Registra’t per votar el 9N

Catalans-de-lexteriorCrida per a què Catalans de l’Exterior es registrin per votar el 9N. S’exhaureix el termini i s’hauria d’ampliar.

Aquesta noticia vol ser un recordatori de que el termini per a què els catalans de l’exterior puguin votar s’està exhaurint, i alhora és també una crida perquè el govern català ampliï el termini per inscriure’s per poder votar el 9N, i es puguin apuntar al Registre més catalans i catalanes residents a l’exterior. Es poden apuntar clicant en aquest enllaç.

No hauríem de tornar a caure en el mateix error que anteriors eleccions. El tema del vot dels catalans de l’exterior pot ser clau en el referèndum del 9N. Al no poder utilitzar les dades espanyoles la Generalitat ha d’elaborar el seu propi llistat de catalans de fora de l’estat.

Els catalans amb dret a vot que resideixen a l’exterior sumen unes 227.000 persones (potser prop de 250.000 en les darreres dades encara no oficials). Per entendre’ns quasi l’equivalent als habitants de l’Hospitalet de Llobregat, la segona ciutat de Catalunya, i molt més que Badalona o Sabadell.

Però a dia d’avui, i a prop del tancar-se el límit de mitjans de setembre que van apuntar oficiosament fonts del govern català per inscriure’s, sembla que la xifra de registrats és molt baixa. El tancament està previst per abans de la data de la convocatòria.

A tall d’exemple a la web vullvotar.cat que informa als catalans sobre aquest tema, només trobem a dia d’avui, i amb el registre encara obert, uns 3.550 compatriotes que s’hagin inscrit. És ben cert que aquests números no són oficials, sinó orientatius, i que el nombre total d’inscrits només el coneix a hores d’ara el govern català, d’acord amb aquells que s’han apuntat al registre oficial que la Generalitat va obrir només fa 3 mesos, amb el DECRET 71/2014, del Departament de la Presidència, i després de rebre múltiples queixes ì pressions dels catalans de l’exterior, i de les entitats que els hi van donar suport ( Catalans al Món i Catalunya Diu Prou), quan a les darreres Eleccions al Parlament de Catalunya, i a com a conseqüència del boicot rebut des de les ambaixades i consolats espanyols, només van aconseguir votar un 6,72% dels catalans de l’exterior.

Ens hem posat en contacte amb algun d’aquests catalans, i ens han informat que no han rebut cap informació de la Generalitat ni d’altres entitats, i que s’han assabentat del Registre per les xarxes socials, o potser per algun correu que pot haver arribat dels Casals o de les sectorials de l’exterior de l’ANC. També ens expliquen que fins que no hi hagi una convocatòria en ferm, potser molts d’ells no s’apuntaran, però la paradoxa és que quan es convoqui la consulta el termini per inscriure’s estarà ja tancat.

Tot plegat preocupant. D’entrada sembla que el més adient seria que el govern català amplies el termini previst (encara que el Registre de catalans i catalanes residents a l’exterior es crea amb ànim de permanència, per poder elaborar el cens de votants pel 9N el límit ha de ser abans de convocar la consulta), i es fes la campanya perquè el major nombre dels nostres compatriotes de l’exterior rebin la informació adient, i puguin votar el 9N, una campanya que com a mínim hauria de tenir la mateixa intensitat que la que es pensa fer convèncer els indecisos, amb la diferència que molts vots de l’exterior són vots segurs per a la independència, això sí, sempre que els deixin votar.

Recordar finalment que quan el 28 de novembre del 2012 (Eleccions al Parlament) les respectives Juntes Electorals Provincials al fer el recompte del vot exterior arribat des d’ambaixades i consolats, només van poder comptabilitzar un total de 9.538 vots (incloent els nuls ) és dir el 6,74% del total de 156.976 catalans inscrits al CERA (Cens Electoral de Residents Absents), que tenien dret a vot en aquelles eleccions. En les darreres eleccions al Parlament Europeu es va repetir el boicot espanyol, i només uns 10.200 catalans (el 5,84% d’un cens total de 175.400) van disposar dels permisos per poder votar.
FONT: ARA O MAI

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s