7 i 9 de novembre: El Tractat dels Pirineus és viu!

L’ANC Cat Nord s’uneix a la Federació per explicar el sentit de la Diada de Catalunya Nord 

Catalunya arribarà aviat a la independència. Però hi arribarà amputada dels comtats del nord. Per això, el 7 de novembre  d’ aquest any és molt especial  i ho hem de tenir ben clar: És a causa del Tractat dels Pirineus que els catalans « del nord » no podrem arribar a la independència al mateix temps que els « del sud ». Aquest fet ens mostra com n’és de viu aquest tractat. Però hi ha moltes més coses que ens ho mostren cada dia. Aquest és un tractat que s’ha anat aplicant per etapes, amb ruptures successives. Expliquem-ne dotze:

 

Etapa 1 : Catalunya Nord  és annexionada per França de manera totalment il.legal des del punt de vista de les lleis internacionals i catalanes. Moneda de canvi entre les reialeses espanyola i francesa sense consulta de les Corts Catalanes, que eren la  única detentora de la sobirania catalana.

 

Etapa 2 : Catalunya Nord és declarada “província estrangera”. És a dir, creació d’ una nova frontera al sud i manteniment de l’antiga frontera al nord per tal de produir l’ ofegament econòmic. És esclafada de taxes i no rep cap de les inversions elementals, necessàries al seu desenvolupament.

 

Ruptura 3. Durant la Revolució passa a ser « Département des Pyrenées Orientales » per tal d’ eliminar tota traça del mot i de la realitat catalana. El català hi  serà encara més perseguit que en l’ etapa anterior. La guillotina, la tortura i l’ exili eliminen de nou els defensors de la terra o de la llengua.

 

Etapa, ruptura 4: Com en totes les annexions de territori  s’ organitza la substitució de poblacions per tal d’ accelerar la substitució lingüística i cultural: s’ accentua l’empobriment del territori per tal de fer emigrar el jovent França amunt en busca de treball, al mateix temps que s’ imposen els mestres, notaris, advocats, capellans i funcionaris vinguts de França.

 

Ruptura 5. Al llarg dels anys, Catalunya Nord ha estat relegada a territori turístic i poca cosa més. Terreny d’ aventura assolellat per a francesos i turistes. Més tard s’ ha especialitzat en ser un departament “casa de jubilats”. Amb el temps, ha esdevingut un dels “departaments” més subdesenvolupats, amb més atur, amb més indigents i amb menys indústria de l’ estat francès.

 

Ruptura 6. La nostra llengua ha sigut perseguida per tots els règims vinguts de París. L’ antic règim, la revolució, l’ imperi, el petenisme i totes les repúbliques han tingut com a objectiu sistemàtic la repressió i la desaparició de la nostra llengua i de la nostra identitat. Fins a la total substitució pel francès.

 

Ruptura 7 : Mentrestant Catalunya, al sud,  se desenvolupava. Però la frontera política i econòmica, volguda i tancada i barrada pels governs estatals , va impedir que Catalunya Nord se pogués beneficiar del progrés econòmic i de la industrialització que se va produir a Catalunya durant el segle XIX i XX.

 

Ruptura 8 : Durant les guerres del segle XX, els catalans del nord van anar a engreixar el nombre de «morts pour la France »( juntament amb els senegalesos, algerians i altres colonitzats), en unes guerres que no eren seues.

 

Ruptura 9 : Alguns catalans, com Joffre, s’ hi van lluïr com a carnissers i per això han entrat en els llibres d’ història i en els noms de carrer. Són els únics catalans que els mestres educats nos han ensenyat. Barrejats, això sí, amb els herois francesos, que no tenen res a veure amb nosaltres ja que a la seua època no érem ni tan sols dins de l’ estat francès (Vercengétorix, Carles Martel, Joana d’ Arc…) També hi són, i en lloc prefeernt , els Vaubans i altres botxins enviats pel nord per a annexionar-nos.

