CARTA OBERTA A CHRISTIAN BOURQUIN,

President del Consell Regional Llenguadoc-Rosselló, que ha declarat recentment :

-“cal ser realista, i fer creure que el nostre futur està girant-se cap a Girona és enganyar la gent.”,     “qui pensi que Catalunya Nord pot tenir un futur fora de les fronteres estatals, comet un error polític i estratègic”.  -“estem dins la república francesa, amb una capital regional que és Montpeller i una capital nacional que és París”

Senyor President :

Què ha vingut del nord? Què vindrà del sud?


Les vostres declaracions demostren una gran clarividència : constateu que el vent està girant i us  afanyeu a avisar-nos del perill ! El vostre predecessor nos va tractar d’ ‘abroutits’. Vos seu més correcte però nos inviteu encara a mirar cap al nord.

Nosaltres tenim el costum de debatre. Us proposem un llistat dels deu « regals » que ens han vingut d’ aquest “nord” que estimeu tant. Vos invitem a rebatre les nostres afirmacions. La vostra resposta serà publicada  immediatament a http://www.catalunyanord.cat

ELS 10 REGALS VINGUTS DEL NORD

Regal 1 :  Catalunya Nord va ser annexionada per França de manera totalment il.legal des del punt de vista de les lleis internacionals i catalanes. Moneda de canvi entre les reialeses espanyola i francesa sense consulta de les corts catalanes, única detentora de la sobirania catalana.

Regal 2 : Després va ser declarada “província estrangera”. És a dir creació d’ una nova frontera al sud i manteniment de l’antiga frontera al nord per tal de  produir l’ ofegament econòmic. Va ser esclafada de taxes i no va rebre cap de les  inversions necessàries al seu desenvolupament.

Regal 3. Durant la Revolució va passar a ser « departament dels Pirineus Orientals » per tal d’ eliminar tota traça del mot i de la realitat catalana. El català hi va ser encara més perseguit que en l’ etapa anterior. La guillotina, la tortura i l’ exili van eliminar de nou els defensors de la terra o de la llengua.

Regal 4. Al llarg dels anys, Catalunya Nord ha estat relegada a territori turístic i  poca cosa més. Terreny d’ aventura assolellat per a francesos i turistes. Amb el temps, ha esdevingut   un dels “departaments” més subdesenvolupats,  amb més atur,  amb més indigents i amb menys indústria de l’ estat francès.

Regal 5. La nostra llengua ha sigut perseguida per tots els règims vinguts del « nord ». L’ antic règim, la revolució, l’ imperi, i totes les repúbliques han tingut com a objectiu sistemàtic la repressió i la desaparició de la nostra llengua i de la nostra identitat.  Fins a la total substitució pel francès.

Regal 6 : Mentrestant Catalunya se desenvolupava. Però la frontera política i econòmica, volguda i tancada i barrada pel govern del «nord» , va impedir que Catalunya Nord se pogués beneficiar  del progrés econòmic i de la industrialització que se va produir a Catalunya durant el segle XIX i XX.

Regal 7: Tots aquests regals no són pas « històries del passat ». La Constitució actual  nos exclou totalment de la república. No existim.  La vostra república ha estat confiscada pels jacobins monolingues compulsius. I la seua ideologia impregna  els mites nacionals, els programes escolars i les institucions…  i alimenta el llenguatge corrent  amb confusions interessades entre estat i nació, entre llengua, dialecte i patués…  És ben actual l’ absència de la nostra llengua en el sistema escolar, en els mitjans de comunicació, en la senyalització…   Nos donen engrunes i nos diuen que és fantàstic!  Cap país europeu no tracta les seues llengues amb tant de menyspreu !

Regal 8 : Voldriem poder considerar com un regal positiu els valors de la república, però per nosaltres són una trampa : La llibertat és per a tots els grups lingüístics i culturals o no és llibertat. La Igualtat s’aplica a totes les llengües  o no és igualtat. Trampa. La Fraternitat s’ha de viure entre tots els grups lingüístics que formen la República, o no és fraternitat. Lligar la república a una sola llengua és el contrari de la fraternitat, és EXCLOURE d’ aqueixa República tots els qui ne tenen o ne parlen d’ altres.

Regal 9La “regió” és  un nou centralisme que nos ha tocat patir. No tenim res a veure amb Montpeller, Senyor president. Aqueixa regió és totalment artificial. Nosaltres sem de Catalunya Nord.  (Una regió que fa quatre dies volieu apropar del sud, quan vos mateix vau crear l’ eurodistricte).

I pel que fa als pressupostos dedicats a les cultures  mireu el que se fa a Bretanya, al País Basc o a Alsàcia i sabreu el que significa una regió compromesa amb la seua gent, amb la seua identitat i amb la seua llengua.

Regal 10. El Consell General dels Pirineus Orientals, sota la vostra presidència, va decretar una “carta pel català” que va obrir moltes esperances. Imatge. Mentida. En què han quedat les grans declaracions? Heu vist el que fan (el que fan, no el que diuen) els departaments de Bretanya o del País Basc ? Sabeu el que són els « offices » que han creat allà ?

El vostre invent de « l’ acent catalan de la république française »  no és res més que una injecció d’ autoodi…  els del « nord » tenen dret a guardar la llengua, nosaltres l’ accent !   Perquè un accent, senyor Predident, és el que queda quan ja s’ ha perdut la llengua !

CONCLUSIÓ: EL FUTUR

Senyor President : Catalunya ha decidit que la dependència d’ Espanya no és un camí de futur (cap dependència és un camí de futur !)  i ha començat a caminar cap a la independència. D’ aqui a poc, Catalunya Nord tindrà just a l’ altre costat de la frontera, un estat anomenat Catalunya integrat dins de la  Unió Europea. Un estat potent i desenvolupat econòmicament. Un estat que compartirà llengua, cultura i identitat amb nosaltres. I com que l’ economia se riu de les fronteres, compartirem també l’ economia !

Com podeu continuar proposant-nos que mirem cap al nord? En nom de quin anàlisi socioeconòmic ? En nom de quina esperança de futur?  Vos que estimeu aquesta terra, podeu demanar-li encara que giri l’ esquena al seu futur? Voleu demanar-li que continui confiant en els qui l’ han tallada de la seua història? Voleu que cregui en els que han planificat la seua decadència ?  

El col.lectiu ANC Catalunya Nord per la Independència

Anuncis

4 comments on “CARTA OBERTA A CHRISTIAN BOURQUIN,

  1. Que bé, Joan ! Es admirable el teu text. Sense cap odi manifestat, tot d’una exactitud historica sense retoc possible i d’una intel.ligència prospectiva que ens ha d’inspirar en les nostres actuacions en aquest sentit: LA INDEPENDENCIA !
    Visca Catalunya lliure i sencera!

    • Renada, potser confons amb les reaccions d’ algun partit… aqueixa no és de cap partit ni persona, és la del Col;lectiu ANC Catalunya Nord per la Independència. És a dir que, de fet, és també la teua!

  2. Res més. Perfecte. Ara caldria que se la pugués llegir. Són figues d’un altre cistell. Restaria parat de veure que hi tanta consciència i gran intel·ligència en un cap català on tot hi cap.

    Joan

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s