zona de l’euro en el mínim històric del 0,75%.

Podeu llegir la crònica a l’Ara Premium.

http://www.ara.cat/economia/Draghi-posa-focus-sobre-Rajoy_0_785921579.html

Luis de Guindos diu a Londres que “Espanya no necessita un rescat” i provoca les rialles del públic

Un grup d”indignats’ interromp la conferència amb una pancarta on es podia llegir “Espanya en venda”

ACN

YouTube

“Espanya no necessita un rescat”. Ho ha assegurat aquest dijous a Londres el ministre d’Economia del govern espanyol, Luis de Guindos, durant una conferència a la prestigiosa London School of Economics.

El comentari, en un auditori ple a vessar, ha provocat les rialles del públic. De Guindos ha assegurat que l’executiu espanyol “no està considerant cap tipus de situació electoral” abans de demanar ajuda al fons de rescat. “Farem el que creiem que és correcte”, ha dit el ministre.

En una conferència a Londres sobre les polítiques econòmiques del govern espanyol per sortir de la crisi, De Guindos s’ha trobat amb un públic molt més actiu de l’habitual. Primer, en un acte insòlit, l’audiència ha rigut quan el ministre espanyol ha dit que “Espanya no necessita un rescat”.

“Sobre el potencial rescat, hi ha hagut un malentès. Espanya no necessita un rescat”, ha defensat Luis de Guindos. El ministre espanyol ha celebrat l’anunci del Banc Central Europeu, que ha dit que actuaria en el mercat del deute secundari, però ha assegurat que de moment no acudiran al fons de rescat –condició perquè el BCE activi la compra.

“El que estem fent és el que creim que és correcte per al futur de l’economia d’Espanya. No només és bo per a Espanya, sinó per a la resta de l’eurozona”, ha assegurat De Guindos, que ha dit que les recents reformes aplicades des de Madrid ja s’assemblen bastant a les possibles condicions d’un rescat.

“El que valoro del BCE i el programa de l’OMT (de compra de bons) no és la intervenció en si en el mercat secundari, sinó el compromís del BCE amb el futur de l’eurozona”, ha assegurat De Guindos. El ministre ha dit que el govern espanyol no manté la petició de rescat en suspens per les eleccions a Galícia, Euskadi i Catalunya.

“Espanya en venda”

A més, el responsable d’Economia de l’executiu de Mariano Rajoy ha hagut de fer front a una protesta del col·lectiu del 15-M, que ha aconseguit entrar a la sala una pancarta i ha increpat el ministre per les retallades.

Una de les preguntes de l’audiència ha anat encaminada als ajustos en matèria de recerca i educació –que De Guindos ha dit que no s’han aplicat aquest any– i una altra a per què la societat i el sector públic “han de pagar per una crisi que ha provocat el sector privat”.

Luis de Guindos ha dit als manifestants que han interromput la conferència que ell és un home amb una “ment oberta” i que estava disposat a parlar amb ells després de la xerrada si volien discutir sobre alguns dels temes.

La moderadora del debat de la LSE ha demanat als manifestants que s’asseguessin. De fet, no se’ls ha expulsat de la sala, tot i que els equips de seguretat han intensificat la vigilància i al final de la xerrada han escortat De Guindos per marxar.

“A vegades els governs han de prendre decisions impopulars”, s’ha justificat De Guindos. “Comprenc perfectament a vegades el desànim de la població per aquestes mesures, però creiem que són completament necessàries per posar Espanya en una situació estable per recuperar el creixement en el futur”, ha dit. “Estem completament convençuts que no tenim cap alternativa”, ha destacat.

http://www.ara.cat/economia/Luis-Guindos-Londres-Espanya-necessita_0_785921568.html

L’eurocambra comença a revoltar-se contra Vidal-Quadras

Pel flamenc Guy Verhofstad (liberals), les amenaces recorden ‘els dies més foscos del segle XX’ · Daniel Cohn-Bendit i Rebecca Harms (Verds-ALE) les troben escandaloses

El cap dels eurodiputats liberals i ex-primer ministre belga del 1999 al 2008, el flamenc Guy Verhofstad, ha condemnat les declaracions d’Alejo Vidal-Quadras, en què amenaçava d’enviar la guàrdia civil a Catalunya. ‘Recorden els dies més foscos del segle XX’, ha dit Verhofstadt. I també: ‘Parlant de la possibilitat de repressió violenta contra una part de la població, aquestes paraules entren en la mateixa categoria que les actuacions indefensables dels règims de la primavera àrab que han provat de reprimir la voluntat dels ciutadans amb la força.’

