Splendeur de Perpignan la française

Perpinyà la infidel

L’Estat francès, com a “bon pare de família” no estalvia els mitjans per a fer créixer els seus. Una de les nombroses iniciatives és “Les journées du patrimoine“, un cap de setmana de descoberta del patrimoni històric de França. Com cada any diverses institucions territorials s’afegeixen a la proposta, i Catalunya Nord no escapa a la regla però…

Enguany Perpinyà l’ha cagada!

En el seguit d’animacions proposades, els organitzadors han pensat que la creuada de Philippe le Hardi del 1285 en contra de Catalunya seria un joc apassionant i educatiu pels habitants de Catalunya Nord.

Quan s’ha sabut les reaccions han estat vives i Jaume Roure, regidor de l’ajuntament de Perpinyà cridant a l’escàndol prometia que el joc no tindria lloc.

No dubtem en cap moment de la bona fe de l’elegit catalanista de la ciutat de Perpinyà, coneixem la seua passió per a defensar Perpinyà la catalana, però aquest cap de setmana ha quedat com els habitants de la ciutat d’Elna el 1285, massacrat pel sistema de Perpignan al servei de la “grandeur de la France”.

Malgrat el Jaume Roure, el joc ha tingut lloc el dissabte i el diumenge, se n’omple d’orgull l’organitzador.

A sota:

 1. la carta rebuda per la Margarida Aroles de la mà de l’organitzador
 2. el missatge de la daniela Grau que denunciava el joc
Hervé Pi

 

1- Carta de l’organitzador:

Bonjour madame,

en effet, le jeu a bien eu lieu car la municipalité a décidé, lors d’une réunion des adjoints le jeudi soir (le 13 je crois) de le maintenair.

Il est vrai que le samedi matin, Jaume Roure annonçait dans un communiqué l’annulation de l’animation, en cela il ne parlait que pour lui-même puisque ne représentant à priori aucune décision officielle.

Donc oui, je vous l’affirme : le jeu s’est déroulé comme prévu à l’origine, le samedi ET le dimanche au 2ème étage du Castillet. Je ne sais comment vous le prouver si ce n’est avec ma parole.(…)

Enfin, il y a un reportage de France 3 Roussillon sur les Journées du Patrimoine où l’on voit quelques prises de vue du jeu (ils sont venus dimanche après-midi)
Bonne soirée,

je reste à votre disposition si vous voulez voir par vous-même à quoi ressemble le jeu.

Thomas Charpentier

Guide, conférencier, archéologue

3 rue de la Salzède
66170 Saint-Feliu d’Avall
06 82 30 58 70
thomas.charpentier@wanadoo.fr
2- Denúncia de la Daniela Grau

Joc ignominiós organitzat per l’ajuntament de Perpinyà: atemptat contra la nostra memòria històrica, desperteu un clam de protesta en tots els PPCC

Joc ignominiós organitzat  per l’ajuntament de Perpinyà en el marc de les diades del patrimoni els15 i 16  de setembre

Tal com  podreu constatatar en l’article  reproduït  a continuació http://www.mairie-perpignan.fr/news/reconstitution-de-la-campagne-militaire-de-philippe-le-hardi l’ajuntament de Perpinyà i més especialment “el servei educatiu del patrimoni” convida i incita la població a repetir la creuada del rei francès Plhilipe le Hardi l’any 1285 contra Catalunya, i més particularment l’asssalt de la vila d’Elna, la massacre de la població dins la catedral,  tal com  la va relatar  en la seva crònica Bernat Desclot, contemporani dels fets.

Elna ciutat màrtir: “E, quan la vila d’Elna fou presa e los francesos hagueren morts tots los hòmens e les fembres qui eren  qui eren en la vila, enderrocaren totes les cases e els albergs ..que anc no hi romàs… pedra sobre altre…metrern foc e cremaren tota la vila …puis partiren-se d’aquí….ab gran goig i gran alegria”

És com si a Sarajevo  s’organitzés un joc per tal d’ incitar  fins i tot  els mainatges  a reproduir la destrucció de Sarajevo i  la matança de la població

Avui en dia Philippe le Hardi seria jutjat com a criminal de guerra pel Tribunal Internacional de Justícia i els qui en farien l’apologia també serien condemnats.

En nom de la Commisió organitzadora del  “Dia de la Memòria” a Elna  us convidem a participar nombrosos enguany a finals del mes de maig als actes, la data exacta dels quals serà anunciada més endavant.

Daniela Grau
Elna Catalunya del Nord

Anuncis

12 comments on “Splendeur de Perpignan la française

 1. La nostra reacció ha d’estar tan gran que la insulta que nos han fet els jacobins enganyadors francesos amb aquesta mala història de joc estúpid, enganyadors que no s’avergonyeixen de les mofes i mentides indignes de la part de responsables politícs i suposats “culturals” !

