Sem pas idiotes

rètol-universitat
La setmana passada* la municipalitat de Perpinyà va posar a l’entrada principal de la Universitat de la capital nord-catalana un rètol bilingüe ortografiat a la francesa.

Un rètol que ha circulat i que ha estat negativament, però al meu entendre, erròniament comentat.

En general els comentaris associaven les faltes ortogràfiques a una falta de coneixement del català, podíem llegir: “és un escàndols, saben pas esciure català”, o “incapaços d’escriure en català”…

No hi ha dubtes, és escandalós que la capital d’un territori emplegui gent amb responsabilitats incapaç d’entendre la gent del país que s’expressi amb la llengua pròpia, és inadmissible que els empleats de la capital d’un país no puguin ni parlar, ni llegir, ni escriure correctament la llengua del territori: això només passa a països dominats.

Ara, mirem el context de Catalunya Nord.

350 anys de dominació francesa no han permés de proporcionar un ensenyament en català, un ensenyament que permeti dominar correctament les diferents habilitats de la llengua catalana: comprendre, parlar, llegir i escriure.

La realitat és que si una bona part de la gent entén i fins i tot és capaç de parlar català, la major part a l’hora de llegir o escriure en la llengua del país és analfabet.

Ara bé, ser analfabet no ho explica tot, i sobretot no explica en cap cas que s’hagi fet aquest rètol.

  • Cal recordar que l’11 de juny del 2010 la municipalitat de Perpinyà va aprovar una Carta a favor del català?
  • Cal recordar que tenim 2 regidors encarregats de les qüestions catalanes?
  • Cal recordar que hi ha un servei municipal que té com a principal utilitat els afers de la catalanitat, i entre altres coses la llengua?

Siguem pas idiotes: aquest rètol no és en cap moment el resultat de la feina d’incapaços o d’analfabets sinó que

És el resultat d’unes persones que menyspreuen la llengua i tot el que fa que sem catalans..

És el resultat d’unes persones que no respecten les decisions d’un Consell Municipal que va posar bases clares del que volia per la llengua catalana (veure Carta)

És el resultat d’un Consell Municipal que ha fet una bonica declaració d’intencions però que no té cap intenció d’anar més enllà.

Hervé Pi

*quan he redactat aquest text pensavi que aquest rètol era de la setmana passada i sembla que no és així, porta més temps. Fet que empitjora el fet. Quantes persones hi han passat per davant, quantes persones se l’han llegit i no han reaccionat? Quants professors de la Universitat han vist el rètol? Quants alumnes? Quantes persones del personals? Quantes persones més estrangeres a la Universitat? Tots eren analfabets en la llengua pròpia?

 

Que ràpids quan volen: han tret el rètol avui dimecres 16 de febrer

rètol-updv-tret

que ràpids: el 17 de febrer el rètol era canviat i correcte

rètol-updv-corregit

2 comments on “Sem pas idiotes

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s