ECONOMIA I INDEPENDÈNCIA: Dos advocats nord-catalans responen a les objeccions (primera part)

Per l’ interés que presenten, avui transcrivim les opinions de dos advocats amb idees clares que han parlat al micro de Ràdio Arrels :  Pere Becque, conegut dels nostres lectors perquè ja vam invitar-lo a parlar en una altra ocasió i també  Ignasi Fortuny, que treballa a Barcelona i a Tolosa de Llenguadoc, especialista en temes econòmics, dret commercial i màster en “business administration”.  Tots dos Catalans del Nord però tots dos,  transfronterers I coneixedors de les realitats que es viuen dels dos costats de la frontera.

« Què és l’ espoli fiscal ? »

Ignasi Fotuny : Quan es va votar l’ estatut del79 aCatalunya sud, no hi havia prevista cap autonomia fiscal. L’ Estat espanyol recapta, doncs,  i després ha de tornar els diners corresponents a les competències excusives o delegades que tenen les autonomies.

Pero hi ha també competòncies que son de l’ estat, sobretot en infraestructures i ell, l’ estat,  no reinverteix a Catalunya en funcio del pib de catalunya ni en funció del que Catalunya ha pagat ni en funció de les seves necessitats.

La diferència entre els impostos que els catalans paguen i la part que reinverteix l’ etstat és el que s’ anomena l’ espoli fiscal (el desequilibri fiscal). I fins i tot  amb les inversions que l’ estat decideix de fer, solament el 60 o 70 per cent del que es decideix es realitza de fet. I això agreuja encara més el dèficit.

Sense que la Generalitat pugui controlar els criteris d’ inversió. 

Pere Becque : De manera molt concreta : L’ any 92, l’ any del jocs olímpics, era 5.000 milions d’ euros de deficit, de diferòncia , de diners que no tornen… i aquesta diferència encara ha anat creixent… fins arribar al 2008 que són 22.000 milons que no tornen. I ha continuant pujant encara.

Això té un sentit i és que el dèficit fiscal català és de mes de 10% de la quantitat global, 216.000 milions  per any i això va empitjorant cada any encara.

Conseqüències: si agafem que en entrada de diners, Catalunya que hauria de ser la segona regió en entrades, és la onzena en la classificacio d’ inversió.  Són dades conegudes i aqusetse són del Cercle Ctalà de Negocis (se pot consultar a internet)

60 milions d’euros que surten de Catalunya, 3000 euros sortint de cada habitant per any… en dèficit fiscal. Això perjudica greument l’ economia de Catalunya i cada any s’ afavoreix Espanya i Catalunya es va afluixant perquè la sang li surt i queda  a fora i no torna a dins.

Els espanyols diuen que les regions riques han de ser solidaries…

Ignasi Fortuny : Primerament, la solidariat ha de ser voluntària i no impsada.

Segon : se diu que Catalunya és la locomotora d’ Espanya. Si és una locomotora que consumeix més carbó que no en  carrega, arriba un moment que s’ atura i és la situació a la que arribem.

Fins i tot les classes socials contràries a la independència s’ ho estan replantejant perque cada cop l’ economia catalana és mes deficitàia.

També, cada cop més l’ economia catalana s’ internacionalitza i depèn menys d’Espanya i aquesst dèficit perjudica Catalunya.

Per exemple, Recorder, el conseller d’ economia per exemple demana una infraestructura important que  és l’ amplada europea de les vies de tren a partir del port de Barcelona.  Ha de ser de l’ ample europeu perquè tot pugui anar cap a Europa directament.  I no ho volen fer i això perjudica molt els empresaris Catalans. L’ empresariat en pateix i no hi està d’ acord.

Pere Becque : sabeu com ho fan les grans empreses mundials per fer noves implantacions… miren el mapa del món de nits i es posen on hi ha més organització, més intensitat urbana.

A Madrid ha anat pujant el nombre d’ empreses i a Barcelona va baixant. Hi ha un pes i una ajuda econòmica que fa pujar Madrid i fa baixar Catalunya de manera calculada. Hi ha una voluntat política que sigui així.

Altre exemple : 17% d’ estudiants són  Catlunya i de beques per estudiar només n’ hi ha un 8%.   S’ afavoreix la formació en altres llocs i es donen menys beques a Catalunya i això farà menys gent capaç de portar l’ economia.

Les dades per tot l’estat en matèria fiscal són que a Catalunya paga 15 per cent més que  la zona de Madrid que té més empreses i que hauria de pagar mes… l’ estat treu de Catalunya una part important de finançament i els fa servir com vol tot i que Catalunya té una fiscalitat més cara.

