EL PROCÉS DEL SUD I EL PROCÉS DEL NORD

ollada1598Fa pocs dies, al Soler, vam fer l’OLLADA del nord i del sud,

l’ollada sense fronteres

l’ollada del procés del nord i del procés del sud.

Nos vem trobar els catalans del nord de Catalunya, membres de l’ANC i els de Catalunya Nord, militants o simpatitzants de l’Assemblea. Érem més d’un centenar… tot un èxit!

Hi va haver festa, bon menjar, bon beure, bona conversa, bon ambient…
Hi va haver explicacions sobre el procés del sud (Jaume Marfany, Hervé Pi) i expliacions sobre el procés del nord (Francesc Bitlloch ANC, Miquel Arnaudies FEDE, Dolors Serra CUP, Joan Ridaura ERC tots representants de SEM).

Perquè la nostra feina principal és acostar, és enganxar, és amarrar el procés del sud i el procés del nord.

Perquè els nostres processos comencen tots dos al mateix lloc: Catalunya neix a Catalunya Nord i al nord de Catalunya… ara fa mil anys.

I el procés s’estronca quan apareixen intents de destrucció del fet català. Que se’n digui 11 de setembre, presa de Barcelona, que se’n digui Tractat dels Pirineus, que se’n digui dictat de Lluís XIV prohibint la llengua catalana, que se’n digui resistència dels angelets o que se’n digui Guerra Civil espanyola, es tracta sempre d’això: d’un intent de destrucció de la nació, de la cultura, de la llengua i del fet català.

A partir d’ aquí, els processos de recuperació avancen a ritmes ben diferents, però segueixen el mateix patró. Es comença defensant el folclor, els costums, l’esport català.
És poca cosa però la gent s’agafa a lo que pot per a preservar la catalanitat. Després arriba la renaixença cultural i lingüística. I per acabar es passa a l’etapa política. Quan el catalanisme entra en política i es va tornant més majoritari fins a transformar-se en independentisme.

El nord s’ha emmirallat sempre en el procés del sud, més majoritari, més avançat, amb més mitjans. El nord ha viscut durant molt de temps en l ‘etapa folclòrica (mentre resistia lingüísticament en el nivell familiar i domèstic en el que l’havien tancat). A mig segle XX vivim també un despertat cultural i lingüistic: neixen les escoles catalanes, la ràdio catalana, la universitat en català, les associacions culturals,i entitats de defensa…

El nostre procés es troba en aquesta etapa, lluitant per fer entrar el fet català en l’àmbit polític. De moment els intents se solden amb resultats insuficients. Però pensem que el procés del sud, una vegada més donarà l’empenta per arribar-hi. Estem segurs que la independència de Catalunya posarà el fet català al centre de la vida política a Catalunya Nord.

Perquè un país i una gent que es diu catalana es trobarà veïna d’un país que es dirà Catalunya. I que això tindrà un gran impacte en les mentalitats. Passar la frontera ja no serà anar a Espanya sinó a Catalunya. Això en un català ha de provocar forçosament qüestionaments i interessos . Per poc que a l’altre costat aparegui una república atractiva, oberta, transversal, desenvolupada, plural… que sigui un recanvi possible als sempiterns valors mai aplicats de la República Francesa, i que sigui econòmicament atractiu per al jovent sense feina de Catalunya Nord, l’entrada en política està servida.

Hi entraran al mateix temps els anti-catalans, és clar, però Catalunya serà el centre del debat i l’objecte de totes les comparacions. Haurem fet un pas més.

El Col·lectiu SEM nascut sobre la base de la reforma territorial francesa neix també amb aquesta perspectiva. Endavant i bona feina!

One comment on “EL PROCÉS DEL SUD I EL PROCÉS DEL NORD

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s