CATALUNYA NORD ÉS ESSENCIAL

 PER A FER DE LA QÜESTIÓ CATALANA LA QÜESTIÓ D’UNA NACIÓ D’EUROPA

Esteve Carrera

Esteve Carrera periodista a  “El Punt Avui”, va néixer a Perpinyà, un peu a cada banda de l’Albera  viu i treballa a Girona.

H.P :Com veus el camí que sembla agafar Catalunya Sud per anar cap a la independència?

E.C : el que està clar és que se veu cada vegada més proper, més factible, hi ha tota una onada.  El que me molesta una mica és que durant molts anys se pensava que la independència era una cosa més llunyana i que ho arreglaria tot,

“ara sembla molt propera però amb la sensació que no resoldrà res.”

Caldria començar de parlar de quin model de país volem. Si l’única visió és de fer igual que els altres estats, fer les mateixes bestieses potser no resoldrà res, en tot cas per mi s’hauria de pensar a aquestes dues coses: el camí cap a la independència i què se vol fer, quin model de país se vol tenir, en tot cas m’agradaria que fos així.

H.P: en caldria parlar abans d’aconseguir un Estat o al mateix temps?

E.C : Al mateix temps, aquest discurs de dir per ara no en cal parlar, discutirem quan ja tinguem la independència me sembla que és llàstima de no aprofitar el debat i fer-ho junt.

H.P : quines repercussions podria tenir la independència per Catalunya Nord?

E.C: Crec que pot ser bo. El repte pel moviment catalanista a Catalunya Nord era d’obrir el debat, només fer admetre que la independència era un debat com qualsevol altre i que se’n podia parlar. Això uns anys enrere era impensable, ara això ha entrat fins i tot sectors no són catalanistes admeten com a mínim que és un debat possible.

Per Catalunya Nord pot ser un recolzament a totes les aspiracions i a tot el moviment català i un reconeixement més ampli i  fort de la catalanitat d’aquestes comarques.

H.P: No creus que al mateix temps que pot desenvolupar un moviment catalanista pot despertar un moviment més jacobí?

E.C:  Sí, segurament, però per ara no ho noto massa. El que me frapa més és que hi ha sectors molt allunyats de l’independentisme, els partits polítics francesos que admeten que Catalunya Sud pugui ser independent.

H.P:  No penses que si el catalanisme se desenvolupa, si té més presència sobretot als mitjans de comunicació despertarà els jacobins?

E.C: Potser van sobrats, ni s’ho plantegen, no admeten que hi hagi la possibilitat que existeixi un independentisme a Catalunya Nord i a mesura que se faci més present les reaccions seran contundents, crec que per ara no s’ho plantegen perquè tenen la convicció que  l’Estat francès no pot canviar. Hi ha aquesta visió d’altres regions de França que semblaven més potents des d’un punt de vista nacionalista: Còrsega, Euskadi Nord que no han tirat gaire endavant, doncs per ara ens desconeixen.

H.P : Penses que hi ha coneixement del fet nord-català a la resta del Principat?

E.C : El coneixement és feble, no és gaire perfecte, ho veiem cada dia. Caldria fer explicacions didactiques molt senzilles del que són les comarques per exemple. Ho veig amb companys del treball, on suposadament és gent que està al cas, gent entesa i hi veig molt desconeixement però també molt interès.

Cada petita notícia que parla de Catalunya Nord al torn del català, dels atacs a la llengua, del desenvolupament del moviment independentista … són molt i  i molt llegides, escampades, són temes de debats, de comentaris a la web. Creen molt interès. Crec que és del tot interessant ja que

“Catalunya Nord és indispensable ja que no cal limitar el tema català a una qüestió peninsular de l’Estat espanyol. El fet que hi hagi Catalunya Nord és una garantia d’eixemplar el tema i d’en fer la qüestió d’una Nació d’Europa que vol anar més enllà, no la d’una regió d’Espanya en conflicte amb el govern espanyol.”

H.P: Tinc un amic que sempre deia que sem la garantia pels catalans del Sud que no eren pas espanyols, com de la mateixa manera, els catalans són la garantia que sem pas francesos, això sembla evident, però si demà Catalunya Sud és un Estat, és que no hi ha perill que no vegin com a francesos?

E.C: És possible, i és per això que caldria ja parlar de quin model de país volem, que hi hagi una mena de decàleg als grans principis. Catalunya Sud sempre ha estat molt “francòfila”. S’ha mitificat França per reacció al govern espanyol i a Madrid. S’ha tingut tendència a capficar-se amb el model francès i més d’un nacionalista català s’emmiralla en aquest model, és un perill.  Aquí la importància des de Catalunya Nord d’insistir, de recordar a tothom que sem aquí, tant als francesos com a una eventual Catalunya independent, cal recordar que Catalunya Nord existeix, que és una realitat.

2 comments on “CATALUNYA NORD ÉS ESSENCIAL

  1. Molt bé!! Crec que tens raó. S’ha d’escampar més el debat sobre la Catalunya Nord des d’aquí.

  2. Efectivament, i dóna goig i esperança haver vist a la capçalera de la manifestació 11S2012 els catalans del Nord, encara que no ho vaig sentir esmentar en cap moment per TV3. Catalans del Nord, feis-vos sentir amb força a l’Assemblea per Catalunya, els polítics del Sud vos ténen a dins l’armari i els jacobins a la presó de Nàpols. Força, terra i llibertat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s