Un Estat català serà benèfic per Catalunya Nord

Andreu Balent

Andreu Balent, llicenciat en història per la Universitat de Montpeller,  professor al Liceu Jean Lurçat de Perpinyà (jubilat el 2011), ha participat en la major part de les iniciatives nord-catalanes (GREC, Universitat Catalana d’Estiu, Grup Cultural de Joventut Catalana, etc) i en l’acció sindical dels ensenyants d’esquerres…

H.P : Veus possible un Estat català al sud de l’Albera?

A.B : És una possibilitat evident, la Catalunya Autonòmica se troba en un atzucac institucional, jurídic i econòmic. Però data d’abans de la crisi. Cal lligar això amb la crisi dels estats de les autonomies i el rebuig del nou Estatut votat pels catalans del sud.

El manteniment de Catalunya al si de l’Estat espanyol hauria estat possible en un Estat de tipus federal, però no n’és pas de federal. Per ser un Estat federal caldria ser com a mínim dos. Els catalans haurien pogut acceptar un Estat federal, els castellans no, i és el que porta a l’atzucac. La independència  apareix com una possibilitat de sortida per Catalunya.

La crisi és un accelerador, però la cosa s’accelera quan el Tribunal Suprem castiga Catalunya a nivell institucional, però també en altres aspectes com per exemple l’ensenyament per immersió que torna a posar en causa tot el sistema educatiu català o el tema pressupostari. En un Estat federal hi ha la possibilitat de recaptar imposts, però és impossible amb l’actual Estatut de Catalunya.

H.P: Si Catalunya esdevé estat, quines podrien ser les repercussions per Catalunya Nord?

“Caldrà distingir Catalunya d’Espanya”

A.B:  La percepció del sud serà diferent. Pels nord-catalans des de molts segles, el “sud” és Espanya i no podrà ser més Espanya, la gent s’haurà d’acostumar a dir Catalunya i a distingir Catalunya d’Espanya, d’un punt de vista mental serà una cosa determinant.

HP: I per la identitat catalana a Catalunya Nord?

A.B : Això permetrà enfortir la identitat d’aquests catalans que se reconeixeran encara com a catalans, a més un Estat català tindrà tot interès a ajudar a tots els territoris de parla catalana a fora del seu territori estatal.

H.P: no tens por que Catalunya tingui por d’ajudar una mica massa Catalunya Nord per a no desagradar a l’Estat francès?

A.B: Hi ha un perill ja que un Estat català independent tindrà tendència a tenir bones relacions amb l’Estat francès, serà inevitable en un context internacional i al si d’Europa. Això podria impedir un govern català a defensar-nos de manera evident.

H.P: Podríem esdevenir com els wallons pels francesos?

A.B: Els wallons gaudeixen de tots els drets lingüístics i culturals, són en un Estat federal i la majoria no tenen cap ganes de ser francesos. Són francòfons, de cultura francesa però pertànyer a un Estat francès és una altra història, només una minoria molt petita voldria ser francesa.

HP: I com reaccionaran els partits polítics implantats a Catalunya nord? El sud independent, una economia forta…

A.B : Catalunya té tot per a recuperar una economia forta.

H.P: Llavors per nosaltres econòmicament serà interessant.

A.B : Això és clar, el pes econòmic d’un Estat català tindrà influència sobre els territoris propers i evidentment per nosaltres a Catalunya Nord, això és inevitable.

H.P: Penses que els polítics nord-catalans preparen aquesta eventualitat?

A.B : potser alguns s’hi preparen, però no tenim una classe política bona, jo diriï que tenim una classe política més aviat mediocre, molt mediocre, tant a la dreta com a l’esquerra.

H.P: Els dos caps de la nostra classe política podrien ser presentats com a la dreta el Calvet que vol impulsar l’ensenyament del català, que el vol desenvolupar i dóna suport al Sarkosy que és en contra una llei per les llengües, i a l’esquerra el Bourquin que diu que cal mirar cap el nord, ell que ha estat l’impulsor de l’eurodistricte.

