L’ ANÀLISI D’UNA AGÈNCIA INTERNACIONAL

Vilaweb publica aquest article sobre l’opinió de Reuters:

L’independentisme pacífic de Catalunya i Escòcia aporta una lliçó positiva al món, segons Reuters

L’agència internacional compara els dos processos i es pregunta si els referèndums del 2014 podrien canviar la configuració d’Europa

‘La principal lliçó dels moviments independentistes de Catalunya i Escòcia és que han estat relativament efectius en continuar sent pacífics, en comparació amb els separatistes violents de l’IRA a Irlanda del Nord o d’ETA al País Basc’. Aquesta és l’anàlisi que fa l’agència internacional Reuters, que dedica un reportatge a comparar els processos independentistes d’Escòcia i Catalunya. L’agència es pregunta si els referèndums a tots dos països, previstos pel 2014, podrien canviar Europa, i descriu un creixent interès fora del continent, especialment als Estats Units, Rússia i la Xina, per si hi ha canvis radicals a dos dels grans estats del vell continent.

El reportatge de Reuters assegura que mentre a Catalunya el suport pel ‘sí’ a la independència és de més del 50%, a Escòcia no supera el terç dels votants, però prediu que la situació pot canviar quan s’acostin les consultes. El periodista assegura que cap de les persones que va entrevistar pels carrers de Barcelona per fer el reportatge ‘estava entusiasmada amb la idea de mantenir un estat unit’ a Espanya. ‘Els que planegen votar en contra de la independència citen el seu cinisme respecte als polítics en general, i diuen que dubten que els líders d’una Catalunya independent ho fessin gaire millor’, destaca l’article.

El text cita analistes i experts internacionals, que asseguren que els processos iniciats a Catalunya i Escòcia ‘desperten interès més enllà d’Europa’, especialment a la Xina, Rússia i els Estats Units. Reuters entrevista a Fiona Hill, una ex-membre del Consell d’Intel·ligència Nacional dels EUA i ara responsable d’Afers Europeus de la Brookings Institution de Washington, que assegura que Londres i Madrid ‘no sembla que s’adonin de com d’important’ és tot el que està passant. ‘Estem parlant de dos dels estats més antics d’Europa’, assegura Hill.

Segons Reuters, si Catalunya i/o Escòcia voten a favor de la independència ‘ningú sap que significarà a la pràctica’. El text assegura que els dos nous estats probablement haurien de negociar l’entrada a la Unió Europea, i parla de la possibilitat d’un veto per part de Londres o Madrid. Amb tot, Reuters destaca de forma especial les diferències entre l’actitud del primer ministre britànic, David Cameron -‘que ha acordat cooperar amb el referèndum’- i la del govern espanyol, que, ‘en contrast, ha declarat que lluitarà contra la consulta per raons constitucionals’.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s