 

Ruptura 10: En canvi, els nostres vertaders herois, els qui van lluitar per la terra i per la llibertat, són uns desconeguts : Joan Blanca (degollat),Bernat d’ Oms (decapitat), Josep de la Trinxeria i l’ Hereu Just (exiliats), Anna Maria Antigó (exiliada) Manuel Descatllar, Carles de Llar, Joan Soler (torturats i esquarterats) i tota la llarga llista de catalans que simplement varen fer el que faria qualsevol : defensar la terra contra l’ ocupant. Són absents dels manuals i dels noms de carrer, com ho són tots els altres personatges i episodis de la nostra història.

 

Ruptura 11 : Voldríem poder considerar com una aportació positiva els valors de la república, però per nosaltres són una trampa : La llibertat és per a tots els grups lingüístics i culturals o no és llibertat. La Igualtat s’aplica a totes les llengües o no és igualtat. Hi ha trampa. La Fraternitat s’ha de viure entre tots els grups lingüístics que formen la República, o no és fraternitat. Lligar la república a una sola llengua és el contrari de la fraternitat, és EXCLOURE d’ aqueixa República tots els qui ne tenen o ne parlen d’ altres. De fet, cap país europeu no tracta les seues llengües amb tant de menyspreu !

Ruptura 12 : Totes aquestes ruptures no són pas « històries del passat». La Constitució actual nos exclou totalment de la república. No existim. La república ha estat confiscada pels jacobins monolingues compulsius. I la seua ideologia impregna els mites nacionals, els programes escolars i les institucions… i alimenta el llenguatge corrent amb confusions interessades entre estat i nació, entre llengua, dialecte i patués… Es ben actual l’ absència de la nostra llengua en el sistema escolar, en els mitjans de comunicació, en la senyalització…

Es tan actual que avui la Federació us invita a fer l’inventari: Què fan i què no fan cada una de les nostres Institucions per la llengua i per la cultura? Què fa l’estat? Què fa el Consell Regional? Què fa el Consell general? Què fan els ajuntaments? Es determinant preparar el futur i exigir a les nostres institucions que vagin més enllà dels mots. Que arribin els fets. Que manifestin voluntat política.

One comment on “7 i 9 de novembre: El Tractat dels Pirineus és viu!

 1. Molt interessant notícia, com sempre excel·lent.
  .
  També estic fent difussió del significat del Tractat, en el seu context, en castellà, perquè en castellà la història s’explica d’una altra manera, i cal actuar (pernso), per contrarestar-ho! Es tracta d’un episodi que té un abans i un després…
  .
  “Con el Tratado de los Pirineos de 1659, firmado entre los monarcas de España y de Francia, se entregó el norte de Cataluña a Francia a cambio de firmar la paz, así como Flandes y el Ducado de Luxemburgo. Se pactó también el matrimonio entre la hija del rey hispano, María Teresa de Austria, y el rey de Francia, Luis XIV, y de este modo su nieto Felipe V obtuvo los derechos sobre la Monarquía Española. El rey francés no cumplió el Tratado con los catalanes, prohibió su lengua y eliminó sus instituciones. Fuente de la imagen: http://www.pyreneescatalanes.free.fr/ Europa vivía una intensa guerra política y religiosa (catolicismo contra ‘protestantismo’) en gran medida protagonizada por distintos frentes abiertos entre el monarca Habsburgo y el Borbón francés. La lucha terminó con el Tratado de Westfalia en 1648, y fue el inicio de la actual concepción de Estados-Nación europea. Aparecieron en el mapa las Diecisiete Provincias Unidas (actual Holanda) y Suiza, Cataluña no lo consiguió y fue el inicio del camino de las fusiones de las Coronas de Aragón y Castilla en la actual España castellanizada y uniformizada. Desde entonces España y Francia se han encargado de dignificar sus disputas y de distorsionar la memoria de Cataluña, y de la Corona de Aragón, empobreciendo su potencial y confundiendo su propia identidad.”
  Más en…
  http://causacatalana.com/#jp-carousel-6995

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s