Daniela Grau al Fossar de les Moreres

Benvolguts compatriotes,

Daniela GrauCom a catalana del Nord, us vull regraciar per donar-nos la paraula aquest any de tan gran transcendència històrica, quan el poble i la Generalitat de Catalunya s’han compromès a posar fi al colonialisme espanyol. Som aquí per afirmar el nostre suport absolut, indefectible, a la creació d’un estat independent. Som aquí també per reivindicar la nostra pertinença a la nació catalana.

La gran majoria d’europeus ignora que som una nació; per a ells Catalunya és una regió o una província espanyola, raó per la qual no entenen que volem tornar a tenir l’estat que ens van prendre per la força de les armes. La reivindicació rotunda de nació esquarterada entre França i Espanya per una frontera imposada legitima les nostres aspiracions. Volem ser lliures! I hi tenim dret!

El 2010 vam venir a manifestar-nos a Barcelona per cridar amb tots vosaltres «som una nació» ; però llegir «som sis milions» o sentir com fa dos anys enrere som «set milions i mig de catalans» ens defrauda i ens exclou. No es pot tampoc oblidar que hem estat sempre una terra d’asil i refugi en temps de persecucions. Catalunya ni comença a la Jonquera, ni és la suma de quatre províncies espanyoles. Vam aixecar a Salses, al nord de Perpinyà, la Porta dels Països Catalans per afirmar la nostra catalanitat. Ocultar-ho o prescindir-ne és negar la realitat de la nostra existència.

La commemoració oficial del 1714 ens dóna, justament enguany, l’oportunitat de no emmarcar-nos mai més dins els límits de l’estat espanyol actual. Hem de superar les fronteres mentals imposades pels conqueridors. França va intentar durant segles apoderar-se dels comtats del Nord i va annexionar-los el 1659. Catalunya aleshores afeblida, amputada de les riques terres que li feien de baluard, va poder ser més fàcilment anorreada. Els nostres resistents, els «Angelets de la Terra», van morir per Catalunya, per posar fi a la dominació francesa i reintegrar el Principat. Són herois; ells també mereixen un homenatge nacional; visca la Terra!

La fidelitat a Catalunya ha perdurat des de fa 355 anys fins avui. En Gilbert Grau i Salvat, precursor del catalanisme polític al Nord, va fundar fa quaranta anys el Partit Federalista Europeu de Catalunya (Països Catalans); Catalunya era per a ell el conjunt dels nostres territoris; no propugnava el federalisme dins l’estat espanyol, sinó en una Europa respectuosa i integradora de totes les nacions. Grau volia aconseguir el reconeixement europeu d’una Catalunya confederada. Tal dia com aquest, el 1969, a les 12 de la nit, només sis patriotes es trobaven aquí al Fossar de les Moreres: Daniel López Bribian, Joan Ballester i Canals, el seu fill Ricard, Gilbert Grau, Nemesi Solà i Enric Borràs van cremar una còpia del decret de Nova Planta. Al Nord fa temps que hi ha independentistes, al Fossar avui som centenars, i demà serem milions. No ens deixarem aturar!

Del Nord vindran cinc autocars i un gran nombre de cotxes particulars, més de quatre-centes persones s’han inscrit. Cada any som més nombrosos. La territorial de l’ANC és força activa, els nostres delegats presents en totes les reunions d’àmbit nacional. Potser penseu que sem un reducte atrinxerat de resistents, «els darrers dels mohicans», però hi ha nord-catalans que somien de viure aquí, altres demanen ja si podran obtenir la ciutadania catalana.

Molts estan convençuts que l’existència d’un estat independent dinàmic, ric del vostre potencial humà, cultural i empresarial, afavorirà el nostre desenvolupament econòmic. Nosaltres els independentistes esperem que de retruc hi haurà més conscienciació nacional i que podrem millor contrarestar l’etnocidi que patim.

L’esdevenidor és a les nostres mans. Prou del provincianisme autonòmic imposat pels governs espanyols! Empenyem els futurs dirigents de la Catalunya independent: que consolidin i projectin la nació sencera, que facin una política de reconstrucció nacional que contempli la pluralitat i diversitat dels Països Catalans. Units, recobrarem el protagonisme que ens pertoca a la Mediterrània i a Europa. Enllaçarem amb el passat per assegurar-nos el futur: la república confederal catalana.

Visca Catalunya! Visca els PaïsosïCatalans!

Daniela Grau i Humbert, Elna (Catalunya del Nord)

Fossar de les Moreres, 10.11.2014

Anuncis

3 comments on “Daniela Grau al Fossar de les Moreres

  1. bon dia Daniela, merces pel discurs molt interesant , per nostra causa, El comtat del Rosello te també el seu dret, aquet dret que tan despreciaqt es nostre llengua esta deixada de mes en mes de costat i es per axos que jo vaig volger intervenir que nostre cultura no sigues tan humillada me referexo a las mises en català.hara actualment tot axos a que dat dins les aigues morte ni siquire tanim dret a la misa del Gall encara que sigui religios tambe es apreciat per aquells qui creuen . Es el fanatisme que fa mal. El respecta de cada individuo es imperatif indispensable. Volia que nostre llengua fos tambe representada dins aquest domeni, vaig obtenir unas petites peticions que es podrian comptar amb els dits de les mans, cuan aqui a Perp. Gracias a D.. no han manquen. Nostre pare Gifre el Pelut es una bone referencia Amicalment Carola

  2. Hola Daniela. Totalment d’acord amb la frase “Quan diuen que som 7,5 Mio de catalans, ens excoluen !!”. Catalunya del Nord te 0,5 Mio de persones. Per tant 7,5 + 0,5 = 8 Mio de persones.

  3. Soc el Jordi…..sempre he pensat amb vosaltres……la Catalunya nord……..quan siguem una nació……sobre el 2016…….treballarem plegats…..per que esteu amb nosaltres…….una abraçada a totes i tots……

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s