ELNA, DIA DE LA MEMÒRIA

Remembrança de la Massacre del 25.05.1285
Diumenge, 11 de maig de 2014

Benvolguts amics i compatriotes,

Placa commemorativa instal·lada el novembre del 1985Imatge El PuntAvui

Imatge El PuntAvui

enguany els actes del DIA DE LA MEMÒRIA, amb la col·laboració de Mossèn Oriol arxipreste d’Elna i de l’ajuntament, tindran lloc a Elna al matí a la catedral i seguidament al claustre per recordar la massacre de la població al segle XIII per les tropes francopapistes de Felip l’Ardit. A la tarda, en el marc de la commemoració del 75è aniversari de l’obertrura del camp de concentració de Sant Cebrià, Eric Forcada, comissari de l’exposició “Martí Vives. Una vida compromesa, una obra lliure” ens la farà visitar al Museu François Desnoyers de Sant Cebrià. El cantautor Josep Tero del l’Escala, que tant estima el Rosselló, il·lustrarà el tema de cada acte amb una cançó seva. La seva obra destaca per la tasca de divulgació de la poesia catalana, de cançons tradicionals i en defensa de les llibertats individuals i col·lectives.

Ens honoren com sempre amb llur presència i participació activa els membres del prestigiós IPECC, Institut de Projecció de la Cultura Catalana, d’ençà del compromís del seu fundador i president, Enric Garriga Trullols, de sostenir i promoure la catalanitat a les terres del Nord.

Emmarquem aquests actes dins el “Dia la Memòria” perquè volem aprofitar l’oportunitat anual per evocar la nostra història catalana no ensenyada o manipulada, treure’n lliçons i incitar la societat civil a participar a la reapropiació de la nostra memòria col·lectiva. Què podem ensenyar del passat als nostres conciutadants, als joves i als turistes si no fem l’esforç de conèixer-lo i les institucions d’assumir-lo?

Elna va ser una ciutat tan important que episodis històrics internacionalment coneguts hi estan relacionats d’ençà de més de 20 segles. Quan es divulgarà? Tothom ha sentit a parlar per exemple de les Vespres Sicilianes sense evocar-ne com a conseqüència quasi directa “la croada” decidida pel rei de França i pel papa contra Catalunya que féu d’Elna una vila màrtir i del seus habitants uns herois violats, cremats, els nens aixafats dins la catedral. Tot Europa parlà d’aquell Oradour-sur-Glane català del segle XIII. Calgué esperar el 1985 i la iniciativa d’un ciutadà, J. Vera, recolzada pel batlle N. Planas, per tenir una placa commemorativa i, el 2013, la del batlle N. Garcia per inaugurar el “carrer de l’any 1285” a les Closes.

Tampoc han sabut generacions d’alumnes al Barcarès, Perpinyà, Sant Cebrià, Ribesaltes, i Argelers, que hi havia camps de concentració dins llurs pobles i fins i tot en el cas de Perpinyà que l’institut J. Lurçat era edificat al camp mateix on havien patit tants refugiats el 39, considerats durant dècades com a espanyols negant així a més als qui eren catalans, llur combat per la república catalana i el reconeixement internacional de Catalunya. L’exposició d’E. Forcada sobre l’obra del pintor Vives s’inscriu en el marc del setanta-cinquè aniversari de l’obertura del camp de sant Cebrià el 8 de febrer 1939 previst per a setanta fins a noranta mil republicans espanyols i catalans. L’exposició exemplifica la solidaritat dels catalans del Nord amb les víctimes del franquisme i del col·laboracionisme francès el 39 i reforça doncs la nostra dignitat i catalanitat compartida.
A Elna, EL DIA DE LA MEMÒRIA del passat, preparem en català el nostre futur.

Programa del diumenge 11 de maig del 2014

  • 11.00 : Missa en català oficiada per mossèn Andreu Oriol, en memòria de les víctimes de la Massacre del 1285 ocorreguda dins la mateixa catedral. Intervindran mainatges que aprenen el català a les classes bilingües d’Elna, la coral Santa Eulàlia d’Elna i el cantautor Josep Tero que que ens oferirà la cançó Agion Oros que va escriure per als monjos ortodoxos del mont Athos a Grècia.
  • 12.15: Claustre de la catedral: Parlaments d’homenatge a càrrec de l’IPECC i de Daniela Grau per la Comissió organitzadora.
  • 13.00: Jardí del claustre de la catedral: Ofrena floral per l’IPECC a la placa commemorativa dels fets del 25 de maig de 1285. (Crònica de Bernat Desclot).
  • 13.15: Dinar de germanor al restaurant: catalans del nord i del sud de l’Albera. Reservacions fins al dijous 8 de maig truqueu el 04 68 37 91 60 – 00 33 4 68 37 91 60
  • 15.30: «Martí Vives. Una vida compromesa, una obra lliure»: exposició d’homenatge al pintor Martí Vives (Prada, 25 de maig de 1905 – Sant Cebrià, 25 de desembre del 1991) al Museu François Desnoyers de Sant Cebrià.

Visita comentada pel comissari de l’exposició Eric Forcada. Josep Tero cantarà la cançó tan punyent 23 de gener.

Comissió Organitzadora Elna: D. Grau
Col·laboració: Ajuntament d’Elna.
Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana (IPECC)
Indrets del Record.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s