CALVET VOL UN ESTAT FEDERAL EUROPEU QUE INCLOGUI CATALUNYA NORD I SUD

Parlem amb el Senyor Calvet, Senador i Batlle del Soler:

HP: Senyor Calvet, el vostre poble, el Soler és dels que més fan per l’ ensenyament de la llengua ja que teniu Bressola maternal i primària, teniu col.legi català i teniu fileres bilingües a l’ escola pública. Però no n’ hi ha prou amb el Soler… perquè al mateix temps, el vostre candidat i president del vostre partit : Nicolas Sarkozy, acaba de dir que si s’ estima França no s’ ha de signar de cap manera la carta europea de les llengües regionals, i com que pensem que les llengües tenen una importància, l’ única manera de defensar-la és fer una llei que les protegeixi…

François Calvet: Jo pensi que la llengua, com ho vaig dir a l’ Artur Mas i al Germà Gordó l’ altre dia a Figueres,  la llengua és un capital excepcional que tenim i que la cal desenvolupar perquè quan serem un dia, a Europa, un estat federal, serem el ferro de llança… perquè jo hi crec en un estat federal d’Europa, que ho serem, la llengua serà el ferro de llança d’ aquest estat federal.

I ja no serem més el cul de sac de la França, serem el ferro de llança d’ una regió d’ Europa que serà la creació d’ un estat federal d’Europa.

Jo crec que és el que hem de pensar i doncs la llengua té un a plaça primordial per nosaltres i jo crec que és important a la maternal, a la primària, al col.lelgi, al liceu (que ens falta encara i hi hem de treballar) i més enllà encara… perquè la llengua és primordial.

I jo és per això que estic molt content que a les eleccions de la Universitat de Perpinyà hagin guanyat els qui porten el projecte d’ una Universitat transfronterera, és capital.

Avui, si no fem pinya amb Girona i Barcelona la nostra universiat serà lligada a Montpeller i desapareixerà,

si no tenim transfronterer, perdrem molt, hem d’ estrényer els lligams amb Girona i Barcelona .

I la Generalitat ha fet molt per fer les escoles, per fer el Col.legi (Institut) que el va pagar la Generalitat, jo hi vaig posar el terreny, i ells van pagar… i bé ara hem de fer el liceu .

Per això vaig tenir una entrevista un altre cop, amb la Generalitat aquí mateix , amb Germà Gordó, per plantejar aquesta idea de fer avançar aquest Liceu català, fer avançar el Liceu que és el que encara manca. Tinc un petit fill que és a la Bressola i una petita filla a l’escola bilingüe, hem fet passos. Encara manca molt per fer avançar la llengua a l’ escola pública ; hem fet passos però en manquen molts i em sembla que s’ han de fer.

A  L’ “AGLOMERACIÓ” DE PERPINYÀ

Aquí, dins de l’ « aglomeració » de Perpinyà, hem de donar una plaça molt més gran a la llengua del que se fa . Ja se comença a fer coses però no podem dir d’ un costat : aquesta « aglomeració » ha de fer pinya amb Girona-Perpinyà i fer pinya davant d’ Europa,  portar un projecte politic, i de l’altre costat no posar sous per aprendre la llengua i per cursos de català. Hem d’ anar molt més fort. No podem dir que la nostra identitat és catalana, i no posar res o poca cosa perquè s’aprengui català !

UN ESTAT JACOBÍ DE DRETES O D’ESQUERRES

HP: Sovint és pas qüestió de sous… una filera bilingüe és pas més cara que una de normal… és sobretot una qüestio de voluntat politica

FC: Voluntat politica sí, però tindríem de posar-hi sous : L’ estat francès té una tendència jacobina que sigui de dretes o d’ esquerres, sempre. Jo he fet tres mandats de diputat a París, mai vam poder tenir una majoria per poder fer signar la carta de les llengues regionals, mai, cap majoria de cap costat. Hem de donar una empenta forta pel català. Hem de posar-hi mitjans. A l’ Assemblea, amb el Sicre (PS), vam treballar junts, mai vam poder fer una majoria .

HP: El català, a més de ser la nostra llengua és la dels veïns del sud, i en el futur pot ser important econòmicament…

FC: No és folklor eh !

SEREM UN ESTAT FEDERAL D’  EUROPA

HP: No, no. I el sentiment independentista puja molt. Quines repercussions tindrà això aquí ? Hi arribaran o no, no ho sabem, però Catalunya pot tenir una força més important. Quines repercussions per nosaltres ? Si Catalunya esdevé un estat d’ Europa, quines repercussions tindrà això aquí ?

