La situació de la CAC

Miquel Mayol (imatge de la Clau)

Miquel Mayol

El Congrès anual de l’Assemblea Nacional Catalana s’acaba de celebrar a Manresa. Érem 7 o 8 rossellonesos presents. Dic 7 o 8 perquè hi participaren algunes persones que tant poden ser del Nord com del Sud. És el cas per exemple del meu amic Joan Pere Le Bihan que ara viu allà baix. 7 o 8 enmig dels prop de 2.500 congressistes.

Aquesta assemblea general ordinària ha demostrat la força i la unitat d’un moviment que és la punta de llança del combat per la República catalana. Gent vinguda de tot arreu tan geogràficament com socialment amb la capacitat de realitzar amb menys de sis hores de temps una cinquantena de votacions, unes a mà alçada, altres amb butlletes. Amb parlaments, vídeos i tot. Resultat: els estatuts modificats per assegurar un funcionament encara més democràtic i obert. El full de ruta – és a dir el programa d’actuació – esmenat i adoptat per a permetre d’avançar cap a l’objectiu: la independència. La indefectible solidaritat manifestada amb els càrrecs electes avui perseguits per l’estat espanyol per la consulta del 9 de novembre passat. I enfí el perfil dibuixat de les properes manifestacions per l’11 de setembre.

Vet aqui doncs l’ANC en ordre de batalla per afrontar els reptes dels mesos venidors. És el moment de nos preguntar on n’estem del procès independentista.

Sovint la gent aquí nos demana ben segur en francès i de vegades amb un somriure sarcàstic de descregut: “alors l’indépendance c’est quand?” Els mateixos que se senten orgullosos que el Barça guanyi, que són decepcionats quan perd, no s’ho creuen allò de la República catalana.

Evidentment hi ha una gent que només serà convençuda quan ho tindrem. Vet aquí el que voldria dir als qui no són totalment tancats a la realitat.

Avui no podem posar en dubte que hi ha una majoria per la independència en el marc territorial de la CAC. És a dir de la Comunitat Autonoma de Catalunya. És per això que el govern de l’Estat espanyol s’ha negat i es nega amb la més gran energia a acceptar que es realitzi un referèndum d’autodeterminació. Perquè sap que si es fés ho perdria. Tenim un Parlament que s’ha declarat majoritàriament a favor de la independència amb una declaració solemne en aquest sentit adoptada a l’inici de la present legislatura. Hi ha un govern eixit d’aquesta majoria que s’ha donat un plaç d’uns mesos per assolir l’objectiu. La quasi totalitat dels municipis sud-catalans s’han manifestat a favor de la independència. I enfí la societat civil fou capaç, repetidament, de fer baixar al carrer el terç de la població per manifestar la seva voluntat de República catalana. En front d’això hi ha els entrebancs judicials o financers que el govern espanyol està posant per intentar aturar la voluntat del poble. Ho aconseguirà? No ho crec; el procès avui sembla irreversible. Ni una oferta poc probable de federalització de l’estat ho aturaria. La desconfiança ara és total. El front espanyol –izquierda i derecha juntos – manifesta cada vegada més la ufana i supèrbia que denuncia el nostre himne nacional.

L’únic dubte que tinc és el quan. 14 mesos ? 24 ? menys? més? Ho sé pas. Serà en tot cas abans del 2026. En els anys trenta un apotecari de Figueres, Alexandre Deulofeu, en un llibre original titulat “la Matemàtica de la Història” havia predit que al 2026 Catalunya seria independent. Aquí també hom pot somriure. Però aquell mateix Deulofeu havia predit més de cinquanta anys abans en el mateix llibre la fi de la URSS. Molt abans, doncs, de l’Emmanuel Todd.

En tot cas es fa cada vegada més urgent que la gent d’aquí entengui el que està passant Alberes enllà. És la tasca de la territorial nord-catalana d’ho explicar, i de fer comprendre l’abast d’un combat que nos concerneix directament.

Miquel Mayol

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s