Qui sem

Qui sem ? Què volem ?

1. Catalunya Nord per la independència (territorial de l’ ANC)

és un grup de persones conscients de pertànyer a la nació catalana, favorables al procés d’independència de la Catalunya autonòmica,

i disposats a promoure el debat independentista a Catalunya Nord.

Els nostres objectius són

informar i sensibilitzar la població nord-catalana

sobre què vol dir que una nació esdevingui independent,

en l’actual marc econòmic i polític d’Europa,

per tal de generar un estat d’opinió favorable

sobre el que podria representar  per a nosaltres

la creació d’un estat català

en l’actual Comunitat autònoma de Catalunya.

Un debat

Per això la nostra primera acció ha consistit a obrir un debat centrat en dues questions : Se pot parlar d’ independència a Catalunya Nord ?

Què passarà aquí el dia que Catalunya sigui independent ?

I de crear un espai per al debat i la informació a internet, amb una pàgina que ja envia 2000 invitacions cada setmana.

(veure el conjunt de les inerevencions al debat a catalunyanord.cat)

La nostra aportació a aquest  debat

consisteix a fer conèixer la nostra història

la nostra llengua, la nostra identitat, la nostra cultura, la nostra economia…

I a situar-les en llur context natural : el del Països Catalans.

Un combat ideològic

Des del tractat dels Pirineus, l’ estat francès ha planificat, a més de la guerra bruta, una guerra ideològica per fer creure que els seus valors i llengua són superiors als nostres ; l’ annexió era una « chance » que nous donaven. És el mateix esquema colonial utlitzat al Senegal o a Algèria.

La nostra feina consisteix a desconstruir aqusta ideologia i a mostrar com n’ és de perniciosa : De França no nos ha vingut la Llibertat sinó el lliberticidi ! No nos ha vingut la Igualtat sinó l’ igualitarisme que talla el coll a tota diferència. No nos ha vingut la fraternitat sinó un exèrcit que nos ha tallat dels nostres germans del sud.

És aqueixa matixa guerra ideològica que els fa confondre voluntàriament estat i nació. Que els fa confondre llengua, dialecte i patués. Que els fa menysprear tot el que no ha sortit d’ aqueixa república confiscada.

Sortir al mapa !

Però la nostra acció també ha de mirar cap al sud. Si Catalunya esdevé independent, i ara sí que està en camí ; si hi camina  i hi arriba sense que nosaltres hi siguem, per dir que existim, Catalunya tindrà amb el nord, la mateixa relació que hi tenen ara molts catalans : quan pasen la frontera parlen francès. Entren a França. Entraran a Catalunya ignorant que el « seu » estat independent va néixer aquí mateix. Escriuran el correu comercial cap a Catalunya Nord, en francès. Els panells de les carreteres diran « France » o « França » i faran els mapes de Catalunya, com molts els fan ara, sense que hi aparegui Catalunya Nord. No hi serem en el mapa mental, no hi haurà mapa comú.

Es per això que volem ser a l’ ANC I és per això que també volem parlar  i informar els catalans que nosaltres anomenem “del sud”

Final : Una frontera interior

Volem que Catalunya Nord participi a aquest moviment d’ alliberament. Si Catalunya arriba a la independència sense la nostra participació, per modesta que sigui… haurem instal.lat per sempre més la fractura i la frontera. No la que nos han imposat sinó una de molt més pregona i definitiva : la fractura de l’ assimilació assumida,, de la dimissió declarada, la fractura de la indiferència, que és la pitjor : la frontera interior !

2. ORGANITZACIÓ: Sem una territorial de l’ ANC i

Sem associació 1901 amb una trentena de membres.

Tenim estatuts.

Tenim un Consell d’ Administració de dotze membres.

Tenim una mesa :

President: Hervé Pi

Secretari: Francesc Bitlloch

Tresorera: Mercè Pujol

Vocals: Guillem Fuster, Joan Alsina, Azouz Tayssir, Miquel Amaudiès, Teo Vidal, Marc Sòria, Jordi Grau

Les reunions de treball són anunciades a la web i són obertes a tots els membres i als que s’ hi vulguin afegir.

Part de Catalunya Nord per la Independència

 3. Grups de treball i actuacions

Després de la nostra presentació a Catalunya Nord
i després de la constitució de l’ ANC a Barcelona

nos hem organitzat en grups de treball que elaboren propostes, les proposen al conjunt, i les fan avançar:


      A. Trobades, taules rodones… SECTORIALS  (sindicalistes, estudiants, joves associacions…)

      B. Trobades a nivell LOCAL I COMARCAL (Vallespir, Conflent…)

      C. La pàgina WEB com a vitrina, eina d’ informació i espai de debat. 
(La invitació setmanal s’envia, ja a més de dues-mil persones. )

      D. MEDIES, PERIODISTES, una estratègia per tal que el tema aparegui. La questió de la llengua…
Hem establert una llista de periodistes afins que invitarem a una trobada que ens permeti definir una estratègia comunicativa.

      E. Enllaç amb el secretariat de l’ ANC: Tenim tres representants territorials al secretariat i el coordinador (o president) continua també el lligam 

      F.  CREACIÓ D’ EINES de difusió, d’ explicació i d’ agitació…      adaptades a les necessitats. Papers, butlletins, power points, emissions de ràdio, imatges, cartells…

4. Relació ANC-Cat Nord x la Independència

Sem un grup territorial de l’ ANC. Sem el referent de l’ ANC a Catalunya Nord. Cotitzem individualment a l’ ANC que és una entitat nacional catalana que reuneix persones dels Països Catalans que treballen per la independència.

