Sem pas un producte comercial, sem pas ni a vendre, ni a llogar.

elnomregioQuin nom per Catalunya Nord?

El procès de la reforma territorial engegada unilateralment des de París i que afecta tots els territoris sota administració francesa fa un pas més: enguany s’han de batejar les noves regions.
Unes ja han fet el pas, altres s’ho estudien i una, la nostra, té dret a un procés pseudodemocràtic.

Podem sospitar que no serà fàcil que nos anomenin pel nostre nom, però impossible no és.

No serà fàcil ja que París no ho vol:

París voldria esborrar totes les referències històriques per a posar-ne de geogràfiques. Des de la capital estatal volen unes referències contingudes dins un exàgon que facilita la uniformització dels territoris, que n’esborren els passats històrics, les diferències lingüístiques i culturals.
El cas més clar és « Hauts de France », una denomicació fantàstica pels jacobins. Posa de relleu que és França i dóna a la població l’orgull de ser al cim.

Per nosaltres catalans i occitans l’estat veuria positivament “Sud de France” però se resumiria en SdF i ja que sem la regió pobra, podem pensar que la proposta sigui ràpidament descartada.

La denominació “Pyrénnées Méditerranée” seria acceptada sense recança per París. Les dues apel·lacions del màrqueting parisenc -i a vegades local- no expliquen res, però segons els esprits exagonals agradarien als turistes. Per cert, el nostre parer no els interessa però nos el demanen.

Ja que tenim la possibilitat de dir la nostra:

El fracàs estrepitós d’en Georges Frêche a l’hora d’imposar “Septimanie” com a nom pel conjunt de l’antiga falsa regió “Languedoc Roussillon” ha deixat seqüeles.
Des de Montpeller, Tolosa o París se miren el nostre cas amb perplexitat, s’estan demanant si reaccionarem o no?
És per aquesta raó que proposen un procés pseudodemocràtic, una manera de calmar, d’adormir els esperits abans que se despertin.

La manera de fer és pseudodemocràtica perquè el sistema triat és enganyós.

La primera fase és la recollida de propostes gràcies a una pàgina web. Com a catalans hi pintem ben poc, sem una tretzena part dels enquestats, és a dir més o menys el 8% de la població, per tant la nostra veu té poques possibilitats de ser escoltada.
De la mateixa manera hi ha un comitè de «savis» que debatran el nom, se reuniran un parell de vegades abans de decidir quines propostes enviaran a París.

Dels 30 savis, només 2 provénen de Catalunya Nord.

Un, l’André Joffre al servei del poder econòmic i l’altre el Joan Becat amb una clara sensibilitat per la causa catalana.

 • El primer (A. Joffre) defensarà « Pyrénnées Méditarranée » aquest concepte geogràfic buit de continguts històric i cultural, un concepte pensat per a atreure turistes, sense cap dubtes en fase amb els jacobins.
 • El segon (J. Becat) hauria de defensar un nom clar, un nom que designa un territori en funció de la seua història, pas en funció dels interessos d’una minoria adinerada, perquè si el turisme representa una part important de l’economia, els beneficis, malauradament recauen pas tots al territori ni a la major part dels ciutadans.

Ara la cosa és engegada, a nosaltres de dir qui sem.

Sabem que nos volen transformar en una marca comercial, el que serem dependrà de la nostra capacitat a afirmar qui sem.

Esperi que siguem més que un simple territori per a estiuejar o esquiar. Portem segles d’història que han fet el que sem: que nos diguin pel nostre nom és una qüestió de dignitat.

El nom pel qual nos han de qualificar ha de ser el més clar possible i és per aquesta raó que hem de defensar que Catalunya hi aperegui sense cap matís.

Aquest nom serà el que nos definirà com a entitat territorial diferenciada, aquest nom nos permetrà reveindicar les competències que necessitem per a gestionar les nostres diferències culturals, econòmiques i històriques.

Per cert si tu també vols dir la teua  fes un clic i posa

Catalunya- Occitània o Occitània-Catalunya que serien els més adequats a la situació

Hervé Pi

2 comments on “Sem pas un producte comercial, sem pas ni a vendre, ni a llogar.

 1. Bon dilluns, desprez llegir la teva proposta et dic que mai aceptaran “Catalunya-Occitania” aixi dit en català com ho demano tu i fas un somni que mai sera realitat en el teu article i per a mi el millor seria de defensar des de ara mateix “Catalogne-Occiatnie” pero dit en françes i allo potser amb un miracle molt gran i algunes manifestacions a Perpinya podria ser aceptat per els jacobins françesos a Paris i en tot cas es la meva opinio !.
  Cordialment. Joan Pere.

 2. Joan-Pere,
  No se quin nom tindrem, se el que nos volen imposar.
  No tenim res a perdre de demanar el que volem, i guanyarem si Catalunya (o Catalogne) surt a la denominació.
  El que voldriï no és aquesta nova falsa regió, és una col·lectivitat territorial com la de Còrsega per exemple que s’anomenès Catalunya o Catalunya Nord.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s