FC: Jo no crec que poguem fer avançar el patrimoni i la llengua de Catalunya Nord, demanar la independència aquí tots sols. Jo no m’ associaré a una demanda d’ independència aquí, però jo m’ associaré a una demanda d’ estat federal d’Europa, tindríem una autonomia més gran, si tenim una constitució d’ un estat federal d’ Europa, junts, perquè si ells són un pais.. la nostra cosa aquí és molt dificil de defensar. Jo ho faig i he pres les meues responsabilitats, si hi arriben va bé, però cal saber que la Generalitat té el pressupost en defícit perquè té la dificulat que Madrid no ha donat lo que havia de donar des de ja fa vint anys.

HP: Però si esdevé independent…

FC: Si és un estat d’ Europa no se farà pas sola Catalunya sud, serà una nova organització d’ Europa. No té interés de fer-ho sol. Cal fer junts un estat federal d’Europa. El Mas i le Gordó van dir que els estava molt bé… perquè si tenim de lluitar ells amb Espanya i nosaltres amb la França… cal proposar una altra organització dels territoris que tinguin en compte els territoris i les llengues, a Europa, i poder defensar la llengua junts.

Si això arriba no se farà sense nosaltres el que té interés és que siguem un estat federal d’ Europa, cal plantejar una nova organització dins d’ Europa.

HP: Però això Espanya i França no ho deixaran pas fer…

FC: Les coses canvien. Saps, quan jo eri petit, si parlaves català a l’ escola pública, (i a la privada igual!) te feien posar els dits així, reunits, i te picaven amb un bastó. I ara això és acabat, poc a poc, mes.. ja posa temps… a vegades sem impacients de veure les coses anar més depressa.. Van dir : « on va tuer la catalan ». No, no hi han arribat ; el català és aquí, se passen coses al sud, aquí també, jo vaig anar el dissabte, l’ altre dia al sud, a veure les caves Freixenet que no coneixia i altres relacions… Hi ha unes relacions fortes. He rebut la gent de Seba al costat de Vic que han vingut a un intrecanvi amb Estavar i tornem a les relacions que la ratlla ens havia prohibit de fer.. . establim noves relacions… cal anys… jo he viscut sempre com a cerdà a cinquanta metres de la borna fronterera…

LA SITUACIÓ ALS AJUNTAMENTS DE LA CERDANYA

HP: Ja que seu cerdà, com veieu la situació.. els batlles de l’ alta Cerdanya i la seua simbòlica adhesió a Catalunya?

FC: Jo el que veig és que fem uns equipaments que ens estan lligant : un hospital transfronterer, a Puigcerdà, hem fet una depuradora transfrontrera, hem fet un escorxador transfronterer, hem fet uns equipaments que ens estan lligant i poc a poc avancem. La gent a vegades diuen coses, coses.. sóc pas contra que diguin això, però cal pas fer-ho per… música i cinema i folklore que ja en tenim. El que cal és fer coses, accions de fons que quedin. Aquí hem fet les Bressoles i la meua idea és que quan no hi seré tingui més vida… que hi hagi continuitat. Veus ? He posat deu anys per fer l’ hospital…

Aquests de la Cerdanya… n’ han parlat un parell de cops dins del jornal i ara… s’ha acabat. Què hi ha de concret ? Hem de ser pragmàtics, és això el que m’ interessa. Ara podran anar a l’ hospital els dels dos costats de la frontera, el tindrem sempre.
Allavores si hi ha dificulats… però això ja s’ adobarà, el que compta és que siguem lligats, economia, equipaments, desenvolupament…

LA BRESSOLA DE CÀLDEGUES

HP: Hi ha una escola Bressola a Càldegues, que tanca. Acollia mainada dels dos costats..

FC: Una veritable llastima !

HP: Hi ha pas possibilats de part de les col.lectivitats territorials de Catalunya Nord, sense esperar-ho tot de la Generalitat?  Què poden fer les col.lectivitats territorals …?  Nos hem d’espavilar nosaltres, ho hem de fer aqui.

FC: Veieu, m’ acabeu de dir que els ajuntaments han demanat la revisió del tractat dels Pirineus, a veure, jo us vinc de dir que demani coses concretes. Quina acció han fet els municipis per guardar l’ escola a Càldegues, quina ? Jo ja els ho he dit, els hi he escrit. Fora del batlle de Caldegues que ha posat l’ immoble, què han fet ? Res, zero! Cap acció .
A veure. Germà Gordó va dir : Cal cinquanta-mil euro per salvar l’ escola… jo en posi trenta !

Si no poden atrapar amb dos cantons, és a dir amb quaranta-sis municipis, vint-mil euro perquè la Bressola visqui… jo us deixi jutge… vós mateix ho veieu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s