Arítmia catalana

Vos oferim la crònica d’opinió d’en Miquel Mayol del dia 31 de desembre, és autor d’una crònica quinzenal a Ràdio Arrels.

Amics auditors bon dia,

miquelmayolÉs avui la Sant Silvestre. Moment de balanç i de resolucions..
Més que mai 2014 ha posat en evidència el que podem anomenar l’arítmia catalana. Arítmia entre Nord i Sud. Entre el Rosselló-Alta Cerdanya i Catalunya.

Aquí la crisi s’ha agreujat i les perspectives són negres. Al Sud al contrari estan en el camí de conquerir l’estat català. Aquí la crisi és una crisi global. En l’aspecte social, acumulem els records negatius de pobresa i de xomatge. En l’aspecte econòmic, l’estat ha abandonat les regnes a les multinacionals, als propietaris del gran casino financer mundial. En l’aspecte cultural, l’estat francès segueix amb la seva política tricentenària de destrucció de la nostra personalitat col.lectiva. El que s’ha aconseguit per la nostra llengua i cultura als serveis públics, al preu de més d’un segle de reivindicacions i de demonstracions pacífiques, és una mena de medecina compassiva per acompanyar l’agonia. La Carta europea de les llengues minoritàries no serà pas ratificada. I si, par extrordinari, ho fos serà de manera cosmètica per mor que no tingui cap vigència. En l’aspecte administratiu el subcolonialisme de Montpeller serà demà completat pel de Tolosa amb l’inèrcia de la quasi totalitat dels elegits d’aquesta misèria de país.

Malauradament massa nord-catalans encara no volen veure aquesta evidència: la bel.ligerància de l’estat en contra nostre i la traïció dels nostres representants.

Això fa que políticament el remei que busquen ara una majoria de nord-catalans és pitjor que el mal: el partit criptofeixista Front National recull els vots de tots aquells que estan fastiguejats per la situació.

Al Sud al contrari, a la Comunitat Autonoma de Catalunya, s’ha iniciat el camí de la independència. Malgrat totes les pegues i tots els entrebancs de l’estat espanyol, hi ha un inici de superació de la crisi econòmica i de la crisi moral provocada per la corrupció. Els partits feixistes o criptofeixistes són allà políticament inexistent. I a conseqüència d’aquesta evolució tant al País Valencià com a les Illes els moviments d’alliberament estan fent progressos significatius.

Pel que fa a les resolucions crec que aquí, a Catalunya Nord, els catalanistes hem de treballar per realitzar una unitat de mínims, condició de la nostra credibilitat. Hi ha hagut al 2014 senyals positius en aquest sentit. Nos caldrà treballar més en aquesta direcció.

I pel que fa als desitjos em sembla que la fórmula tradicional és bona. Si se li dóna tots els sentits. Doncs salut i pau per a tots! Pace e salute com diuen els corsos.

Visquin el Rosselló i la Cerdanya, visquin els Països Catalans! Visca la Terra!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s