Vilaweb

El canvi de nom dels municipis durant la Revolució Francesa

Els revolucionaris van rebatejar molts topònims per a esborrar referències religioses, monàrquiques i nobiliàries

Durant els canvis de règim hi ha moltes coses que es transformen de soca-rel. Tot i que de vegades sol passar inadvertit, en el transcurs de revoltes i revolucions es canvien, fins i tot, molts noms de lloc. A casa nostra va passar durant la guerra del 1936-1939, quan molts municipis amb noms de sants van rebre una denominació considerada més ‘laica’. Però això mateix havia passat un segle i escaig abans, durant la Revolució Francesa.

Fins a tres milers de comunes van canviar de nom per iniciativa dels revolucionaris, especialment els topònims d’origen religiós o els que feien referència a la monarquia o la noblesa: La Villedieu es va canviar per La Carmagnole, Saint-Etienne per Ville-d’Armes; Martigny-le-Comte va esdevenir Martigny-le-Peuple; Grenoble es va convertir en per Grelibre; Bucy-le-Roi en Bucy-la-République, i Montlluís, a la Cerdanya, va rebre primer el nom de Montlliure i després Mont de la Llibertat.

També es van rebatejar algunes ciutats que s’havien revoltat contra el partit de Robespierre, com Marsella, que es va castigar amb la denominació Comuna Sense Nom.

És clar, la residència dels reis de França, Versailles, també en va patir les conseqüències i va passar a dir-se Berceau-de-la-Liberté (Bressol de la Llibertat) fins que, ara fa dos-cents anys, el 8 de juliol de 1814, un decret de Lluís XVIII va acabar anul·lant els tres mil rebateigs anteriors.

El diari Le Parisien n’ha aplegats molts en un mapa.

Font Vilaweb Catalunya Nord

Anuncis

One comment on “Vilaweb

 1. Està mlt bé aquesta informació. Com smpre a l’Internet seria bé donar el vincle dfirecte (clicable) cap a la font de la notícia:
  http://www.vilaweb.cat
  o http://www.vilaweb.cat/catalunyanord (informacions diàries nord -prioritàries- + sud catalanes + unes quantes més enllà)

  Gràcies per endavant

  NB: Si no recordo malament ja n’haviem fet la demanda, en altres ocasions passades, verbalment;
  No és cap obligació nostra, és més; és manera de fer ‘normal’ a l’Internet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s