Però tenint en compte la nostra ubicació en un estat diferent, per raons pràctiques, per tal de tenir una existència jurídica i per facilitar el desenvolupament de la nostra activitat, a més a més, nos constituïm en associació segons la llei francesa de 1901.

La nostra voluntat és que tots els catalans del nord que són a l’ ANC siguin a l’ Associació “Catalunya Nord per la independència” i tots els que són a l’ Associació siguin a l’ ANC. Però d’ aquest estat d’esperit no ne volem fer una obligació i respectem els posicionaments diferents tot deixant clar que no hi ha d’ haver contradicció entre ser plenament catalans i plenament nord-catalans.

21 comments on “Qui sem

 1. Bona feina. Ànims que la feina que us queda als del Nord i que tenim els del Sud és encara gegantina. Però no té aturador. Prometo votar també en el vostre nom.

 2. Tota la nostra terra és catalana, fossilitzada en tots els noms del territori. La independència seria una justa i indiscutible restauració que es deu a una terra oprimida, “transmigrada” políticament a una condició identitària que no és naturalment la seua.
  Renada Portet, onomasticiana (i, ben entès: toponimista. 35 publicacions)

 3. Bon dia a tothom,
  si jo poc ajudar ???. Però el meu problema és que estic viuen al nord de frança i no sé el que podria fer per fer avançar els nostres drets com a Poble Catalan ???. Digeu-me ho si-us-plau.
  Una abraçada. joan pere.

  • A distància, dues possibilitats, que NO s’esclouen una altra, ans al contrari:

   1 adherir a l’Assemblea Nord-Catalana (et podem guiar)
   2 adherir o al menys enviar opinions a Catalunya Nord per la Independència C N x I

   Teo
   a títol personal i volent ser complet

 4. Retroenllaç: LES ENGRUNES I LES FORMIGUES | CATALUNYA NORD per la INDEPENDÈNCIA – www.catalunyanord.cat

 5. M’emociona veure que a la Catalunya Nord hi ha un web com aquest. Felicitats a tots. Endavant! Entre els catalans del nord i els catalans del sud aconseguirem esborrar el Tractat dels Pirineus.
  Àngels Folch
  (una catalana del sud)

 6. Benvolguts germans de la Catalunya nord Felicitats per la tasca que `porteu a terme gracies per el vostre suport i esperit lluitado,teniu una web molt maca i molt util com a eina…endevant! no us oblidem la vostra lluita es la nostre tambe! personalment penso fer reso cada dia mes de vosaltres,i crec que es impensable aconseguir la INDEPENDENCIA sensa que vosaltres i sigeu tambe malgrat les dificultats i els embats del ranci espayolisme feixiste que a dia de avui es posa em marxa contra nosaltres..pro no ens deturerem!! VISCA CATALUNYA NORD!! VISCA ELS PAISOS CATALANS!! i…mori el mal govern!.
  desde la Catalunya central( Osona) una forta encaixade a tot@s!
  Josep escrigas

 7. Ànims.Sou una terra preciosa i la consciència nacional no pot fer més que crèixer. Primer el Principat, de seguit vatros.

  José Manuel, des de les Terres de l’Ebre, Tortosa

 8. Fa temps que visito aquest web, però fins ara no m’he decidit a escriure-hi. Trobo que la tasca que feu és admirable, tant per les notícies que hi publiqueu com per la freqüència amb la que ho feu. En aquests temps que corren, m’alegra veure que el poble continua lluitant i fent tot el que està al nostre abast.
  Tant de bo els nostres governants ens tinguessin més presents… Mentrestant, a tocar els pebrots tot el que es pugui (símpaticament parlant, que no vull que ningú m’acusi de terrorista!).

  Felicitats pel web i visca Catalunya!

 9. M’emociona veure que encara hi sou! I que aneu fent bullir l’olla per les comarques del nord! El nord també és principat, a l’igual que la franja de ponen… Tots aquests anys i dues nacions imperialistes com França i Espanya no han esborrat la nostra cultura del mapa! catalanes i catalans som forts i Catalunya tornarà a ser rica i plena! visca Catalunya lliure! una abraçada ben sentida des de Fornells de la Selva (Gironès) Des de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó! ho aconseguirem!

 10. Ara és el moment d’actuar i fer força, el Primer Ministre francès Manuel Valls (català de nèixement) vol fer una reorganització del Territori Francès, demaneu-li revisar el Tractat que van pactar França i Anglaterra per dividir Catalunya a la Guerra de Successió 1714 i debeteu al Parlament Europeu aquesta qüestió. Visca Catalunya Lliure!!!

 11. No abandonar mai, es una victoria assegurada, si som tossuts vencerem ll*ll VISCA LA CATALUNYA NORD i gràcies per despertar del malson jacobí i del centralisme de m.e.r.d.a.

 12. Malabarismes… No es pot negar la llibertat a un poble a qui mai s’ha demanat si volia ser lliure o no.
  Demanali a un monegasc si vol ser francès… Dira que no, esta molt bè com esta. Demanem a un parisenc si vol que Catalunya Nord tingui el dret a decidir, dira que no. Com els espanyols ens nega el dret a decidir als catalans, acabem fent malabarismes semi-legals per poder contar quin percentatge de la població vol que tinguem estat propi. I aixó que França i Espanya s’omplen la boca de la grandesa de les seves institucions democratiques… Haha !!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s