12 de gener : El Català del nord es destapa: de la vergonya a la política

Un dietari nord català sobre Catalunya 2014

Francesc Bitlloch

Dissabte 11 de gener a Prada de Conflent

Dissabte 11 de gener a Prada de Conflent

A Catalunya Nord, aquest dissabte 11, com el dia de la Marxa, com el dia de  la Via Catalana, com tantes altres vegades, hem tingut una sorpresa : Afluència, ganes, somriures, complicitats, i fins i tot cues !   Per… per signar el « signa un vot » de l’ Assemblea. Per afirmar a la vegada la nostra solidaritat i la nostra catalanitat.

A Catalunya Nord, el català llengua i el català home o dona estan una mica amagats. No se’ls veu gaire pels carrers i pels escrits. Estem amagats darrera una barrera que va ser primer de por i de repressió i que es va transformar més tard en vergonya. Vergonya de ser una llengua menyspreada, petita, regional, del passat, dels avis, « repli identitaire », « communautarisme » i tutti quanti !

Però el català llengua i el català home o dona són ben vius! Només has de gratar una mica, només has de bufar lleugerament sobre les brases i reapareix la flama amb ganes, ho hem vist aquests dies. Perquè als ulls de la gent hi ha una espurna nova : la meua llengua no és ni tan menyspreable, ni tant petita, ni tant minoritària ! Tinc dret a reivindicar-la com ho fan amb força els companys del sud.

En aquests fets, podem llegir-hi una evolució indubtable: Hem passat del folklorisme en el que ens havien volgut tancar, de l’ autoodi que ens ha anat fent petits, a la consciència de formar part d’ una cultura, d’ una llengua  i d’ un poble que la parla. Esperançador.

Però ens queda un pas més a fer. Ens queda el pas a la política. El fet català, políticament encara no és rellevant. A Catalunya Nord pesa cinc o sis per cent. No és objecte polític, és objecte de reivindicació cultural. Aquest pas el farem amb l’ empenta de l’ independentisme dels germans del sud i sobretot el farem  el dia de la independència de Catalunya. Com l’ estan fent els defensors de la llengua a les Illes o al País Valencià. És per això que aquest objectiu és també el nostre.

I aquest pas el farem junts el conjunt de casals i entitats i associacions i partits perquè si l’ onada independentista ens ha ensenyat alguna cosa és que només junts podem. Hem deixat enrere les capelletes i el tants-caps-tants-barrets i hem après l’ objectiu comú. També al Nord hem emprès aquest camí. Es nota en la participació de tots als actes de tots,  sense etiquetes ni protagonismes.

Amb aquest pas podrem potser donar resposta a tot el que actualment no sem capaços de respondre. I reaccionar eficaçment com no hem sigut capaços de fer-ho darrerament : Perquè aquí es pot tancar una escola catalana i no passa res. Es pot tancar un Col.legi català i no passa res. Es poden tancar serveis municipals al servei del català i no passa res. Ens poden signar amb gran publicitat « Cartes pel català » al Consell General o a l’ Ajuntament de Perpinyà que després dormen en l’ oblit sense aplicació concreta i no passa res. Encara no tenim el pes polític per imposar-ho. Però és el següent pas. Estem en camí.

Firmes a Prada

Els conflentins han desfilat de les 9 del matí a quarts d’una signants VOTS i posant la butlleta a l’urna.

3 comments on “12 de gener : El Català del nord es destapa: de la vergonya a la política

 1. Bon diumenge i bon any nou a tothom,
  Si ccompany estem caminant poco a poc i aviat tendrem el pes Politic que nosaltres catalans necesitem i allo es segur 🙂
  Fins una altra. joan pere.
  Visca Catalunya Lliure i Independent i Visca els Paisos Catalans tabé !.

 2. Després de l’hora del sentiment
  ara és l’hora de l’acció
  és el moment o l’impossible arriba al possible, el futur dépen de nosaltres
  Aním

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s