ESPERI QUE CATALUNYA NO ESDEVINDRÀ UN PAÍS NACIONALISTA. Actualment ho estan fent molt bé!

Sebastià Girard, periodista a France 3 al micro de Berenguer Ballester de Ràdio Arrels :

B.B: Primera pregunta, ja habitual cada setmana  a Ràdio Arrels, (a personaliats i a gent que coneix el país…)  creus que pot arribar aquesta independència de Catalunya? Alguns parlen de 2014, ja veurem…   la veus possible i desitjable ?

S.G: Francament, sí ; ho fan molt i molt bé. Francament, molt bé. Crec que la societat catalana està avançant molt depressa i d’ una manera molt positiva. Al bon ritme. Hi ha qui pot pensar que no va prou ràpid però me sembla que van bé.

Mira, fa pocs dies vaig estar un dia a Barcelona a casa d’ uns amics i el vespre vam anar plegats a fer un tomb i vam anar  plegats a fer un kebab,a prop de la plaça universitat, i el meu company s’ adreçava amb jo en català i al turc del kebab li parlava en castellà . I al final, el turc se li va adreçar i li va dir : « Sabes, també me podes parlar català eh ? »

És que tenen una capacitat a absorbir que és incomparable amb el que passa a França ! Històricament han assimilat els que van arribar d’Espanya i ara tenen una societat que ho sap fer perquè tenen el costum. Els turcs que treballen a Barcelona voldran la independència i hauran comprès que és així que s’ ha de fer.

Barcelona és una vila on difícilment pots parlar català al carrer

però l’ empenta la tenen a tots els nivells i a tots els sectors de la societat per hi arribar.

B. B :Quan ho facin i siguin independents, què passarà aquí ? Com pot afcetar aquí, al nord?

Suposi que hi ha gent que serà molt sorpresa i són aqueixos els que m’ interessen perquè són els que es pensen que les coses no poden canviar mai, que el canvi no existeix, els que són recalcitrants a tots els canvis, pensen que França és França, amb l’ esperit tancat, Espanya és Espanya i Itàlia és Itàlia i aqueixos tindran un electroxoc.

Els que pensavem que era possible estarem contents i els altres estaran forçats a posar-se moltes questions…El problema de l’ impacte que pot tenir auquí és molt complicat…

Pels que lluitem pel català hi haurà la satisfacció d’ haver pres el bon camí… però hi ha molts registres. Serem encoratjats, serà un buf d’ aire…

Que l’ onada arribarà fins aquí, segur, però el que queda per saber és a quin grau i és aquí que tindran molta influència els elegits d’ aquí i sobretot, l’ adiministració. Potser sí que en certs llocs hi haurà aquella punteta que farà que això pot canviar però a França les mentaliats son molt tancades : ho veiem molt bé els que tenim el micro al pais i el posem davant de la gent. Fins i tot els que militen pel català tenen un punt de quasi religiós, que a més tot és indiscutible , indiscutible

B.B:Els polítics ho veuen el que passa al sud ?

S.G: Hi ha ben pocs polítics que veuen a venir el que passa al sud.

No ho veuen, no, però el dia que passi ho miraran i veuran coses mai vistes. Perquè el dia que això passi, quan se precisarà, i veuran una fotografia d’ un Parlament mai vista a França, una dona, diputada de trenta anys que intervé en un parlament… cosa impossible a França. Un home que …un batlle d’ un poble que a 40 anys fa el segon mandat i que no vol el tercer…  tenim molt a aprendre d’ ells. El nivell aquí es molt baix i l’ edat és molt massa alta i l’ eclectisme de la societat no hi és gota representada entre els polítics.

B. B :La independència només pot ser bona per nosaltres ?

S. G. :Hi haurà el buf d’ aire d’ encoratjament però des del nord, quan nos traparem a la perifèria de l’ estat català, els catalans coneixeran un canvi radical.

Els catalans se sentiran responsables d’ells mateixos i del propi discurs i hauran de posar endavant el nacionalisme que ens han obligat a posar al davant. Això nos farà molt de bé !

El poble canviarà,  hauran de deixar de banda banderes, himnes i nacionalismes per poder avançar. Ja no hi haurà menester d’ això,  serà el dia que s’ haurà de descuidar tot això. El dia que tenes el dret d’existir, Catalunya no ha de ser un estat nacionalista i un cop això fet, és aquí que han caigut un munt de països…  Per aconseguir-ho és quasi obligatori per tal de fer caure la balança però és important de no esdevenir això i Catalunya esperi que no hi caurà.

B.B :Salvador Girard, periodista a França tres, i home del vi, gràcies per les teues declaracions.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s