A.B : El Bourquin reacciona en funció del càrrec que ocupa. Com a President del Consell General tenia una visió cap al sud i com a President de la regió no. Se pot dir que és la funció que fa l’opinió. No hi ha una opinió personal, hi ha una opinió lligada a la funció. A la universitat de Perpinyà han tingut la bona reacció, s’han girat cap al sud, fa unes setmanes hi ha hagut eleccions universitàries i de manera contundent s’ha volgut girar cap a Girona i les Illes en contradicció amb la visió que volia imposar el Bourquin d’un apropament entre la Universitat de Perpinyà i Montpeller.

“Catalunya gaudeix d’un teixit industrial que li pot permetre sortir de la crisi”

Per tornar a Catalunya, una cosa molt i molt important és que a nivell econòmic hi ha hagut un canvi, les organitzacions patronals, industrials s’han girat cap a la independència. Fins fa dos o tres anys enraonaven dins un mercat, un marc espanyol. Avui dia estan convençuts que el teixit industrial català no depèn exclusivament del mercat espanyol però també cada dia més del mercat europeu. Un Estat independent permetria recaptar imposts que Catalunya necessita per a realitzar les infraestructures que necessita per a desenvolupar la seua economia, la seua indústria.

Catalunya és un país molt més industrial que avui dia França. En aquest sentit Catalunya se pot comparar a Alemanya.

H.P: Però l’atur a Catalunya és en aquest moment molt important.

A.B : sí ja que Catalunya pateix de la política espanyola d’especulació immobiliària. Això ha influit a l’economia catalana, però Catalunya té més possibilitats de sortir d’aquesta crisi que del conjunt de l’Estat espanyol, té un teixit industrial de petites i mitjanes empreses comparable a l’Alemanya i al nord d’Itàlia.

H.P: Catalunya necessita aquests lligams amb Europa i Espanya no, Espanya s’entossudeix amb un TGV que passi pel Pirineu central i que vagi directament a París. Com s’explica?

“L’Arc Mediterrani és essencial”

A.B : L’Estat espanyol ha fet la seua xarxa de trens a alta velocitat, com de trens clàssics reproduint esquemes del segle XIX., és a dir construir xarxes a partir del “centre” és a dir de Madrid. Totes les inversions han anat en aquest sentit. L’Estat espanyol ha preferit, malgrat la crisi invertir per a una línia cap a Extremadura que d’acabar la que enllaça Girona, enlloc d’apostar per l’eix mediterrani, és una prova que Madrid té por de Catalunya.

La línia de alta velocitat de Barcelona cap a Europa no és únicament per a viatger, és també per a mercaderies, i és vital. L’Estat espanyol castiga Catalunya, la línia és necessària per a lligar Catalunya a la resta del món.

H.P: Com se pot explicar que la frontera del Pertús hagi estat l’última frontera a desaparèixer?

A.B : Parlem encara de l’eix mediterrani, és un lloc de pas important tant pel comerç legal com il.legal, com pel passatge de les persones. Els Estats espanyol i francès han mantingut aquesta frontera sota aquest pretext de fluxos fraudulents. A altres llocs els controls havien desaparegut.

H.P: Una vegada realitzat l’arc mediterrani, no hi ha risc que Catalunya nord se vegi transformada en passadís sense tenir-ne avantatges?

A.B : D’un punt de vista geogràfic Catalunya Nord fa part de les terres d’influència de la zona de Barcelona. No hi ha cap ciutat del sud de l’Estat francès del tamany de Barcelona que pugui competir, ni Tolosa, ni encara menys Montpeller, ni Marsella que no tenen el teixit industrial català.

H.P: en conclusió, un Estat català al sud de l’Albera per catalunya Nord seria tot benefici?

A.B : Sí, sense cap dubte, i els polítics ho veuran, molts són oportunistes, reaccionen en funció de la situació, llavors aquest dia se n’avisaran.

2 comments on “Un Estat català serà benèfic per Catalunya Nord

  1. Aqueixa entrevista és, sens dubte, una de les més beneficioses contribucions al debat obert. L’anàlisi és lúcida i la xerrada ben conduïda. Continueu així!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s