I acaba dient: ‘Aquesta mena de declaracions imprudents enterren tot allò per què han lluitat els demòcrates aquests últims seixanta anys, no caben en la vida política d’avui i són fora de lloc dins la UE actual.’

També els copresidents del grup parlamentari dels Verds-ALE del Parlament Europeu, Daniel Cohn-Bendit i Rebecca Harms, han enviat una carta (PDF) al president de l’eurocambra, Martin Schulz, qualificant les declaracions de Vidal-Quadras d’escandaloses’ i demanant que la Conferència de Presidents debati l’afer en la pròxima reunió d’Estrasburg.

El president de l’eurocambra es pronuncia

El president del Parlament Europeu, Martin Schulz, va dir que no podia prendre mesures disciplinàries contra el vice-president Alejo Vidal-Quadras per les seves declaracions. En una nota inusual publicada a la seva web, diu que seran els catalans que castigaran Vidal-Quadras per les seves declaracions. I explicita que els valors fonamentals de la Unió Europea són la llibertat d’expressió i el respecte al dret dels ciutadans de manifestar-se pacíficament.

Schulz reconeix que ha rebut més de quaranta mil cartes sobre la qüestió des de divendres. Com que no pot respondre individualment a tots els remissors, ha fet pública la carta enviada als eurodiputats que li han demanat que prengués decisions sobre Vidal-Quadras:

‘Honorables membres, estimats col·legues,

Gràcies per la vostra carta cridant-me l’atenció sobre les recents declaracions del vice-president Alejo Vidal-Quadras.

Com sabeu, aquesta cambra té un compromís ferm amb el principi de llibertat d’expressió i amb el respecte del dret de tots els ciutadans europeus de manifestar-se pacíficament.

En primer lloc, puc assegurar-vos que les declaracions no van ser fetes per Vidal-Quadras en qualitat de vice-president del Parlament Europeu. Reflecteixen una opinió personal feta en un context polític nacional.

No obstant això, no em pertoca, com a president del Parlament Europeu, de jutjar el contingut de les declaracions fetes per un membre ni prendre mesures disciplinàries. Pertoca als votants catalans de valorar aquesta declaració.

Cordialment,

Martin Schulz’

Vidal-Quadras diu que va fer les seves polèmiques declaracions “en clau irònica”

El vicepresident del Parlament Europeu acusa els “nacionalistes identitaris” catalans a l’Eurocambra d'”ensenyar la poteta totalitària”

EFE Barcelona

Alejo Vidal-Quadras durant la seva intervenció a Intereconomía

El vicepresident del Parlament Europeu, Alejo Vidal-Quadras, ha explicat que les seves declaracions sobre el debat independentista a Catalunya les va fer en “clau irònica” i ha acusat els diputats “nacionalistes identitaris” catalans al Parlament Europeu d'”ensenyar la poteta totalitària”.

“En clau irònica vaig dir que un general de brigada de la Guàrdia Civil prendria el comandament dels Mossos d’Esquadra com a part de l’operació estrictament constitucional de restablir l’Estat de Dret trepitjat pel President de la Generalitat”, ha dit aquest dijous en un apunt al seu blog.

Aquest text arriba després que els eurodiputats de CiU, ERC i ICV demanessin al president del Parlament Europeu, Martin Schulz, que desautoritzés Vidal-Quadras per haver, segons el seu parer, encoratjat una intervenció militar i la supressió de les institucions democràtiques de Catalunya, si aquesta opta per la independència. “La lliçó a extreure d’aquest incident és que els nacionalistes identitaris, quan es descuiden, ensenyen la poteta totalitària i s’apressen a acovardir als seus adversaris per fer callar la seva veu”, ha considerat Vidal-Quadras.

La majoria dels ciutadans “distingeix qui és el veritable demòcrata”

I ha afegit: “Amb mi punxen en os perquè una gran majoria dels nostres conciutadans distingeix perfectament qui és el veritable demòcrata, entre el que reclama serenament que es compleixi la llei i el que se la posa per muntera embriagat d’emocions tribals”.

