DEIXAR DE SER FRANCÈS PER SER ESPANYOL NO TÉ INTERES però el dia que sigui un projete compartit…

Joan Ridaura, President d’ Esquerra a Catalunya Nord, al micro de Berenguer Ballester, de Ràdio Arrels

La qüestió de la independència, hi ha molta gent que s’ ho ha plantejat però hi ha molta gent que encara no té resposta clara.

Nosaltres en tant que independentistes, aquí,  sabem que sempre ens trobem davant d’ una barrera que és aquesta:

« tot això està molt bé, però no volem deixar de ser francesos per passar a ser espanyols », no té interés i els comprenc.  Però el dia que sigui entrar en un projecte comú i nou, en un projecte compartit, ambiciós i obert…. Serà totalment diferent. No és una renúncia sinó una suma en positiu.

Augmentarà l’ independentisme del nord no entès com Cat nord sola sinó dins del seu àmbit natural.

I també hi haurà agressivitat : tots els que actualment ens miren amb condescendència, ens miraran amb agressivitat i reaccionaran de manera jacobina. Hi ha gent que mira el moviment amb condescendència quan el moviment és feble i amb agressivitat quan és fort.

Al País Basc nord, que volen un departament propi, hi ha gent que són de partits  estatals i que tenen reaccions molt agressives de part dels dirigents estatals dels seus partits.

Els partits independentistes tindran un treball més senzill perquè el discurs serà més clar i nítid.

Forçosament hi haurà d’ haver una traducció electoral :

Sempre cerques un reconeixement electoral perquè d’ això depèn el que peses… i això es mesura amb mobilitzacions i amb resultats electorals. Crec que els resultat electorals pujaran ; els projectes nous i oberts sempre sumen mes que els rancis, tancats i agressius

Si pensem fa vint anys, aquí, la llengua era totalment desprestigiada, com un patués. Ara no trobes ningu que ho digui, encara que alguns ho pensin. Ara té un prestigi. Es llengua d’ estudi, ara cal que sigui llengua d ús.

D’ entrada l’ Estat  francès serà contrari a la independència per Catalunya i pel País Basc que són dos països que tenen un tros a l’ estat francès i un altre a l’ espanyol. Però al final davant dels fets, només tindrà l’ opció d’ acceptar la situació i adaptar-se.

Esquerra no ha calculat quan pot arribar la independència. Tenim molta pressa, però posar dates és molt perillós perquè si la posem propera com la desitgem, sembla que tot sigui fàcil i fet… i quan arribes a aquesta data, si no hi has arribat desmobilitza ; ho volem per el més aviat millor. Els primers temps del nou estat  seran difícils perquè l’ estat frances i l’ espanyol faran oposició i traves i caldrà treballar molt.

Sis mesos abans de la independència a Eslovènia no hi havia una majoria favorable, i amb sis mesos es va girar la situació. I van fer una separació pacifica i cordial. I ara tothom n’ és content, com en tots els països que han esdevingut independents.

2 comments on “DEIXAR DE SER FRANCÈS PER SER ESPANYOL NO TÉ INTERES però el dia que sigui un projete compartit…

  1. L’eix inicial de l’ Estat Català serà el Principat. Fins que el nou estat no s’hagi consolidat, serà impossible parlar de les possibles annexions de Catalunya nord , les Illes –I Potser el País valencià. Articular l ‘Estat Català requerirà uns 4/5/6 anys per a estabilitzar-se políticament
    Aleshores, es podrà procedir a eixamplar el territori amb els altres PPCC

  2. D’acord amb l’Assumpta però no podrem oblidar que caldrà seguir treballant des de Catalunya Nord per tal que l’opció independentista vaigi quallant per tal que en un moment determinat es pugui fer un referèndum intern per tal de decidir si volen formar part de la federació del Païso Catalans. Això mateix hauran de fer les Illers Balears, el País Valencià, la Franja de Ponent i, fins i tot, Andorra.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s