Mega estació esquí Cerdanya Capcir

Miquel Mayol (imatge de la Clau)

Miquel Mayol (imatge de la Clau)

Crònica Miquel Mayol
Amics oients de Ràdio- Arrels, bon dia!

El Diumenge 5 de juny unes tres centes persones van participar a la manifestació contra el projecte de mega estació d’esquí. Una caminada de protesta.

Sortint dels Angles vam anar fins a la bucòlica estiva de la Jaça de les Ganyades passant per l’estany de Vallsera on esperava la cobla Tres Vents de l’Olivier Marqués. Aquesta manifestació era convocada per un Col·lectiu contra el projecte de mega estació d’esquí. Aquest projecte la ràdio n’ha parlat a bastament. Consisteix, recordem-ho, a relligar amb més de 40 kms de pistes i nou remuntadors amb canons de neu les estacions de Font Romeu, Bolquera, els Angles i Formigueres. En voldrien fer, diuen els promotors, “la més gran estació d’esquí dels Pirineus”. Això evidentment quan hi haurà neu. El geògraf Joan Becat ha explicat en aquesta mateixa antena que el projecte era un mitjà per Font Romeu de retardar la fi probable a mitjà termini de l’or blanc degut al rescalfament climàtic aprofitant-se de les millors condicions de les estacions capcineses.

Aquest col.lectiu és animat per Christian Blanc i per Antoni Glory.

Dos personatges, dues magnífiques personalitats.

Christian Blanc va ser batlle dels Angles durant més de dos decennis i fou Conseller general. És un home de coratge i conviccions. Recordem que va ser el polític d’aquí que va tenir els … ànims d’enfrontar-se al sàtrapa de Montpeller, el difunt Georges Frèche. Va ser quan aquell nos volia septimanitzar. També va tenir els… ànims d’atacar en justícia per difamació un Préfet del département des Pyrénées Orientales, de nom Hervé Bosiges. Per un batlle atacar-se al President de la Région Languedoc Roussillon i al Préfet és heroïc. En quant a Antoni Glory, el segon pilar d’aquest Col·lectiu, és l’home per excel·lència de les nostres muntanyes .

Prop de cinquanta anys de serveis a la muntanya catalana és a dir al país. Allà dalt tothom el coneix, tothom l’admira i el respecta per les seves qualitats humanes. Acompanyador de muntanya, jubilat fa poc, delegat de l’ONG Mountain Wilderness, President del GPRENC, és ell que ha sabut convèncer el capcinès Christian Blanc d’engegar aquest combat. Aquest Col·lectiu és constituït avui per unes vint-i-cinc entitats. Entre altres les que representavi en aquesta protesta: el Grup Pirinenc excursionista nord-català (GPRENC), el Foment 11 de setembre, i la territorial nord-catalana de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC-CN). En el moment de la manifestació el Comitat per la Regió Rosselló-Alta Cerdanya no s’hi havia pas encara adherit. Ara és cosa feta.

D’aquell criminal projecte de mega estació la ràdio n’ha parlat repetidament. En el seu parlament Christian Blanc, desprès d’haver recordat la gènesi del Col·lectiu, va explicar perquè aquesta mega estació seria una autèntica catàstrofe ecològica, econòmica i social. Els 40 kms de pistes i les instal·lacions diverses que això suposa provocaran la deforestació de valls i puigs encara preservats amb una riquíssima biodiversitat: Valls de la Bollosa, de l’estany d’Auda, de Vallsera, de la Balmeta, de la Lladura, i Puig de la Costa del Pam. Que tot això està situat en Parc regional dels Pirineus Catalans, en una zona Natura 2000, en una Zona natural d’interès ecològic, faunístic i florístic (ZNIEFF), en un paratge protegit, en un bosc patrimoni.

En Christian Blanc va fer riure tothom quan, desprès d’haver saludat els gendarmes presents, els hi va assenyalar una desaparició, la de la Presidenta del Parc natural, la Sra Hermeline Malherbe. Com és que aquesta senyora, que és també Presidenta del Conseil Départemental, pot donar el vist i plau a una tal demència. I com és que l’estat francès, no hagi aturat d’entrada aquest procès.

Però l’estat… Desprès d’haver massacrat el nostre maresme que deixi massacrar la nostra muntanya per interessos financers a curt termini ho podríem entendre. Però gent del país, gent catalana, gent d’aquesta terra? Representants elegits de quatre municipis? I que només hi hagin dos elegits d’aquests quatre consells municipals que hagin adherit al col·lectiu…?

Sembla mentida. Que un tal projecte hagi nascut en el cap d’un tormentat de mena també ho podríem comprendre. De bojos n’hi ha a tot arreu, però quatre batlles, quatre consells municipals…? Pobre país! A quin extrem de desgràcia hem caigut! A quin extrem de misèria! A quin extrem d’alienació! A quin extrem d’indignitat!

L’escàndol avui és que calgui mobilitzar-se un cop més en contra d’una tal barbaritat. Per sort l’Antoni Glory ens ha après que Jose Bové donava el seu suport al Col·lectiu com també el President de l’ONG Moutain Wilderness. Ens ha llegit els admirables missatges de l’un i de l’altre.

L’adhesió de Jose Bove em va tocar. Efectivament, instants abans, per por de ser distanciat no m’havia aturat a Vallsera i m’havia de fet avançat a la tropa que esperavi a la jaça. Estava assentat prop de la barraca del pastor al fons de l’estiva quan vaig veure arribar de l’altre costat de la jaça la comitiva amb les banderes sang i or. En aquell moment vaig tenir un flaix memorial. Vaig veure les onades de manifestants al Rajal del Gorp al Larzac contra un altre projecte demencial: l’extensió del camp militar. Com al Larzac haurem d’impedir un nou crim ecològic. El combat comença. El mítin de la Jaça va confirmar els dos prohoms, Christian Blanc i Antoni Glory com a portantveus del Comitè. També s’ha acordat que a principis de juliol si mantenien el projecte s’intentaria actuar judicialment. Però hem de fer confiança sobretot a la mobilització ciutadana. Convidi tothom, persones i entitats, a enfortir el Comitè responent positivament a les accions que podrà engegar. De Salses a Guardamar i de Fraga a Mao, un sol crit:

en darrera aquesta gent tan poc assenyada!

2 comments on “Mega estació esquí Cerdanya Capcir

  1. Pot ser que la Hermelina pensa a l’elecció per el sénat, i no vol fer pena als eligits, els que votaran per el sénat. Aixó es politic ! Cal refiar-se d’aquesta persona.

  2. Ce projet va détruire ce magnifique paysage,la flore,les animaux !…Laissons la nature telle quelle.
    Je ne suis pas catalane ,mais je suis prête à signer pour empêcher ce massacre de la région!!!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s