Schulz va informar aquest dimecres que havia rebut 40.000 cartes i correus electrònics en relació amb les últimes declaracions de Vidal-Quadras, que ell atribueix a una opinió personal i no institucional.

http://www.ara.cat/politica/Vidal-Quadras-seves-polemiques-declaracions-ironica_0_785921569.html

L’esquerra verda de l’Eurocambra també es revolta contra les amenaces de Vidal-Quadras

Cohn-Bendit demana a Schulz “debatre formalment aquesta qüestió en la propera Conferència de Presidents a Estrasburg”

ACN Brussel·les

El diputat i copresident del Grup dels Verds/Aliança Lliure Europea del Parlament Europeu, Daniel Cohn-Bendit.

L’esquerra verda del Parlament Europeu també s’ha revoltat aquest dijous contra les amenaces militars d’Aleix Vidal-Quadras. Els copresidents dels Verds / Aliança Lliure Europea, Daniel Cohn-Bendit i Rebecca Harms, han criticat les “escandaloses declaracions” de l’eurodiputat del PP i han demanat “debatre formalment aquesta qüestió en la propera Conferència de Presidents a Estrasburg”. Cohn-Bendit i Harms, caps de files de 58 eurodiputats de 15 països diferents, han escrit una carta al president de l’Eurocambra, Martin Schulz, en què li retreuen que s’hagi negat a cessar Vidal-Quadras perquè no parla com a vicepresident sinó que “només expressa una opinió personal en un context”.

La propera reunió de la Conferència de Presidents del Parlament Europeu se celebrarà durant la propera sessió a Estrasburg, la setmana del 22 d’octubre.

Els ecologistes europeus s’afegeixen amb aquesta carta al rebuig expressat també aquest dijous pels 86 eurodiputats liberals. El president de l’Aliança dels Demòcrates i Liberals per Europa, Guy Verhofstadt, ha equiparat les amenaces militars contra Catalunya d’Aleix Vidal-Quadras amb la repressió de la Primavera Àrab. “Esmentar la possibilitat d’una repressió violenta contra part de la població està en la mateixa categoria que les accions indefensables dels règims de la Primavera Àrab que han intentat reprimir la voluntat del poble per la força”, ha denunciat l’ex primer ministre belga i líder dels liberals, el tercer grup de l’Eurocambra.

L’esquerra verda és el cinquè grup de l’hemicicle, ERC i ICV en formen part i han fet gestions perquè Cohn-Bendit es queixés a Schulz i hagi titllat d'”escandaloses” les afirmacions de Vidal-Quadras. “Declaracions així pertanyen al passat i estan completament fora de lloc en la Unió Europea d’avui”, ha lamentat també el liberal flamenc Verhofstadt, que ha acusat el PP d’estar “minant tot allò pel qual els demòcrates fa 60 anys que lluiten”.

http://www.ara.cat/politica/Eurocambra-vidal-Quadras-Esquerra-Verds-Daniel_Cohn-Bendit-amenaces_0_785921559.html 

The Economist: Europa pot ser la solució per Catalunya

El setmanari britànic critica la passivitat de Rajoy respecte el sobiranisme i l’euro

El setmanari britànic ‘The Economist’ explica avui en un article que “pels nacionalistes catalans, Europa ofereix l’esperança d’una separació indolora d’Espanya”, mentre que per Espanya “la integració europea ha estat una part intrínseca de la transició a la democràcia després de la dictadura del general Francisco Franco”.

A més, el text es fa ressò de les paraules del president de la Generalitat, Artur Mas, que va cridar a la gent a “votar sense por” i va assegurar que “ningú podia utilitzar les armes per detenir-los”.

L’article, titulat “Misteriós Mariano”, critica l’actitud passiva del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i assenyala que aquesta “beneficiarà als espanyols si serveix per refredar passions, però no si serveix per postergar decisions que només són cada cop més difícils”. A més, diu que “és dubtós que aquest sigui el tret característic que Espanya necessita per superar la seva agonia”.

“Els problemes de Rajoy empitjoren, no milloren”

El text és contundent afirmant que “els problemes del Sr. Rajoy estan empitjorant, no millorant” i adverteix que el “misteriós” president espanyol “ ha de tractar d’evitar una doble col•lisió de riscos: la ruptura de la zona euro a Espanya, i la desintegració de la pròpia Espanya”.

