UN DICTAT… O UN ANTIDIKTAT?

Opinió: Francesc Bitlloch

A Aiguatèbia, com a totes les escoles calia primer parlar francès i ser net

Com cada any, sem tots invitats al dictat en català. El 3 de març. Hi aniré. Hi aniré repotegant perquè els dictats no m’ agraden gens, mes hi aniré, sí, sí, sí ! Hi serem tots. Que ningú no pugui dir que sem pocs i mal avinguts…  No, no, no. És pas veritat!  Hi aniré per la festa i per la protesta. Hi aniré per la llengua, perquè és la nostra pàtria més íntima i la nostra lluita més alta. Perquè la llengua no se mereix divisions ni dissensions ni tergiversacions. Hi aniré i riuré de les faltes que farem tots plegats i sobretot de les que faré jo : despistat com som, sempre me deixi accents i guionets ! Però hi aniré ho reiteri, ho declari, ho prometi, ho juri.

Reputegar

Mes ara deixeu-me reputegar, que tot plegat ja és massa coincidència. Resulta que ja fa més de 300 anys, el borbó de torn, a París, va dictar un edicte que era un dictat contra el català (i que jo hauria d’ escriure diktat si no fos que el dictador del dictat me comptaria una falta…)

I resulta que nosaltres, per reaccionar contra el diktat francès, organitzem un dictat a la francesa… a remolc dels invents televisius del Pivot i companyia. I a remolc de la sagrada institució francesa del dictat com a mètode universal, inamovible, comptabilitzador de « faltes », quantificador d’ errors, uniformitzador, classificador d’ alumnes, premiador dels bons i estigmatitzador dels dolents i clau de volta de la pedagogia jacobina competitiva i anticooperativa. I no em digueu que trepitgi l’ortografia, el que trepitgi és el dictat com a model de la litúrgia escolar més carca i com a guillotina simbòlica en mans dels mestres educats per la República Uniformitzadora. Sortim del model francès, sant de naps ! No tenim res de millor per reivindicar-nos?


Una proposta

Jo voldria un « dictat » on tot comptés menys l’ ortografia ! Proposi per un altre any l’ organització d’ un antidictat basat en la imaginació creativa i en la cooperació festiva ! El que puntuarà serà la invenció, la riquesa del llenguatge, la força de les imatges, la poesia de l’ expressió, l’ originalitat de la descripció, l’ arrelament del comentari, l’ agudesa de la crítica…

Com ? L’ antidictador de l’antidictat podria començar una sèrie de frases amb punts suspensius… que els participants haurien de continuar.

Frases

Diktat del rei Lluís XIV prohibint la llengua catalana

Per exemple, l’ antidictador diria : « El rei Lluís quatorze… » i tothom podria acabar la frase amb un parell de ratlles. « El tractat dels Pirineus.… » i tothom acabaria la frase lliurement.

Podria dir, també : «El CDACC, fa molt de temps,  era un centre de documentació i d’ animació de la cultura catalana que … »  i tohom podria explicar el que hem perdut.

L’ antidictador diria : « El Consell General ha dictat una carta sobre la llengua catalana que, de moment… » I tothom podria  exercitar la seva capacitat fiçonaire.

I encara una altra frase possible : « Aviat, nos trobarem tots al Castellet per fer… » i tothom escriuria de cor : PER ESTABLIR UN NOU RECORD DEL MÓN DEL LIP-DUP, EN FAVOR DE LA LLENGUA CATALANA !

Repartició de premis

Les millors frases, llestades per un jurat tan parcial com sigui possible, podrien ser publicades com una presa de paraula col.lectiva en favor de la llengua no dictada per cap dictador. (Aquesta pàgina web cedeix gratuitament el seu espai per publicar-les !)

Evidentment, abans de publicar-les, demanariem al col.lectiu d’ antidictadors de corregir les « còpies » i d’ortografiar-les en bon català normatiu. 

I el dia de la repartició de premis, se podrien llegir amb altaveu i amb gran delit de festa totes aquestes opinions, contradiccions, crits de resistència i d’ independència, reflexions de passat i de futur, declaracions d’ amor i de guerra, propostes utòpiques i realistes, raons de pes i de lluita, crits de dignitat i de llibertat. I esclatarien davant de tothom totes aquestes voluntats i guspires que ens fan tanta falta si volem sortir de la inèrcia, encendre el foc i engrescar el pati !

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s