Reaccions a França

França gira la mirada cap a Catalunya

Per primer cop, el mitjans més influents del país veí comencen a prestar atenció al procés sobiranista
Lluís Bou (Barcelona)

França està girant la mirada cap al que succeirà en els pròxims mesos a Catalunya. Per primer cop els més influents mitjans de comunicació del país veí han començat a prestar atenció al procés sobiranista.França és, juntament el Regne Unit, el país que té una diplomàcia més sofisticada, i els informes han arribat al Quai d’Orsay, la seu del ministeri d’Exteriors francès: Alerta amb el 27-S, els antics punts de vista potser comencen a estar caducats. Ha arribat a oïdes franceses que el futur govern independent català podria cedir el servei de Rodalies a l’SNCF i desfer-se de Renfe.El punt de vista francès sobre Catalunya no s’havia acostat mai tant al que té el món anglosaxó, que hi simpatitza. France Presse, una de les grans agències internacionals i sempre coherent amb la geostratègia del seu país, va titular la convocatòria de les eleccions del 27-S reconeixent que el govern espanyol “s’inqueta” i que seran uns comicis “decisius” sobre el futur de Catalunya a Espanya.

Ja no és només l’esquerranós Libération el qui s’interessa per la qüestió catalana. Aquesta setmana per primera vegada el gran diari liberal de França, Le Figaro, ha fet un desplegament important sobre el procés procés sobiranista. “Els independentistes rellancen el pols amb Madrid”, apuntava a la versió web una acurada crònica de Mathieu de Taillac. Més tard el diari de paper publicava tres quarts de pàgina amb una entrevista amb el candidat de Junts pel Sí, Raül Romeva, on explicava que els comicis seràn un referèndum.


L’entrevista de Le Figaro a Raül Romeva

Catalunya està entrant en l’anàlisi dels politòlegs francesos, que comencen a interessar-se obertament per la possible desconnexió.La revista Politique Internationale, la més influent a França en aquesta matèria, publica en el darrer número una entrevista al president Artur Mas per analitzar sense tabús una possible secessió catalana. “Catalunya, demà la independència?”, és el significatiu titol. No és una entrevista hostil a les reivindicacions catalanes. França és jacobina, però és pragmàtica.

Sense títol

Jones
07/08/2015 11:30
A França només li podría importar l’efecte contagi a les reves regións, sobretot la catalana. Podria ser una de moltes raóns per les que han reformat la distribució dels departaments francesos i així empetitir més la força dels nordcatalàns que ja era petita. Però d’altra banda no són alièns al fet que la presència dels nordcatalàns els donaria una posició estratègica pel comerç i els negocis amb Catalunya que reactivaria el seu eix industrial Mediterrani al departament del Languedoc.Sobretot un cop construïda la conexió ferroviària amb els ports de Barcelona i Tarragona (i més al sud si la direcció d’Espanya té un xic de cervell).
Aniol
07/08/2015 02:18
Això és la bona feina que porten fent a Europa gent com el mateix Romeva, en Albinyana, l’Altafaj, en Tremosa, etc. Penseu que totes les instàncies diplomàtiques del Reino de Ecspaña porten més d’un parell d’anys treballant i intentant subornar a les cancelleries d’exteriors del principals paisos del món per tal es posicionin categòricament en contra de la possible independència de Catalunya i podeu veure que el resultat fins ara és nul. És més, a Brussel·les, el ministre belga d’economia i finances, no va deixar entrar l’ambaixador espanyol a una reunió amb el president Mas. Les coses, per Catalunya, comencen a posar-se al lloc de la raó i la racionalitat.
gatemprenyat
06/08/2015 23:44
El meu pronostic personal: Quin son els paisos que simpatitzen amb Catalunya? Lituania, Letonia, Dinamarca i Irlanda. Quins son els paisos que tenen interes en la independencia de Catalunya perque en poden treure un profit politic? Polonia, Franca, Gran Bretanya. I fins i tot… Russia. Quins son els paisos que s’alineen amb Espanya? Alemanya, Rumania, Serbia. La partida es mes oberta de la que la majoria de catalans pensen. La possibilitat de guanyar hi es. Pero cal treballar, cal que cadascu intenti aportar allo que pot, allo que sap per intentar fer realitat la republica catalana del futur.
Jordi Estelada
06/08/2015 23:16

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s