Dissabte 31 de març : MANIFESTACIONS ARREU DE L’ ESTAT FRANCÈS EN FAVOR DE LES LLENGÜES REPRIMIDES

Perpinyà, Ajaccio, Baiona, Annecy, Estrasburg, Metz, Tolosa, Quimper, Poitiers, Lilla…

 diran, dissabte, que volen guardar les llengües i que volen un estatut i una llei que les protegeixi.

La coordinadora de les manifestacions de dissabte 31 (el LIP DUP de Perpinyà i totes les altres…)  s’ ha reunit a París i ha emès un comunicat en el que diuen : « Malgrat la reforma constitucional del 2008 en virtud de la qual les llengues formen part del patrimoni de França, aquestes no tenen, de fet, cap dret i queden abandonades a l’ arbitrari administratiu de l’ educació nacional per la seva introducció a l’ escola o al de les autoriats públiques per la seva presència en la vida publica. Els nombrosos pares i mares que volen un ensenyament en aquestes llengües per als seus infants no tenen cap dret a obtenir-lo tal com ho repeteixen el Consell Constitucional i el Consell d’ Estat . Fins i tot la senyalització bilingüe és posada en causa per alguns tribunals. A més, aquestes llengües tenen un accés derisori als medies publics. I és així que França és el país més recalcitrant i més endarrerit d’ Europa en matèria de reconeixement de les llengües  regionals històriques »

 

Expliquen després que una llei de promoció de les llengues és del tot necessària. I per tal que tingui una base sòlida és necessària una revisió constitucional i la ratificació de la « Carta europea de les llengues regionals »

Centenars d’ associacions han adherit a aquesta crida i alguns candidats a l’ elecció presidencial i  legislativa s’ han pronunciat per una  llei i un estatut per a les nostres llengues.

Més informació :

La cançó

Tots els vídeos publicats
lipdubcatnord.wordpress.com
www.federacio.cat
www.languesregionales.org

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s