CAL CREAR TOTES LES CONDICIONS NECESSÀRIES

Oriol Junqueras llicenciat en Història Moderna i Contemporània i doctor en Història del Pensament Econòmic, batlle de Sant Vicenç dels Horts, ha estat eurodiputat i és des del 2011 és president d’Esquerra Republicana de Catalunya.

H.P Penseu que Catalunya pot esdevenir un Estat?

O.J : Catalunya no només té la possibilitat d’esdevenir un estat en el marc de la UE, sinó que en té la necessitat. La gravíssima situació econòmica, l’espoli fiscal i l’atac cap als pilars del seu estat del benestar, la seva cultura i identitat (TV3, sistema educatiu, etc.) que pateix per part de l’Estat espanyol, juntament amb la manca de poder polític per posar-hi remei fan imprescindible que Catalunya esdevingui un estat. Un estat que, com han reconegut nombrosos economistes internacionals, tindria un potencial enorme per esdevenir un dels més pròspers de la Unió Europa.

H.P : És desitjable? Per què?

O.J : La Catalunya estat es situaria en el sisè lloc del rànquing de la UE en renda per càpita al nivell de Suècia, només per darrera de Noruega, Holanda, Dinamarca, Irlanda i Àustria. És desitjable perquè significaria que els ciutadans de Catalunya podrien tenir una major qualitat de vida. Si els recursos que els ciutadans de Catalunya generen amb els seu treball es queden a Catalanya i les decisions sobre infraestructures, inversions, sanitat, educació, etc. es poden prendre des de Catalunya, ens assegurarem que es prenen amb criteris econòmics, socials en benefici dels catalans.

H.P : Quines podrien ser les repercussions per Catalunya Nord?

O.J : Si Catalunya esdevé un estat la Catalunya Nord se’n veurà fortament beneficiada. Des d’un punt de vista econòmic serà una oportunitat per buscar aliances, projectes estratègics conjunts i oportunitats de negoci que ajudin a desenvolupar l’economia de la Catalunya Nord, generant més riquesa i llocs de treball. I des d’un punt de vista institucional i cultural, és evident que un estat català serà molt més fort que una autonomia catalana a l’hora de defensar la cultura catalana arreu de la nació, no només amb recursos econòmics que permetran assegurar la viabilitat de projectes com La Bressola, els transports, el comerç, el turisme interior, o l’agroalimentació, sinó, sobretot, a l’hora de negociar amb institucions com la Unió Europea o el mateix Estat francès pel respecte i la protecció de la llengua i cultura catalanes.

A curt termini podríem dirigir-nos lliure i directament a la UE i plantejar l’Eurodistricte català com un espai ambiciós de cooperació integral entre territoris europeus, malauradament separats avui per la frontera política entre l’Estat francès i l’espanyol.

H.P : Podeu posar una data?

O.J : No es pot posar data a un fet així. Sembla que cada dia hi som més a prop i que cada vegada hi ha més ciutadans convençuts que no hi ha cap altra sortida que la creació d’un estat propi. Hauria de ser tan aviat com sigui possible, però la qüestió fonamental no és posar-hi data, sinó crear totes les condicions necessàries perquè s’esdevingui com més aviat millor, com a expressió democràtica d’un poble europeu que vol la llibertat i el benestar de la seva ciutadania.

One comment on “CAL CREAR TOTES LES CONDICIONS NECESSÀRIES

  1. Si de cas, benvolgut Oriol, Catalunya seria el 5è estat de la Unió Europea, si més no fins que Noruega no s’hi incorpori, cosa que no sembla pas probable!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s