Catalunya a la Francofonia?

La Generalitat ressuscita l’ingrés a la Francofonia

Maragall ja ho va proposar el 2005 i va ser acollit com una ‘maragallada’

Francesc Homs i Carles Viver i Pi-Sunyer, en una foto d'arxiu

El Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) recomana que, en cas d’independència, Catalunya s’adhereixi a la Francofonia -unió de més d’una cincuentena de països francòfons, entre els quals està Andorra-, dins les propostes de cooperació entre territoris.

L’adhesió a la Francofonia, en efecte, ja va ser plantejada l’any 2005 pel llavors president de la Generalitat, Pasqual Maragall. En aquella ocasió, Maragall fins i tot va arribar a anunciar-ne la incorporació de Catalunya després d’entrevistar-se amb el ministre francès d’Afers Exteriors, Michel Barnier, però la proposta va ser acollida com una maragallada, fins i tot dintre del tripartit.

Ara, el CATN, en l’informe entregat a finals de desembre al Govern, proposa que una Catalunya independent reforci els “espais de cooperació territorial i entre institucions, entitats i persones en l’àmbit de la llengua i la cultura que se situen més enllà de les fronteres administratives”.

En aquest sentit, apunta que l’Estat català hauria d’atendre “els drets lingüístics i culturals de tots els seus ciutadans en tota la seva diversitat, participant activament en els organismes de promoció d’aquestes llengües i cultures”.

“Per proximitat i tradició, pel fet que la comunitat francòfona de nacionalitat francesa o de països africans a Catalunya és molt nombrosa –un 15 per cent de la població catalana parla francès– o pels interessos derivats dels intensos intercanvis comercials, podria ser desitjable que Catalunya s’incorporés a la Organització Internacional de la Francofonia”, expliquen.

La Francofonia és una organització internacional creada el 1970 i representa els països i regions que tenen la llengua francesa com a primera llengua, on hi és habitual o també on hi ha una notable vinculació amb la cultura francesa.

Comprèn 57 estats membres –tres com a associats, com és el cas d’Andorra– i vint observadors. El seu objectiu és la promoció de la llengua i la cultura franceses, intensificant la cooperació entre els seus membres

Anuncis

One comment on “Catalunya a la Francofonia?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s