Bateig quan toquen a morts.

Daniela GrauAmb aquesta crònica vull fer-me ressò dels avenços de la presa de consciència nacional arreu dels Països Catalans malgrat la voluntat deliberada, contínua des de fa segles, de França i Espanya d’eradicar la nostra identitat.

Alguns ens donen per definitivament escombrats de la història, com si ens quedés només un «accent» parlant francès, com va martellejar l’aleshores president del consell general en Bourquin ; altres ens volen fer creure que cada atac és el primer com si reis i repúbliques haguessin respectat la llengua, els drets de la nostra nació mil·lenària. Però no, decididament no, encara no ens han escombrats; com deia el cantant Jordi Barre tant com tindrem un alè de vida, tant com tindrem un filaret de veu, la farem sentir i la fem sentir.

El dimecres 3 d’abril el diari L’Indépendant va encapçalar amb majúscules ben grosses, de color ben negre, ben fosc, un article molt vistós que omple quasi tota la pàgina amb el títol «Nom de la nouvelle région: Une volonté délibérée d’éliminer les P-O.» «Nom de la nova regió: una voluntat deliberada d’eliminar els Pirineus Orientals.

Quin exemple de vergonyosa manipulació històrica! Quin menyspreu dels lectors: ni som idiotes ni tenim Alzheimer. Com si fos el primer cop en la nostra història que ens intentessin eliminar! Que no ho van provar ja els francs aprofitant el pretext d’alliberar-nos dels berbers? Que no ho van intentar múltiples vegades al llarg del segles els francesos, amb Lluís XI afamant els perpinyanesos amb setges que van durar 30 anys? Amb Felip l’Ardit i el suport del papa, violant, massacrant, cremant la gent d’Elna dins la catedral el 1285? Amb Lluís XIV annexionant el país, prohibint la llengua a l’abril del 1700, i, gràcies a l’enginyer militar Vauban, destruint el nostre patrimoni, obligant-nos a construir fortaleses d’on podrien millor massacrar-nos?

Au, ja sé què em direu: que aprofito per fer extrapolacions, que L’Indépendant al·ludeix només a la voluntat deliberada d’eliminiar el nom del nostre país «les Pyrénées Orientales». No sem idiots ni tenim Alzhheimer! Aquest no és el nom del país. El nom del nostre país, que va ser el nom d’un estat prestigiós durant vuit segles, és Catalunya.

Va ser eliminat pels Borbons fa 357 anys quan precisament Luis XIV el va batejar «province étrangère du Roussillon», va continuar essent eliminat per la república francesa que el va rebatejar el 1790 «Département des Pyrénées Orientales»; va ser eliminat ja els anys 60 amb la denominació «Languedoc-Roussillon». Eliminar el nom d’un país, doncs de la nació que l’ha generat, és esborrar-lo del mapa. Sabeu com se’n diu de «la destrucció premeditada de la cultura d’un grup i la seva substutució per una altra cultura »? Verifiqueu-ho al diccionari: d’això se’n diu ETNOCIDI.

El 2005 vam empetxar Frêche i Bourquin, respectivament presidents de la Regió i del Consell General, de batejar el país «Septimanie», però ells van imposar la marca «Sud de France» a tots les productes del país a canvi de subvencions.
Ja ho deia Gilbert Grau amb l’Acció Regionalista Catalana el 1973 durant la campanya electoral, quan volia obtenir la constitució d’una regió autònoma catalana separada del Llenguadoc, quan volia despertar les consciències adormides pel sistema colonial clientelista: «No sem ni a comprar ni a vendre. Som un poble d’homes majors i lliures!».

Ens imposen un nou bateig però toquen a morts!
Daniela Grau
Elna, 07.04.2016.

One comment on “Bateig quan toquen a morts.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s