El 9-N interessa a França

La premsa francesa destaca notablement la consulta

  • “Le Monde” i “Libération” ho presenten com a segona notícia del dia
  • TF1 es pregunta: “Catalunya esdevindrà independent?”

LeMonde-9NEl procés independentista català pot afectar plenament l’estructura actual de l’Estat espanyol. Però també el de la República francesa, que podria tenir un nou Estat a tocar de la seva frontera sud. Ara mateix, França fa frontera amb Bèlgica, Luxemburg, Alemanya, Suïssa, Itàlia, Mònaco, Espanya i Andorra. En cas d’independitzar-se, Catalunya passaria a formar part d’aquest grup de països amb veïnatge directe amb l’Hexàgon. I la premsa francesa ha decidit parar-hi atenció.

Tradicionalment, els mitjans de comunicació francesos havien dedicat poc espai al procés català. Ni l’Onze de Setembre del 2012 ni la Via Catalana de l’any passat no van merèixer un tracte gaire notable als principals diaris francesos. Però aquest Onze de Setembre va ser ben diferent. I, avui, també.

Le Monde ha presentat als seus lectors la informació sobre el 9-N com la segona més important del dia, explicant que, “desafiant Madrid, el president català convoca un referèndum sobre la independència”. A l’esquerrà Libération , igualment, la consulta catalana és la segona notícia del dia, en aquest cas per destacar que “el govern espanyol s’oposa al referèndum”. Tant en un cas com en l’altre, les notícies es basen en un teletip servit per l’Agence France Presse (AFP).

Menció a part mereix el diari nord-català L’Indépendant , que ofereix la informació en tercera posició, ressaltant que “el referèndum català sobre la independència no tindrà lloc, segons Madrid”.

El cristià La Croix i les edicions digitals dels setmanaris Le Nouvel Observateur i L’Express també creuen adient destacar a portada, en diversos nivells d’importància, la convocatòria de la consulta catalana. Le Figaro, en canvi, es limita a informar-ne amb un breu.

“Catalunya esdevindrà independent?”

La cadena privada TF1 també situa el 9-N com la notícia més destacada de la secció “Europa”, preguntant-se en una peça si “Catalunya esdevindrà independent”, i en una segona peça destacant l’oposició “de Madrid” a la consulta. El portal informatiu de les televisions públiques, FranceTVinfo.fr, informa de la convocatòria com a segona notícia més destacada de la secció “Europa”, assegurant que Catalunya “somia” amb un referèndum com el d’Escòcia.

http://www.wat.tv/embedframe/237769chuPP3r11815637

La Catalogne va-t-elle devenir indépendante ? sur WAT.tv

 

Font: El singular digital

Anuncis
By ANC Cat Nord Posted in Breus

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s