Així, l’article es pregunta si “està el senyor Rajoy altra vegada jugant a la política abans de les eleccions locals d’aquest mes en la seva seu Galícia natal?”

http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2012/10/the_economist_europa_pot_ser_la_solucio_per_catalunya_89332.php

La incapacitat del “misteriós Mariano” per fer front al trencament de la zona euro i al d’Espanya, segons ‘The Economist’

El setmanari econòmic critica la indefinició del president espanyol pel que fa al rescat i davant del repte sobiranista català

Captura de l’article de ‘The Economist’

L’arquetip de la manera de fer gallega, ambigua i indecisa, escau molt al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i és la seva manera de sobreviure i de gestionar interessos oposats, segons un article a ‘The Economist’. Rajoy “frustra amb la seva prevaricació sobre el rescat europeu d’Espanya” i el repte sobiranista a Catalunya, segons el setmanari britànic. Ara bé, “si aquest és el tret de caràcter que Espanya necessita per superar la seva agonia és dubtós”, afegeix.

“Molts es pregunten si Rajoy té alguna estratègia per restaurar la confiança en els mercats i entre els espanyols”, continua l’article, que afegeix que “a més de la crisi econòmica, ara n’ha d’abordar una de constitucional inesperada”. El text explica els esdeveniments que han tingut lloc a Catalunya després de la manifestació de la Diada, i apunta que “ningú no sap del cert on durà l’onada nacionalista; el mateix Mas és vague sobre el seu objectiu final”.

“Així, el misteriós Rajoy ha d’intentar evitar dos riscos paral·lels: el trencament de la zona euro per culpa d’Espanya, i el trencament de la mateixa Espanya”, prossegueix. Per a Espanya, diu, “la integració europea ha estat una part intrínseca de la transició democràtica després de la dictadura del general Franco. Per als nacionalistes catalans, Europa ofereix l’esperança d’una separació d’Espanya sense dolor”.

http://www.ara.cat/politica/misterios-Mariano-trencament-zona-euro-EspanyaThe-Economist_0_785921561.html

La Falange anirà a la manifestació del 12-O contra la independència

L’entitat assegura que defensarà la unitat d’Espanya “com sigui”

La Falange Espanyola de les JONS s’ha adherit a la concentració convocada per la Plataforma d’Espanya i Catalans pel divendres 12 d’octubre amb motiu del Dia de la Hispanitat en considerar que “el separatisme regional ja ha arribat massa lluny i la resposta és necessària de forma urgent per detenir als secessionistes”.

Han destacat que posaran tots els mitjans per aconseguir una multitudinària participació en aquesta manifestació, que començarà a la Plaça Catalunya de Barcelona a partir de les 12.00 hores.

L’entitat ha justificat la seva presència perquè reivindiquen la “indiscutible i innegociable unitat d’Espanya, pàtria única de tots els espanyols sigui quina sigui la seva regió”, perquè reconeixen i respecten la riquesa cultural de la seva diversitat i han expressat el seu rebuig a l’autogovern perquè dóna motiu a situacions que consideren “vergonyants”.

A més, Falange ha remarcat la seva defensa de la unitat d’Espanya “com sigui, contra qualsevol separatisme secessionista que pretengui trencar-la”.

La plataforma que convoca la manifestació reuneix a diferents col•lectius i persones posades en contacte a través de les xarxes socials amb l’objectiu de celebrar aquest acte per expressar “amb normalitat” que són d’Espanya i catalans, que se senten i són catalans i espanyols, i que volen continuar sent-ho.

El PP català està sospesant acudir a la convocatòria, mentre que C’s ha expressat el seu suport públicament.

http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2012/10/la_falange_anira_a_la_manifestacio_del_12-o_contra_la_independencia_89338.php

La Conferència Episcopal Espanyola, inquieta amb Catalunya

El bisbes demanen que es “preservi el bé de la unitat d’Espanya”

La Conferència Episcopal Espanyola (CEE) ha manifestat en una declaració conjunta de la comissió permanent que el procés d’independència de Catalunya, encara que no es diu específicament, “els causa una gran inquietud”. Concretament es lamenten de les “propostes polítiques encaminades a la desintegració unilateral de la unitat d’Espanya”.

Per això, els bisbes reclamen als interlocutors polítics i socials que dialoguin per redreçar la situació i adverteixen que “s’ha de preservar el bé de la unitat al mateix temps que es reconeix la diversitat dels pobles d’Espanya”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s