Vilaweb.cat

‘Rajoy perd el debat sobre la independència als carrers de Catalunya’, diu Bloomberg

‘Rajoy perd el debat sobre la independència en els carrers de Catalunya’, diu Bloomberg

‘Rajoy perd el debat sobre la independència en els carrers de Catalunya’, comença dient la cadena nord-americana d’informació financera Bloomberg en un reportatge a la web Businessweek. El titular és aquest: ‘Els catalans superen els escocesos amb la V de Victòria mentre Rajoy esquiva el debat’, fent referència a la mobilització que prepara l’ANC per a la Diada, que segons Bloomberg pot ’empitjorar la situació de Rajoy’. Destaca també que el suport a la secessió s’ha duplicat a Catalunya des que el 2011 Rajoy va assumir la presidència del govern espanyol.

En aquest article, Bloomberg recull les paraules del politòleg de la UAM José Ramón Montero: ‘la campanya per la independència va guanyant’.

Destaca també l’actitud tancada de Rajoy, negant-se a negociar ‘amb Artur Mas o amb els votants catalans’, perquè diu que el vot sobre la independència és inconstitucional.

En aquest sentit, la cadena recull unes declaracions d’un altre politòleg espanyol, José Ignacio Torreblanca, professor de Ciència Política a la UNED: ‘El govern [espanyol ] va cremant tots els ponts. Si l’estratègia no li funciona, podreu veure desobediència civil en una banda, i la suspensió de les competències regionals i eventualment la presó per aquells que hagin convocat el referèndum il·legal.’

L’article recorda que la situació ‘pot empitjorar encara més per a Rajoy després de la Diada nacional catalana de l’Onze de Setembre. L’any passat, més d’un milió de persones es van manifestar per la independència i el suport a la secessió va assolir el rècord d’un 49% el mes següent’.

I continua així, destacant la mobilització de la V que prepara l’Assemblea Nacional Catalana: ‘Enguany, les vacances marquen el començament de la cursa cap a la data del referèndum. Els nacionalistes preparen una manifestació en dues de les principals avingudes de Barcelona per a formar una V, per la Victòria i pel Vot. Una setmana després, Escòcia celebrarà el seu referèndum, que podria donar un nou impuls a la causa dels catalans.’

A més, destaca el suport que les enquestes atorguen a la independència a Catalunya, en contraposició amb la situació a Escòcia, on els partidaris de la independència no són majoria d’acord amb els sondatges.

I també destaca la diferència d’actitud de Rajoy i de Cameron: ‘La dependència de Rajoy de la constitució contrasta amb la batalla del primer ministre britànic, David Cameron, per mirar de convèncer els escocesos que romanguin al Regne Unit.’

Aquesta estratègia de Rajoy, ‘de mirar a mig termini’, és arriscada, segons els experts consultats per Bloomberg.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s