Quan Espanya argumenta

30/1/2014: Full de dietari nord-català (4)
Francesc Bitlloch

Davant de l’ “amenaça independentista”,  a Espanya, fins ara només hi ha hagut exabruptes, amenaces i silencis.

Aquesta setmana tenim ja una reacció de l’ estat espanyol que vol fer el pes, unes respostes pensades per fer de “programa”.
 
Tres propostes, en pocs dies: 1. El ministre Margallo (Afers exteriors) ha enviat un  document de dues-centes pàgines a totes les ambaixades espanyoles   2. La FAES (màquina de pensar del sector més dretà del partit del govern espanyol) també ha publicat dues-centes pàgines contra el sobiranisme. I 3. Aquest cap de setmana passat el Partit Popular va reunir una pila de ministres i de personalitats en una Convenció a  Barcelona. Desembarcament de quadres i d’ amenaces el mateix dia aniversari de l’entrada de les tropes franquistes a Barcelona (26 de gener 1939)!
 
No us diré que els he llegit sencers, aquests textos… no crec que ningú hi arribi. Però  he mirat bé el de Margallo i he escoltat algunes intervencions de la Convenció. Del de la FAES només n’he llegit resums. 

Vet aquí lo que hi he vist:

1. Tenim molta sort! Aquesta gent és incompetent. Aquest document és un error. Queda clar que són escrits des de la trinxera, sense lògica, sense ordre ni concert, sense argumentació… total: sense intel.ligència i sense sentit de la comunicació.

 
2. Confirma lo que ja sabem: no és que no ho entenguin, lo que passa a Catalunya, és que no ho poden entendre i no ho entendran mai. Són presoners d’una idea, d’un passat, d’un discurs, d’una retòrica, d’una ideologia que els impedeix utilitzar la raó i la capacitat d’anàlisi. Es ja sabut que el cervell emocional pot tapar completament el cervell racional. 
 
3. Espanya s’enfonsa. En lloc de mirar els problemes. en lloc de posar-se en causa, es va endurint, reculant, instal;lant en posicions cada cop més franquistes.  I els que no són d’aquesta corda , en aquest ambient, són incapaços de reaccionar. I en aquest ambient podem imaginar-ho tot.
queda clar que no hi haurà negociació. Hi haurà abandó per KO o hi haurà aquell morir matant tan espanyol.
 
4. Si alguna estratègia apareix en aquests textos i en l’ambient és la de la tensió, de la histerització de la situació. Acusen de ruptura tot intentant provocar-la. Cerquen la violència de la situació per tal de poder condemnar-la i finalment per tal de poder… il.legalitzar-la! D’aquí ve aquesta comparació odiosa i irresponsable que han fet entre el sobiranisme català i la violència d’ETA.  De moment sabem respondre amb les nostres armes. I el contrast és molt visible de prop i de lluny.
 
5. Tot i que es tracti d’intervencions llargues i pensades, l’estratègia és sempre la mateixa: No a la consulta, no hi cap a la constitució, no hi cap a les lleis, els sobiranistes són, doncs, moralment reprovables, constitucionalment il;legals…   I la independència de Catalunya la faria sortir d’Europa, de l’Otan, de l’Euro, del sistema mètric i del sistema solar. La seva economia s’esfondraria. Res de nou.
 
6. Resum del text de Margallo: La demanda d’autodeterminació de Catalunya se sustenta en la manipulació, el nacionalisme excloent, la immoralitat i la insolidaritat del nacionalisme radical i supremacista. No hi ha ni motius històrics, ni tan sols polítics, culturals o jurídics, que la sustentin. Es basa en la negació de la realitat, en el rebuig a qualsevol diàleg o negociació i fins i tot en la no-acceptació de la convivència pacífica amb la resta d’espanyols. A més, és profundament antieuropeista i catastròfica econòmicament.
 
7. I alguns mites omnipresents: La transició modèlica, la història comuna dels “espanyols”, el finançament que ve de Madrid, els catalans són naturalment bilingües, mai hi ha hagut imposició del castellà, mai han tingut tant autogovern, no hi ha espoli fiscal… i ara, els independentistes volen trencar aquest equilibri excepcional!
 
I vet aquí una resposta seriosa a totes aquestes falòrnies:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s