El nom de la pseudo regió, entre frau i coherència

“L’appel du 18 juin” deixa el món catalanista silenciós.

Un món de companys s’han estrenyat que « l’appel du 18 juin » no hagi tingut el suport dels partits polítics i entitats nord-catalans.

Uns, fins i tot, han retret el fet que no hi havia tampoc les colles castelleres a la manifestació, com tampoc hi eren les corals Cors de Clavé, els Foments de la sardana, les colles geganteres o els esbarts dansaires.

Una certa polèmica ha fet bola de neu a les xarxes socials. Voldria compartir el meu analisi, un anàlisi, repeteixi personal, en cap moment l’analisi de cap entitat a la qual puc pertànyer. A veure si s’entén l’absència de sigles catalanistes, fins i tot si hi han participat independentistes amb estelades.

Una mica d’història :

El juny del 2014 el govern francès donava cos a una reforma territorial pensada des de París sense consultar els territoris.
El mateix juny del 2014 una trentena de persones se reunien al Casal de Perpinyà per a pensar possibles reaccions.
El setembre del mateix any neixia el col·lectiu SEM amb una proposta clara: aconseguir un estatut i una institució per Catalunya Nord. Un col·lectiu format per entitats (Federació i territorial Nord-Catalana de l’ANC) i partits polítics (CDC, CUP, EEV, ERC, UC).

El Col·lectiu SEM representa una reivindicació clara i catalana, reivindicació assumida per tots els components. A partir del març, sense explicacions, CDC ha abandonat el Col·lectiu SEM i ha muntat el seu propi col·lectiu AGISSONS amb UDI i Debout la France.

Manifestació del 18 de juny :

És en nom del col·lectiu AGISSONS que se va convocar la manifestació del 18 de juny a Perpinyà, recordem-ho un col·lectiu format per

 • Convergence Démocratique de Catalogne, un partit amb colors catalans, que d’entrada s’ha oposat a Occitània/Catalunya
 • UDI un partit centrista francès
 • Debout la France, un partit jacobí que vol sortir de l’euro i tornar a aixecar les fronteres estatals.

Que jo sapigui, en cap moment membres del col·lectiu AGISSONS han contactat directament les entitats de SEM per a afegir-se a l’organització dels actes convocats el 18 de juny a Perpinyà. I si no ho han fet, és perquè en cap moment volien sumar SEM.

El repte :

Els objectius de un i altre col·lectius poden semblar equivalents, però si un i altre existeixen, si CDC ha abandonat SEM per a crear AGISSONS és que més enllà de l’aparència, les motivacions són oposades.

 • Els components de SEM tenen una visió catalana del futur de Catalunya Nord.
 • La visió dels components de AGISSONS s’emmarca dins l’estat jacobí, si agafem el programa de « Debout la France », el partit polític més important del col·lectiu, veiem clarament que milita per a tornar a un estat francès jacobí recentralitzat, recuperant les fronteres estatals, i per una sortida de l’euro.

És clar que aquests objectius posen un fre a la visió de futur que poden defensar entitats que defensen un futur català del nostre territori.

Hervé Pi

PD :

 1. quan volem defensar un nom, comencem per a defensar el nostre. El col·lectiu SEM ha triat que dir qui és, l’altre ha triat un imperatiu francès, uns noms que marquen posicions.
 2. el 18 de juny és  una clara referència nacional francesa
 3. Debout la France podria ser l’equivalent sudista de Ciutadanos, per tant, un pacte entre CDC i Ciutadanos semblaria avui com a mínim estrany

En resum: el col·lectiu AGISSONS havent triat un nom francès, una data simbòlica francesa i com a al·liats partits jacobins potents, no me sembla cap barbaritat que els catalanistes s’hagin quedat al marge de la manifestació, fins i tot quan hi han participat individualment.

2 comments on “El nom de la pseudo regió, entre frau i coherència

 1. Molt bé, Hervé, com sempre. Les tres ratlles de conclusió són perfectes. Es una demostració fins i tot gramatical i sintàctica: “Agissons” és un imperatiu. I doncs: un ordre, un manament sense discussió.
  En tenim prou d’aquella gent que no saben res de Catalunya ni de qui sem aquí: aquell “raconet de res” (va escriure Colbert: “angulus ille in quo consistit nobilissimus comitatus Ruscinonensis, qui semper in Narbonensis fuerat… i que nunca Catalonia dicitur “…!!!!! JA ENS FEIEN OCCITANS els ministres!!!
  i aquell “déni” del nom de Catalunya!, cal gosar !
  Pel que fa al nom de la regió, precisament, passa que estic accidentada (mal fomuda) i no puc engegar-me en una polèmica que mai acabaria. (i tant més que sóc “onomasticiana”!) No em puc estendre sobre la qüestió com hauria volgut (de tota manera, hi va haver un consensus de tots nosaltres que més bé quedava callar per demostrar que no entràvem en discussions ja fraudades i falsificades de principi.
  Diré unicament una cosa: OCCITANIE no té cap justificació jurídica, històrica ni filològica ja que és un neologisme mai portat en CAP DOCUMENT. MAI “DOCUMENTAT” I, en onomàtica, això l’anul·la !!!! el fa “no real, no existent”.
  Va ser creat per un excitat quan va passar De Gaulle per Toulouse. Li van corregir, públicament, Llenguadoc, que deia, per: OCCITANIE.
  Amb això, a Toulouse, madame ex Ministre ou pas, demostren llur ignorància bruta.
  No podem fer colla amb això.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s