Sobre un programa de France Culture (el singular digital.cat)

France Culture Catalunya‘France Culture’ analitza la “Catalunya dissident” contra l’Estat espanyol. (lligam a sota l’article)

L’emissora defineix les relacions catalano-espanyoles com una repetida “història de ‘desencuentros'”
Lluís Bou

L’emissora ‘France Culture’, la ràdio cultural francesa, ha dedicatun programa d’una hora de durada a analitzar la “Catalunya dissident”, que demana autogovernar-se davant l'”Espanya castellana”. “L’ambició de Catalunya per reforçar l’autonomia davant l’Espanya castellana, i per un bon nombre dels seus habitants, d’anar fins a la independència, s’ha afirmat de manera espectacular”, reconeix l’emissora.

Els programa fa un repàs històric de les relacions entre Catalunya i Espanya, i les defineix com una “història de ‘desencuentros'”. “Així va ser el 1640, el 1714, el 1936 i potser el 2014”, apunta, si Catalunya fa una consulta sobre la independència i Espanya opta per aïllar-la. Segons ‘France Culture’, la gran Via Catalana de l’11 de Setembre passat no ha estat analitzada per la premsa francesa amb “tota l’atenció que mereix”, i per això fan el programa. L’emissió s’inicia amb la reproducció de les paraules del president Francesc Macià proclamant la República catalana l’any 1931. Després entrevista Benoît Pellistrandi, exdirector dels estudis de la Casa de Velázquez, la gran escola francesa de Madrid.

Pellistrandi recorda que el català apareix cap al segle X, i que cap al segle XIII el comte de Barcelona té titol reial i es consoliden llavors les institucions catalanes. Citen també l’historiador Pierre Vilar, amb un enregistrament on aquest detalla l’origen de la paraula ‘Catalunya’, així com la famosa frase de Voltaire en el sentit que el món no pot passar sense Catalunya. “El 1714 és la data de creació de la consciència nacional catalana ferida”, precisa Pellistrandi, mentre el presentador recorda com a dada que la Via Catalana es va celebrar a les 17:14 hores.El programa recorda després que el 2010 el Tribunal Constitucional va tombar l’Estatut, i que allà comencen les grans manifestacions sobiranistes.

Anuncis

6 comments on “Sobre un programa de France Culture (el singular digital.cat)

  1. Ep, companyes i companys,

    Em sembla que aquest lligam a la pellcula de “La Catalunya dissident” no rutlla!

    Mireu’s-ho si us plau!

    Salut i * Oriol Gil Sanchis

    El dia 7 doctubre de 2013 19.18, “CATALUNYA NORD per la INDEPENDNCIA –

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s