CAL QUE HI HAGI INDEPENDENTISTES, PER ACONSEGUIR MÉS DRETS PER LA LLENGUA I MÉS AUTOGOVERN com ho tindrà Còrsega aviat

Quan algú em pregunta : Tu ets independentista ?  jo contesti : clar que sí, com tu !  I després li expliqui que ell és independentista francès i jo català.

Joan Jaume ProstParlem amb Joan Jaume Prost

(1950 Marit, pare, avi, Fontpedrosa, autocaravana, Municipi, viatges, Àfrica, Àmerica llatina, Europa, mestre d’escola, Vilafranca del Conflent, Flarep, APA/Escola pública, amant de l’ús de la llengua i Catalunya Nord).

-Com veus l ‘estat de la llengua a Catalunya Nord? Com veus l’evolució  actual ?

Ja depèn si mires a dins o si mires a fora : si ets de dins, fas el possible per utilitzar la llengua cada dia, dones suport a tot el que enforteix el seu ús públic. Pots pensar també que el 1659 hi havia 40.000 habitants i tots eren locutors en llengua catalana a Catalunya Nord i que avui dia sem 130.000 locutors on representem ni el terç de la població. També Catalunya Nord mai ha tingut tanta gent amb capacitat d’expressar-se per escrit en català.

A fora els polítics enganyen amb discursos per sortir bé a la foto, on la nostra llengua és muda i invisible de tot l’espai públic sobre tot el territori.

La llengua té tota la legitimitat i …cap legalitat. La llengua perilla d’un procés de llatinització. Avui dia, l’ evolució la dibuixa el nombre d’obertures de fileres bilingües a l’ escola pública cada any i el nombre d’escoles Bressoles que obren cada tres o quatre  anys.

-Creus que se pot parlar d’ independència a Catalunya Nord ?

Clar que sí. El problema és una cosa parlar d’independència entre companys que somien i manifesten per un futur català i l’altra és tenir responsabilitat com a elegit dins diferents assemblees o reunions i patir d’un manca de relleu dins les teves aspiracions i reivindicacions. Quan entre els elegits (municipis, comunitats de comunes….) de Catalunya Nord hi haurà 5 % d’independentistes, el mot independència tindrà un contingut real. Cal que hi hagi independentistes, per aconseguir més drets per la llengua i més autogovern com ho tindrà Corsega aviat. Els independentistes si són presents allà on es prenen les decisions, Catalunya Nord podrà aconseguir resultats com ho van fer els independentistes del Québec, on els federalistes copien una part del programa dels independèntistes del Québec, per frenar la pujada del vot independentista.

-Què canviarà aquí, el dia que Catalunya sigui independent ?

Quan el Sud serà independent, ho desitjo molt, sobre tot desprès d’Escocia i Euskadi, hi haurà llum dins el túnel però no veurem encara la claror del dia.

França haurà de fer-se amb un nou estat. Un petit estat geogràficament, aixó no  li agradarà pas massa ja que li agrada tractar amb els grans i no tractar d’igual a igual amb els petits estats. El canvi serà a nivell de la mentalitat de la gent d’aquí ja que Espanya haurà baixat d’uns centenars de quilometres. El referent espanyol serà menys potent, la llengua guanyarà en normalitat i tindrem una veu parcialment nostra dins la Unió europea.

-Creus que el català té futur sense independència ? Té futur dins d ‘un estat que la persegueix?

La llengua és un producte social emprat per individus. Quan la societat nega una vida normal a la llengua catalana és molt dificil per les famílies de transmetre una eina que no encaixa amb l’ús exclusiu del francès. La independència donarà un aire fresc a la llengua i obligarà l’Estat a obrir nous dominis per la llengua com ho ha fet pel cors o com ho farà per l’eusker. Només serà possible si hi ha una demanda social.

-Creus que la idea d’ independència pot desacomplexar els catalans del nord, o cohibir-los?

Pot ajudar a credibilitzar les nostres reivindicacions. Cada cop que hi ha « Murs de Berlín » (com la independència de Catalunya) que cauen, ens apropem més de realitats polítiques que ens semblaven impossibles unes dècades abans.

-Què hi ha més, antiindependentistes (a favor de la integració a França o a Espanya…) o gent que pensa que és impossible (perquè són dues coses dierents !)

Hi haurà antiindependentistes nomès si hi ha independentistes, doncs quan algú, elegit o no, em pregunta : tu ets independentista ? i jo contesto : clar que sí com tu ! I davant la seva sorpresa li explico que ell és un independentista francès i jo català. Doncs ja compartim un nom comú, potser podriem declinar compatibilitats entre els dos adjectius…..

És també una manera de desdramatitzar l’enfocament pels franco-francesos, mireu compartim el mateix defecte, compartim aspiracions que són al mateix nivell…. La gent que pensa que és una cosa impossible s’hauran de repartir entre els que són a favor i els que s’hi oposen. Parlarà la democràcia.

-Com veus la manera com es planteja actualment ?

Al Nord el plantejament s’ha de llegir amb una lupa i al Sud, el dia que CiU es declari independentista i actuï en conseqüència, el somni tindrà els colors de la realitat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s