EL PROPER GOVERN, O L’ ACTUAL HAURÀ DE FER EL REFERÈNDUM

Jaume Roure al micro de Berenguer Ballester de Ràdio Arrels

B.B: Històric del catalanisme, fundador d’ Unitat Catalana, Conseller municipal, vice-president de l’ Aglomeració…  Ja l’ any 72 vau ser un dels fundadors de l’ Esquerra Catalana dels treballadors… S’ acosta la independència ? Possible i desitjable ?

“És el sentit de la història”

J.R : Si parlem del sud, segur. És el sentit de la història. Cadascú ho pot veure la manera diferent… però és complicat i difícil. Catalunya té tots els ingredients per ser un Estat, no falta res, semblaria que hi ha la voluntat de la gent…. Hi falta a nivell politic per fer-ho realitat. Endavant.  Crec que com a Escòcia i altres van en el sentit de la història i Europa ho ha de facilitar.

B.B :Falta molt de temps ?

J.R : Em sembla que ja ha començat, ja s’ ha engegat, és hora, el proper govern o l’ actual, haurà de plantejar el referèndum. Cal ser prudent però crec que vindrà.

B.B : Seu un home que seguiu l’ actualiat :  heu vist si els vostres col.legues polítics estan pendents d’ aquesta cosa, d’ aquest procés ?

J.R : No conec ningú a Unitat Catalana que no sigui per la independència. Però aquí parlem de ser eficaços : a nivell de l’ ajuntament hem de ser eficaços.

“A l’ ajuntament només hi ha dos elegits que parlen de Catalunya com una Nació…”

com d’ un estat possible ;  els altres són de partits molt centralistes francesos i són molt lluny de tot això.

La realitat a l’ ajuntament, a l’ aglomeració, per seguir la informació del sud… ho fan amb dificultat, no saben gaire quins són els partits que hi ha i com funciona…   ho desconeixen… però  aquí s’ han de canviar moltes mentalitats… reconèixer Catalunya com un Estat i una Nació electoralment representa tres per cent, els votants d’ Unitat Catalana i dels partits nacionalistes catalans.  Hi ha molta indiferència. Crec que hi ha pas rebuig però hi ha indiferència, hi ha desconeixement…

Mira, exemple : tu has vist una manifestació aquí contra Vandellós ?  estan preocupats per lo de França… i prou. Hi ha una central nuclear a dos-cents quilòmetres i ni ho saben. Si parlem del Barça una mica millor.  L’ aigua del Roine, si fos per Tolosa ja seria fet fa temps… Ningú sap que el Delta de l’ Ebre s’ està morint…

Pel pes polític de Catalunya Nord, parlar de federalisme amb Catalunya …  només tres per cent. I mai podrem parlar d’ independència si sem dins la Regió de  Llenguadoc/Rosselló.

B.B : Quins canvis provocarà aquí ?

J.R : No gaire…   no canviarà gaire…  La defensa de la catalanitat…

“si Catalunya és independent no canviarà pas res per la defensa del català.”

Belleu que Catalunya estarà més atenta als nostres problemes… segur que interessarà més, tindrem l’ alta velocitat. Les coses aniran canviant i moltes coses passaran. Escolta, tenim  dos exemples : el mur de Berlin i la Unió soviètica… poca gent ho podia preveure… el canvi de mentalitats ha estat enorme i això pot anar molt depressa.

Actualment el nord i el sud… (a part del meu partit, que tots sem per la independència) la gent de la població cada dia hi ha més acostament, més relació però hi ha  molta distància. Hi ha més simpatia i apropament però hi ha distància.

Un nou estat amb una  economia potent… serà molt més atractiva. Tenim un atur impressionant i per la gent d’ aqui serà una possibilitat important, l’ autopista amb tres vies, l’ alta velocitat… però hi ha una desconeixença molt gran.

B.B : Els politics tenen por d’ aquesta independència ?

J.R : Jo sempre envio als meus, a la meua llista i a nivell de l’ aglomeració… enviem informació cada setmana. L’Esteve Valls cada setmana fa tres pàgines  d’ informació sobre el que passa al sud, econòmicament , culturalment… no tenim cap premsa escrita que passi el Pirineu. Parlem de tots els partits, del que hi ha al Parlament, expliquem lo que es passa a nivell del Parlament, fem pedagogia… és un treball que cal continuar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s