  • Què proposes Margarida? Una reacció conjunta amb la resta dels catalans -àdhuc els que viuen a l’estranger- o fora nosaltres? Reaccionem per commemorar la nostra Diada el 7 de novembre, esperem el Dia de la Memòria, o creem un esdeveniment particular? L’ANC ens faria costat? I si no, com hauríem de vertebrar tot això? Estic d’acord amb tu, la reacció ha de ser massiva però llavors què hem de fer per a superar el nostre problema principal? Que pocs són els catalans que saben qui sem i encara manco són els que saben què nos passa. La bona gent del País Basc del Nord ha demanat una col·lectivitat territorial pròpia al Senat francès. Hauríem de seguir llurs passos, mes primer hem de trapar els batlles o membres del Consell General disposats a tirar tot plegat endavant. Que la resposta sia polifacètica -al carrer, a l’hort, a la Casa de la Vila i, si cal, a la parròquia- i encara bo si pot ser polifàsica també. De Barcelona estant, m’adhereixi a la reacció. Ara bé, organitzem-la com cal, que quan el nostre país s’organitza fem coses remarcables.

 2. Aquest és el clau ben clavat que ens ensenya que no sé quants anys de presència del catalanisme de salons a l’Ajuntament de Perpinyà no ha permès ni un bri de consciència catalana i de pedagogia. Suposo que no hi haurà cap reacció ja que els uns volen esperar el 7de novembre, els atres esperaran el mes de maig… Doncs mira, primer potser manca un concepte major: la Dignitat nacional. Jo esperi dels partits i entitats catalanistes una queixa contra en Thomas Carpentier per a injúries racials i incitació a l’odi. El cal fer fora d’allà on treballa. Això ens canviaria de la gent que es fa fora pel seu catalanisme. Si deixem passar sense reacció contundent, deixem escopinyar a la falsia dels qui varen ser massacrats i de la Nostra Nació; per tant ens deixem escopinyar sobre nosaltres mateixos.

 3. Jo, com a francès i no-català que sun (la meua mare era de Paris i el pare d’Orléans) i respectuós de les historia i cultura pròpies de la Catalunya del Nord, vull protestar contra aquesta inciativa cretina del “joc historic”. M’apuntaria amb molt de gust a una manifestació per recordar la matança d’Elna de part dels creuats francesos.

 4. TO TAL MENT d'acord amb la protesta i els comentaris L'Associació on és la Daniela fa una commemoració anual alhora digne i honest amb laz realitat Penso que ens hi hauriem de sumar 'orficialment' tots i que es faci, aquest any excepcionalment, d'una m

  TO TAL MENT d’acord amb la protesta i els comentaris
  L’Associació on és la Daniela fa una commemoració anual alhora digne i honest amb laz realitat
  Penso que ens hi hauriem de sumar ‘orficialment’ tots i que es faci, aquest any excepcionalment, d’una manera un poc diferent anant més enllà d’una cerimònia religiosa i un discurs ‘clàssic’ … Ella ho ha de proposar i ens hem de fer MOLT ressó (per ser-hi nombrosos) i anar-hi també!

 5. Respondré a Joan-Pau que la sola cosa a fer és que Catalunya nord tinguí enfí un reconeixemen politícs dels germans del sud. Catalunya nord deu apareixa clarament anomenada dintre cada actes politícs engatxats cap a la Independencià ! Prou d’estar deliberament “descuïdats” per els responsables politícs de la Generalitat i per ho dir clar per tots els germans del sud que nos consideren com “francès” n’hi ha prou ! Aixó no pot continuar ! Catalunya nord és CATALUNYA i tením el dret históric d’haver diputats al Parlament que ferien entrendra nostre veu, la veu dels Catalans del nord. Es la feina que s’està fent com ho explica molt clarament l’amic hervé Pi aquí https://cntambe.wordpress.com/2012/09/13/la-presencia-d-un-nord-catala-evidencia-la-realitat-la-normalitza/
  El proprer RV dels catalans del nord tindría de ser d’anar a votar per eligir els nostres representants al Parlament de Barcelona.
  Per acabar recordem que l’enquesta del jornal de l’Independent va donar un 78% dels catalans del nord a favor de la independència de Catalunya ! Fa uns anys aquest result hagués estat impensable …

 6. No passa res en jugar per conéixer la història. El problema és que el joc aquest no arriba més lluny. Se li hauria de proposar al paio aquest que de cara a l’any que ve faci la segona part. Es representaria la desfeta francesa i la gran matança que van provocar els soldats de Pere el Gran, el gran botí que en van treure i la mort penosa del seu rei després del fracassat i pestil·lent setge de Girona.

