BOURQUIN HI TORNA !

Christian Bourquin President regional

Fa pocs dies Ch. Bourquin va fer unes declaracions a Montpeller.
Uns dies més tard va dir el contrari a Girona, afirmant que l’ haviem entès malament.
Aquesta setmana, a Perpinyà, a reafirmat el que havia dit a Montpeller, però encara més fort: “Voleu girar-vos cap a Girona? Seu pas “fadas”? ” (bojos, estúpids) “Lligar-se amb Girona és una bestiesa”. “Seria tancar-se, replegar-se en un mateix”

Nosaltres li tornem a enviar una carta, ampliant la primera (13 regals en lloc de 10 !) i mantenim la mateixa pregunta : « En nom de quin anàlisi socioeconòmic cal mirar cap al nord ? En nom de quina esperança de futur ? » Publicarem la resposta.

Senyor President :

Les vostres declaracions demostren una gran clarividència : constateu que el vent està girant i us afanyeu a avisar-nos del perill ! El vostre predecessor nos va tractar d’ ‘abroutits’. Vos seu més correcte però nos inviteu encara a mirar cap al nord.

Nosaltres tenim el costum de debatre. Us proposem un llistat dels deu « regals » que ens han vingut d’ aquest “nord” que estimeu tant. Vos invitem a rebatre les nostres afirmacions. La vostra resposta serà publicada immediatament a www.catalunyanord.cat

ELS 13 REGALS VINGUTS DEL NORD

Regal 1 : Catalunya Nord va ser annexionada per França de manera totalment il.legal des del punt de vista de les lleis internacionals i catalanes. Moneda de canvi entre les reialeses espanyola i francesa sense consulta de les corts catalanes, única detentora de la sobirania catalana.

Regal 2 : Després va ser declarada “província estrangera”. És a dir creació d’ una nova frontera al sud i manteniment de l’antiga frontera al nord per tal de produir l’ ofegament econòmic. Va ser esclafada de taxes i no va rebre cap de les inversions necessàries al seu desenvolupament.

Regal 3. Durant la Revolució va passar a ser « departament dels Pirineus Orientals » per tal d’ eliminar tota traça del mot i de la realitat catalana. El català hi va ser encara més perseguit que en l’ etapa anterior. La guillotina, la tortura i l’ exili van eliminar de nou els defensors de la terra o de la llengua.

Regal 4: Com en totes les annexions de territori se va organitzar la substitució de poblacions per accelerar la substitució lingüística i cultural: se van crear les condicions d’ empobriment per tal de fer emigrar el jovent França amunt en busca de treball, al mateix temps que s’ imposaven els mestres, notaris, advocats, capellans i funcionaris vinguts de França. (Posteriorment s’ han creat també les condicions que fan que cada any arriben uns 5000 « nous catalans » com els anomenen les autoritats, sense donar-los els mitjans d’ esdevenir-ho de veritat.)

Regal 5. Al llarg dels anys, Catalunya Nord ha estat relegada a territori turístic i poca cosa més. Terreny d’ aventura assolellat per a francesos i turistes. Amb el temps, ha esdevingut un dels “departaments” més subdesenvolupats, amb més atur, amb més indigents i amb menys inústria de l’ estat francès.

Regal 6. La nostra llengua ha sigut perseguida per tots els règims vinguts del « nord ». L’ antic règim, la revolució, l’ imperi, el petenisme i totes les repúbliques han tingut com a objectiu sistemàtic la repressió i la desaparició de la nostra llengua i de la nostra identitat. Fins a la total substitució pel francès.

Regal 7 : Mentrestant Catalunya se desenvolupava. Però la frontera política i econòmica, volguda i tancada i barrada pel govern del « nord » , va impedir que Catalunya Nord se pogués beneficiar del progrés econòmic i de la indistrialització que se va produir a Catalunya durant el segle XIX i XX.