El per altra banda el govern ha demostrat que no és capaç d’ afrontar la crisi i va fent servir el diner de Catalunya per fer viure Espanya en crisi. No és un tema de solidaritat, tothom diu que és evident però la solidaritat ha de ser intercanvi també s’ ha de situar ara a nivell europeu  i no ja només a nivell de l’ estat espanyol. Catalunya esta molt integrada a Europa i s’ hauria d’ intergrar també a nivell de la solidaritat.

La principal preocupació actual seria intentar viure millor malgrat la crisi : Amb la indepen és viable Catalunya ? Viurien millor ?

Pere Becque : Sense cap cap mena de dubte. La gent vol viure millor però hi ha una voluntat de ben viure i ganes de fer coses  perquè hi ha una forta tradició empresarial i d’ iniciativa i gent que es mouen i les complicacions de l’ estat són un bloqueig.

Fortuny cohincideix : Per  exemple : Catalunya és un teixit de PME, petites i mitjanes empreses performants i això es el que ajuda a superar la crisi.

Però al mateix temps és un lloc on hi ha un desenvolupament industrial i tecnològic que si se’ls pogués ajudar a nivell de càrregues i fiscals, aquestes empreses podrien portar un creixement… important (les subvencions europees a les empreses tecnologiques noves, biomedicals , recerca alimentària, etc.. el 70 per cent van a Catalunya perquè a la resta d’ Espanya no hi ha projectes a finançar… d’ aquest tipus)

Poc a poc es van cansant i es va esgotant perquè no hi ha l’ ajuda i el recolzament necessaris.

Diu Albert Ribera, un nacionalista espanyol: « hi ha qui diu que serem rics, quan es parla d’independència no es recorda prou que els que es fiquen en un procés d’ independència es fiquen en la decadència, al menys per una o dues dècades.

Ignasi Fortuny : La indepedència portarà problemes perquè l’ estat espanyol posarà molts problemes però recordem  que malgrat això crec que Catalunya pot esdevenir un pais que pot viure molt millor : Per exemple, hi ha un client meu que va muntar una empresa a Barcelona i ell té una visió francesa i molt tancada sobre la questió catalana i l’ altre dia em va invitar a prendre un cafè i em va dir que havia esdevingut independentista. Jo tinc una empesa a Catalunya i jo el que vull és que Catalunya funcioni i si Espanya no funciona jo el que vull és que la meua empresa funcioni.

Pere Becque : perquè els emprasris han canviat de posició.

Perquè abans era molt tancat tot lo espanyol i s’ estan girant cap a Europa i al món i que per anar-hi necessiten el suport d’ un  estat i mitjants de comunicació i aeroport etc i el que l’ estat no ho donarà mai i que les empreses catalenes necessiten és girar-se cap al món i això amb l’ estat espanyol no vindrà.

Segurament  l’ estat espanyol no es deixarà fer però la construcció d’ un pais necessitara imaginació,  capital  i ganes i els empesaris s’ adonen que la rendibilitat de la seua empresa se’n  va a fora es desanimen… quan parli amb gent d’ allà com a català del nord sóc, veig la diferència amb aquí perquè tenen la idea molt forta que si hi ha un objectiu de fer créixer un país, sempre és molt forta.

A nivell internacional l’ espai al voltant de Barcelona és molt conegut i les ajues que pot tenir a fora són molt importants

Objecció de Ribera, encara : al Quebec va baixar la borsa quan hi havia referèndum d’ independència  i va tornar a pujar amb el resulat negatiu .

Ignasi Fortuny : Fa poc vaig parlar amb empresaris alemnays, i els demanava què farien en cas d’ independència de Catalunya, i ells vna dir que se’n fotien, que no tó cap incidencia. És fals el que diu Ribera, però a més, una cosa és el discurs que òbviament serà contrari a l’ ampliació interna de l’ unió europea (és així que en diuen)  però la Unio Europea serà pragmàtica. Si té un estat seriós al sud,  ho veurà de manera positiva i això no només els de la Unió sinó també els alts funcionaris de l’ estat francès, quan parles amb ells, és que un estat català els interesasria perquè per motius de geopilitica s’ hauria de girar capa França per força i França en sortira beneficiada perquè pot col.laborar a fer créixer aquestes regions d’ aquí i i això ho veuen i ho reconeixen encara que no ho diguin en públic.

Pere Becque : abans, les fronteres tenien raons militars, un riu, una muntanya… : avui dia cada cop que es fa un pas hi ha classificacions no per estats  sinó per regions econòmiques i la regió Marsella-Barcelona-València,  l’arc mediterrani nord occidental, econòmicament  és la onzena regió del món i la tercera d’ Europa i això les empresse més que el tema estatal ho veuen perfectament.  ( CONTINUARÀ )

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s