LIPDUP DE PERPINYÀ:

El fracàs i l’ esperança

Opinió: Francesc Bitlloch

L’ objectiu de les manifestacions del 31 de març a nivell estatal era garantir el futur de les llengües pròpies. A Perpinyà, amb el lipdup se demanava una llei per garantir drets…  Encara s’ ha de ratificar la carta europea…. Per poder fer-ho caldria canviar la constitució…. De fet, ningú no en parla. Ningú s’ ho creu. Perquè ningú no hi creu.

Perquè ja sem grandets i coneixem els centenars d’ episodis, de manifestacions, de lluites, d’ esperances avortades,  d’ intents fallits i de propostes  transversals fracassades a l’ Asemblea Nacional francesa…

Ja sem grandets i sabem que res canviarà. França no ratificarà mai la carta europea. França no canviarà mai la seva constitució per afavorir  les llengües.
Les campanyes electorals són períodes d’ il.lusions. Però tornats a la realitat, l’ anomenada “tradició republicana” que no és res més que la justificació de la intolerància, del sectarisme i de la confiscació de la república per part del clan dels monolingües compulsius, ho farà sempre impossible. I els mèdies estatals continuaran acompanyant i inculcant la regressió nacional contra el progrés de tots els altres països europeus.

Però, malgrat això, què ho fa que quan pensi i remiri el lipdup a internet, tinc, al cor una gran esperança?
He trobat cinc raons:

Una: El català va ser una festa!

Dues: El català va ser unitat! Gairebé unanimitat!

Tres: El català va ser una cosa moderna que fa lipdups cibernètics

Quatre: El català fa rècords mundials

I la cinquena raó és la més important: El català ja no té cap confiança en l’ estat francès. El català comença a sentir que se  n’ha de  sortir d’ alguna altra manera…   El català comença a comprendre que sense llibertat no hi ha llengua.

A Catalunya Sud hi ha molta gent que ha arribat a aqueixa mateixa conclusió. La majoria ja pensa que no té futur dins d’ un estat hostil. La independència és una utopia. Però creure en la supervivència de la nostra llengua dins de l’estat francès és una il.lusió…. gairebé perduda.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s