Regal 8 : Durant les guerres del segle XX, els catalans del nord van anar a engreixar el nombre « morts pour la France » juntament amb els senegalesos, algerians i altres colonitzats, per una guerra que no era la seua. Alguns catalans, com Joffre s’ hi van lluïr com a carnissers i per això han entrat en els llibres d’ història i en els noms de carrer. Són els únics catalans que els mestres educats nos han ensenyat, barrejats, això sí, amb els herois francesos, que no tenen res a veure amb nosaltres ja que a la seua època no érem ni tan sols dins de l’ estat francès (Vercengétorix, Carles Martel, Joana d’ Arc…)

Regal 9: En canvi, els nostres vertaders herois, els qui van lluitar per la terra i per la llibertat, són uns desconeguts : Joan Blanca (degollat),Bernat d’ Oms (decapitat), Josep de la Trinxeria i l’ Hereu Just (exiliats), Anna Maria Antigó (exiliada) Manuel Descatllar, Carles de Llar, Joan Soler (torturats i esquarterats) i tota la llarga llista de catalans que simplement varen fer el que faria qualsevol : defensar la terra contra l’ ocupant. Són absents dels manuals i dels noms de carrer, com ho són tots els altres personatges i episodis de la nostra història. Els que sí que hi són, en canvi, són els Vaubans i altres botxins enviats pel nord.

Regal 10 : Tots aquests regals no són pas « històries del passat ». La Constitució actual nos exclou totalment de la república. No existim. La vostra república ha estat confiscada pels jacobins monolingues compulsius. I la seua ideologia impregna els mites nacionals, els programes escolars i les institucions… i alimenta el llenguatge corrent amb confusions interessades entre estat i nació, entre llengua, dialecte i patués… Es ben actual l’ absència de la nostra llengua en el sistema escolar, en els mitjans de comunicació, en la senyalització… Després, nos donen engrunes i nos diuen que hem de ser contents! Cap país europeu no tracta les seues llengues amb tant de menyspreu !

Regal 11 : Voldríem poder considerar com un regal positiu els valors de la república, però per nosaltres són una trampa : La llibertat és per a tots els grups lingüístics i culturals o no és llibertat. La Igualtat s’aplica a totes les llengües o no és igualtat. Trampa. La Fraternitat s’ha de viure entre tots els grups lingüístics que formen la República, o no és fraternitat. Lligar la república a una sola llengua és el contrari de la fraternitat, és EXCLOURE d’ aqueixa República tots els qui ne tenen o ne parlen d’ altres.

Regal 12. La “regió” és un nou centralisme que nos ha tocat patir. No tenim res a veure amb Montpeller, Senyor president. Aqueixa regió és totalment artificial. Nosaltres sem de Catalunya Nord. (Una regió que fa quatre dies volieu apropar del sud, quan vos mateix vau crear l’ eurodistricte).
I pel que fa als pressupostos dedicats a les cultures mireu el que se fa a Bretanya, al País Basc o a Alsàcia i sabreu el que significa una regió compromesa amb la seua gent, amb la seua identitat i amb la seua llengua.

Regal 13. El Consell General dels Pirineus Orientals, sota la vostra presidència, va decretar una “carta pel català” que va obrir moltes esperances. Imatge. Mentida. En què han quedat les grans declaracions? Heu vist el que fan (el que fan, no el que diuen) els departaments de Bretanya o del País Basc ? Sabeu el que són els « offices » que han creat allà ?
El vostre invent de « l’ acent catalan de la république française » no és res més que una injecció d’ autoodi… els del « nord » tenen dret a guardar la llengua, nosaltres l’ accent ! Perquè un accent, senyor Predident, és el que queda quan ja s’ ha perdut la llengua !

EL FUTUR
Senyor President : Catalunya ha decidit que la dependència d’ Espanya no és un camí de futur (cap dependència és un camí de futur !) i ha començat a caminar cap a la independència. D’ aquí a poc, Catalunya Nord tindrà just a l’ altre costat de la frontera, un estat anomenat Catalunya integrat dins de la Unió Europea. Un estat potent i desenvolupat econòmicament. Un estat que compartirà llengua, cultura i identitat amb nosaltres. I com que l’ economia se riu de les fronteres, compartirem també l’ economia !

Com podeu continuar proposant-nos que mirem cap al nord? En nom de quin anàlisi socioeconòmic ? En nom de quina esperança de futur? Vos que estimeu aquesta terra, podeu demanar-li encara que giri l’ esquena al seu futur? Voleu demanar-li que continui confiant en els qui l’ han tallada de la seua història? Voleu que cregui en els que han planificat la seua decadència ?

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s