ELS CATALANS TENEN UNA VISIÓ DEL MÓN que no és la de França ni la d’ Espanya

L’ historiador Joan Vilanova respon les preguntes de Berenguer Ballester de Ràdio Arrels :

Què pot canviar ? Al sud han iniciat un procés cap a la independència… Què pot canviar al nord ? Ineviablement tindrà repercussions sobre la mentalitat, l’ economia, la política…

Com diuen els budistes, sem tots interdependents. El referèndum d’ independència d’ Escòcia serà determinant a Europa i a Catalunya.

“Quan Catalunya sigui independent, la tindrà potser un dia, aquí hi haurà molt de canvi, els qui se diuen catalans i francesos se diran només catalans.  La gent se sentirà més catalana i ho dirà.”

“Quan hi va haver l’ altre dia la manifestació del lipdup, no podíem esperar tanta gent ! Podíem esperar uns centenars de persones… Era inesperat tenir més de set-mil persones al lipdup ! Jo, faig conferències soble el Reialme de Mallorca i tinc entre seixanta i dues-cetes persones… hi ha molta curiosistat tot i que la història és una matèria difícil.  La gent esperen.”

“La catalanitat serà més visible, la gent se sentirà més catalana.  La gent esperen.”

“Serà una bona cosa i una bona notícia.”

“Jo crec que els catalans tenen una visió del món que no és la d’ Espanya ni la de França. He vist que el senador Calvet va proposar que la universitat de Perpinyà sigui bilingüe…amb la gent de Girona. Això és el pragmatisme i molt bo, seria la solució i faria intercanvis molt importants.  I això se prepara amb molt de temps.”

Ho veieu a prop ?

“Difícil de dir… Espanya està en recessió… qui pagarà al recessió ? els catalans, els bascos, els castellans? Si Catalunya té més feina els castellans aniran a treballar a Catalunya… Si s’ instal .la Eurovegas que se vol instal.lar a Catalunya farà molt emplegos i feina, si va a Castella canviarà tot.”

Els elegits del nord, hi estan preparats ?

“Són prudents.. hi ha molta prudència; però he llegit textos de gent oposada políticament que diuen coses semblants sobre la independència: Calvet del Soler és de l’ UMP que ni tan sols ha signat la « carta »… i  el batlle d’  Elna, García que també està d’ acord amb la independència. Calvet fa molt per llangua, per la Bressola, per la Cerdanya… i és UMP : cal pas mirar l’ etiqueta sinó lo que fan pel català.”

“El problema serà l’ economia. Vindran aquí per nos ajudar, per donar feina ?  o per fer una conquesta ?  Amb quines condicions ? És un afer d’ estat d’ esperit. Jo he fet quatre llibres a Olot, el preu era el preu i he pagat i prou. Quan te veuen catalanista la gent te poden fer un preu, se discuteix de manera diferent , hi haurà com un tracte de favor amb la gent del nord, caldrà jugar molt fi…”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s