 7. Estic d’accord amb la proposta de l’amic Ivan Prat mes hi ha poca sort qu’aquest jacobíns llepe culs de Perpinyà organitzen la segona part d’un joc que s’acaba de manere tan poc gloriosa per els francès !
  I perqué l’organitzerien pas nosaltres, els Catalans, la fi d’aquest joc que s’ha passat fins ara com una mala broma ?

  • Això és pas una mala idea. El material se pot organitzar de manera que el mapa damunt lo qual se juga hegui la frontera a les Corberes i que cadascun dels participants s’emporti un text informatiu que explica la vera història. Per descomptat, poc podrem comptar amb cap suport institucional, mes de ben segur qualcuna organització catalanista nos pot ajudar a obtenir un permís per dur l’activitat a terme en un lloc cèntric de Perpinyà. Sort tenim que les xarxes socials i Internet nos poden fer bona part de la publicitat.

 8. Per l’organització tenim gairebé un any per fer-la i ho fer bé ! El diners penso que es trobaran d’un ban amb els catalans si hi ha una crida ben organitzada, els més pobres donaran només 5 o 10€ i potser la sorpresa serà bona… per lo altra del finançament com ho diu l’amic Yvan les associacions catalanes podran ajudar, i per què pas les municipalitats que s’han inscrites a la llistes dels municipis pro-catalans (demanar la llista a Hervé Pi) hi ha molts batlles catalans de soca arrels, enamorats de retablir la veritat històrica de Catalunya vergonyosament eradicada par la França des de fa 353 anys i amb aquest joc de Perpinyà sem tingut la proba que aquest comportaments indignes continuen encara avui ! A l’hora de la Independència mancaria pas més que la Catalunya del nord no sigui capaç d’organitzar un joc per respondre publicament a una insulta de “franximans” hereus directs de Sagarra i de Trobat aquest 2 homes de malaïda memòria !!! I per el lloc o se passaria ? El més simbòlic i representatiu possible que siguí a Perpinyà o perqué pas a … Elna ?
  Antes de tot i el més important és de designar responsables que acceptaran de organitzaran la cosa, i desprès als ajudarem tan com o poderen cadascu amb el seu saber i possibilitats, l’important és que al final la insulta perpetrada per els jacobins perpinyànesos siguí completament rentada !!

 9. Vejam, que me som fet un embolic amb tot plegat. Quins objectius tenim? (1) El reconeixement polític per part de la Generalitat? (2) L’esborrament de la insulta perpetrada pels colons del Rosselló? (3) Fer pedagogia per a tots els catalans, per damunt de tot els “nou catalans” -car els de soca-rel que no han traït llurs orígens solen tenir les idees clares?

  Si la resposta és 1, crec que la història demostra clarament que ni Perpinyà, ni Elna són els llocs més idonis per a l’esdeveniment. La Generalitat para atenció quan les coses tenen lloc a Barcelona, i quan CiU governa encara més.

  Si la resposta és 2, la millor manera de fer-ho és d’assolir l’objectiu 1, o almanco canviant el marc polític francès. Crear el nostre propi departament amb anhels de convertir-lo en un tipus de “comunitat autònoma” o quelcom que nos permeti fer la política que nos cal fer.

  Si la resposta és 3, crec que llavors sí, cal fer el joc a Perpinyà o Elna i explicar la història soterrada -la nostra- a tothom.

  Si la resposta és totes tres i més, feina tenim llavors.

  Crec que abans de procedir amb el què i el com, hauríem de saber el per què talment que no hi hagi gota de dubte. Sabrem organitzar el joc, oi tant! I no cal organitzar-lo tot sols, els germans del sud nos ajudaran.

 10. Bona tarda a tothom.

  Veig que la meva idea boja, que va sortir gairebé sense pensar, ha agafat fort i ha agradat. Ara que veig l’acceptació que ha rebut, és una bona eina per demostrar que no ens deixem insultar sense resposta i ens ofereix la possibilitat d’una resposta elegant, sense enfrontaments innecessaris.

  A dia d’avui no sé quanta gent podriem mobilitzar, però el proper cap de setmana començaré a pensar-hi seriosament. Pel que fa a on, i qui, i com, potser podriem celebrar una jornada de recreació històrica enlloc d’un joc, com es celebra a Waterloo cada 15 de juny o al Bruc cada 6 de juny. El caràcter festiu d’una recreació atreu a molta gent i no oblidem les associacions de recreació històrica existents a Catalunya. Jo sóc un dels germans del sud com molt bé ens ha anomenat en Joan Pau i sé que n’hi ha força per aqui.

  Pel que fa al lloc, si la matança d’Elna es va fer a Elna, hauriem de fer la Batalla del Col de Panissars, que crec que correspon al pas del Pertús. Si juntem catalans del nord i del sud a la festa /joc /el que sigui, això ens ajudaria a reivindicar una única unitat política que ara està tant d’actualitat.

  Estic anant massa lluny, però es que m’hi heu empentat!!!

  Ivan Prat
  -Barcelona-

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s