FRANÇA NOS DEIXA PAS ACCEDIR A LA NORMALITAT, NI A LA MODERNITAT

Joan-Daniel Beszonoff

Parlem amb Joan-Daniel Bezsonoff  (Perpinyà15 de setembre de 1963) és un escriptor català, un dels autors contemporanis en llengua catalana més famosos de la Catalunya del Nord.

Una de les seves primeres literàries fou la reedició de Les Catalanades d’Un Tal en grafia estàndard de l’escriptor rossellonès Albert Saisset abans d’endinsar-se en el gènere de la novel·la històrica. També intervé com a columnista i col·labora regularment a El Periódico i al diari digital E-notícies així com a les revistes El Temps i L’Avenç. (Viquipèdia)

Daniel Bezsonoff respon, per mail,  a les nostres preguntes:

-Com veus l ‘estat de la llengua a Catalunya Nord? Com veus l ‘evolució actual?

Atroç. La llengua agonitza. Han aconseguit acomplexar encara més la gent que ara té vergonya del seu català i parla de ‘ rossellonès ‘ cosa que no passava abans.

Creus que es pot parlar d’ independència a Catalunya Nord ?

Se pot parlar de tot mes què canviarà?

-Què canviarà aquí, el dia que Catalunya sigui independent ?

‘ Vaste problème ‘ que deia el general De Gaulle. Fora pot portar un canvi positiu. La situació és tan dolenta que no pot pas empitjorar. La gent belleu comprendran que la identitat catalana va més enllà dels rugbi i de les cargolades. Un estat català donarà prestigi, credibilitat a la llengua.

-Creus que el català té futur sense independència ? Té futur dins d ‘un estat que la persegueix?

El català sense estat no té futur. Cal llestar. El model autonòmic ha fracassat. Ara, fora queden dues possibilitats. Dissolució definitiva dins del conjunt espanyol o creació d’un estat català. A França no crec pas que el català sigui perseguit com antany. No l’ajuden, no el deixen pas accedir a la normalitat i a la modernitat. El deixen crebar com un vell ca.

-Creus que la idea d’ independència pot desacomplexar els catalans del nord, o cohibir-los?

No crec que els pugui desacomplexar. Crec que hi haurà una minoria important que s’aproparà al catalanisme mes la resta s’estarà amb la seua estimada França.

-Com veus la manera com es planteja actualment?

La gent fan el que poden. Tots portem la nostra pedreta a l’edifici comú. M’agradaria, per això, que hi hagués més respecte pel català d ‘aquí

2 comments on “FRANÇA NOS DEIXA PAS ACCEDIR A LA NORMALITAT, NI A LA MODERNITAT

  1. Vosté Senyor Bezonoff teneu tota la rao sobre aquest tema malhauradament………!.Pero la falta es tabé dels catalans del Rossello “nosaltres mateixos” que es deixen matar sense lliutar i no tenen PROU COLLONS com alguns altres Pobles que ells lluitan i sobrevivint aixi !. Caldria tenir més coratge i no pas deixar-nos aixafar sempre com ho fan França o Espanya del altre banda de les Alberes avui i ningu no reaciona i no dic pas rés i es aixo el problema de nosaltres aqui en la nostra terra !

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s