La Clau.cat

El biatleta nord-català assoleix dues medalles d’or als J.O. de Sotxi

Martin Fourcade, 13 de febrer de 2014 © Joc Olímpics d'hivern Sotxi 2014TV3 entén que Espanya no té monopoli dels catalans

El biatleta conflentí Martin Fourcade sorprèn el món sencer adjudicant-se dues medalles d’or al Jocs Olímpics de Sotxi, abans de tres noves ocasions que li queden per lluir en la competició. Mentre el jove de 25 anys, nascut a Ceret, assaboreix la victòria, la premsa de Barcelona s’associa per primera vegada a una victòria “nord-catalana”, després de 30 anys propagant  la idea que tots els catalans, per ser-ho, han de ser espanyols.

Consagrat campió olímpic de persecució dilluns 10 febrer, el biatleta conflentí Martin Fourcade ha guanyat aquest dijous 13 febrer una segona medalla d’or en la prova de 20 km individuals, en el marc dels Jocs Olímpics de Sotxi. L’estrella de 25 anys ha emprès la cursa a les 15:15, abans de duplicar la seva victòria, amb un temps de 49’31”7. Primer súbdit francès, després del campió Jean-Claude Killy el 1968, que assoleix dos títols en uns mateixos jocs d’hivern, el jove nascut a Ceret, criat a La Lllagona, a mla vora de la comarca del Capcir, s’ofereix d’ara endavant una notorietat planetària. Aquest artista del biatló, que destacàvem per primer cop en les nostres pàgines al desembre de 2009 obtenint una medalla d’or en relleu, en el marc del campionat del món d’Östersund, a Suècia, pot esperar encara més. La seva collita de medalla pot prosseguir diumenge 16 de febrer en una prova de sortida en línia, però també en el relleu mixt del 19 de febrer i el relleu del 22 de febrer.

La premsa de Barcelona esmenta una victòria “catalana”

Més enllà d’innombrables citacions en la premsa mundial i entrevistes concedides pel campió muntanyenc a les televisions internacionals, la Catalunya del Sud fa seva part de la victòria, per primeríssima vegada. Probablement per dèficit de medalles catalanes espanyoles, el gran diari esportiu El Mundo Deportivo, imprès a Barcelona, titula en castellà “Or amb arrels catalanes“. També per primera vegada amb motiu d’una competició mundial, el grup audiovisual públic Televisió de Catalunya, fundat el 1983, sembla assimilar l’existència d’una presència catalana històrica fora d’Espanya. Concretament, la cadena TV3 esmenta la prestació de l’esportista “nord-català“, que el diari L’Indépendant de Perpinyà anomena lògicament “català“, estalviant la versió forana “nord-català”. El canal de la Generalitat de Catalunya sembla adonar-se que la Catalunya del Sud no té el monopoli de la catalanitat, un sentiment compatible també amb la nacionalitat francesa.

Martin Fourcade, 13 de febrer de 2014 © Joc Olímpics d’hivern Sotxi 2014

El Mundo Deportivo, Barcelona, 13 de febrer de 2014 © Grupo Godó

El Mundo Deportivo, Barcelona, 13 de febrer de 2014 © Grupo Godó

 
publicitat
2. Pep – Altafulla 24.11.2019. 22.15h

A TV3 són massa tontos (o ho eren fins ara) per entendre que “Fourcade” és una deformació francoassimiladora de “Forcada. En canvi, a un que es diu “Planas” li pronuncien el nom “Planes” sense problema, no s’estranyen que un “Suñé” s’escrigui així etc. Els és complicat copsar que un pot ser català sense haver viscut mai ni tenir família a Espanya.

1. Jean-Michel – Perpignan 06.7.2020. 22.00h

C’est clair que les catalans du sud se regardent le nombril lorsqu’ils être les seules catalans dans le monde. Au fond, le fait qu’ils ignorent qu’il y a un “Pays catalan” et une réalité catalane (certes symbolique) à l’extrême sud de la France, est bien la démonstration qu’ils sont espagnols : même lorsqu’ils sont indépendantistes, ils ne peuvent concevoir qu’un catalan ne soit pas espagnol.

5-1020Tots
1

Comenta

Nom o Pseudònim
Població Opcional
Correu electrònic No es visualitzarà
El vostre missatge
publicitat
468X60 Opencat CAT

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s