Les petites victòries

rètol-updv-corregitLa setmana passada vam guanyar una petita batalla, sense cap dubte minúscula, però nos hauria de fer pensar.

Vull parlar del rètol posat a l’entrada de la Universitat de Perpinyà, un rètol que ortografiava a la francesa el nom de la capital nord-catalana.

Una fotografia al facebook, uns comentaris més o menys encertats han fet més que les cartes enviades al batlle des de la Universitat*, amb menys d’una setmana el problema era resolt.

Aquesta petita victòria s’afegeix a dues més aquest febrer.
La primera va ser l’atribució per part de Perpinyà d’’una sala per la rifla de l’ensenyament en català, i la segona el pas enrere del col·legi de Prada que havia decidit tancar la filera bilingüe.

Evidentment, cap d’aquestes petites victòries no soluciones pas tots els nostres problemes, però sí que obren perspectives.

Perpinyà no vol perdre el crèdit que li va ser atorgat quan va rebre recentment el títol de Capital de Cultura Catalana.

Sabem que el batlle de Perpinyà, el Jean-Marc Pujol no te cap mena de sensibilitat ni per la identitat catalana, ni per la llengua pròpia, ni per la cultura del país, ni per la nostra història.
L’únic que el fa mirar cap a Barcelona són possibles intercanvis amb el món econòmic de l’actual Catalunya Autonòmica.
Constatem també que la major part del consistori perpinyanenc és de la mateixa fusta que el batlle, i els pocs elegits «catalanistes» no permeten fer més passos endavant, amb prou feina intenten perdre el menys possible, però la realitat és que a Perpinyà i per tant a la resta de Catalunya Nord fem passos enrere.

Tanmateix aquestes petites victòries posen de relleu que -a Catalunya Nord- ningú se vol veure enganxar una etiqueta d’anticatalanisme, molts ho són però acceptar-ho públicament els podria ser erjudicable.
Els responsables, que sigui a nivell administratiu, polític o institucional tenen clar que els ciutadans nord-catalans tenen un fort sentiment de catalanitat.
Un sentiment que pot ser a l’origen de manifestacions importants per un petit país (prefecte Bonet, Septimanie, lluita en contra la MAT, LipDub per la Llengua, allargament de la Via Catalana…)

A nosaltres nord-catalans de ser conscients de la força que tenim.

l’acció te premi, l’inacció te preu

Si sem capaços d’unir-nos per a defensar els nostres drets, uns drets universals que haurien de tenir tots els pobles del món, llavors de petita victòria en petita victòria podem inversar la lògica jacobina, no és impossible, mirem els corsos.

Hervé Pi

*Cartes enviades al batlle des de la Universitat:

L’Institut Franco-Català Transfronterer de la Universitat de Perpinyà assenyalava a la municipalitat de Perpinyà a l’estiu del 2015 un primer error al cartell d’entrada.

Perpinyà havia posat tot primer “Universitat de Perpinan“.  Els serveis municipals van reaccionar posant “Perpigná”, fet denunciat per la Universitat el 27 de novembre de 2015.

Ha calgut esperar una fotografia penjada al Facebook el 12 de febrer de 2016, uns comentaris, i el 18 de febrer (amb 6 dies) el rètol era ortogràficament conforme.

5 comments on “Les petites victòries

 1. Potser que l’article aparegut sobre aquest tema en l’edició digital del principal diari d’àmbit nacional català, El Punt Avui, també hi ha tingut quelcom a veure…

 2. Bon dilluns, unas petites victories que ens fan un plaer gegeant i una gran bufada de aire pur hé,hé,hé
  Una abarçada.. joan pere.

 3. Ara més que mai és quan cal tenir clar que “Entre tots ho farem tot”.
  La unitat és la millor arma per la lluita.
  Una abraçada.

 4. Herve ,

  no et molesti pero en el teu text hi ha una falta company aqui : Nos hauria (ens hauria)
  Es un company que es diu “Eric Marty” que em l’ha assenyalat !.

  Cordialment. joan pere

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s