PARLEM AMB ORIOL LLUÍS GUAL, PRESIDENT DE “JOVES DE CATALUNYA NORD”

Oriol Lluís Gual

“Hi haurà aquí molta gent que es diran catalans, apareixeran catalanistes i gent que farà esforços per parlar català.” 

F : Què és « Joves de Catalunya Nord » ?

O :Som una Associació jove. La nostra idea és fer venir joves que han anat a les escoles catalanes i d’altres que no han anat a les escoles catalanes per fer activitats, actes, festes, anar a veure concerts… sigui el que sigui però amb la ideia de fer descobrir què és la reaitat del català avui i què són els Països Catalans. No sem aquí per fer politica ni partits ni per dir que sem independestistes convençuts, cadascu té la seua ideologia. Amb aquesta entrevista es veu la meua però la gent que ve els volem fer descobrir què és Catalunya i la realitat del territori..

F :Quines activitats feu ?

O :De moment ens dediquem a desenvolupar l’ associació, trobar gent que vulgui venir, joves convençuts…Tenim contactes amb els altes Països Catalans però cerquem la gent d’aqui. La primera activitat concreta que ara farem serà una calçotada. Després vindran concerts… ens agradaria fer girabars com fan al sud però ens ho plantegem, són projectes. Ara fem l’ associació.

F :Creus que se pot parlar d’ independència a Catalunya Nord ?

O :De moment… difícil. Hi ha gent interessada però no és la majoria. D’ aquí a alguns anys espero sincerament que sí que en podrem parlar. La nostra situació és molt lligada al Principat de Catalunya i és l’ evolució del sud la que farà evolucionar també el nord.

F :Però…n’ hem de parlar, ara ?

O :N’ hem de parlar perquè no pot caure així d’ un cop. Hi ha un treball preliminar a fer. S’ ha de plantejar ara en aquest moment… és ara que cal trobar la gent interessada per fer aquest treball, és ara que cal pensar la independència, com ?  amb qui ?

F :Què passarà el dia que Catalunya sud sigui independent ?

O :Passarà molt per aquí. Pensi que primer tindrem un reconeixement, ja,  perquè la gent d’ aquí no serem més uns quants catalans.. . ja hi haurà una nació catalana reconeguda  i això és molt (ja hi ha Andorra, però és un  cas a part).  Si el Principat és independent a més ja tenim una legitimitat, ja no sem catalans folklòrics, sem catalans perquè hi ha una nació i hi ha evidentment un estat. Hi haurà aquí molta gent que es diran catalans, apareixeran catalanistes i gent que farà esforços per aprendre el català. Ara, aquí, ho veig molt difícil…

F :Però potser encara sera més difícil pels catalans d’ aquí… considerats estrangers…

O : No, aprendrem el català com a llengua estrangera, com fan ara per a l’ espanyol, serà el país veí. Tindràs classe de català que s’ obriran i més gent que parlarà català. Les que ja existeixen, Bressola, Arrels i obertures de postes. Ara no hi ha prous  professors però si hi ha una demanda molt forta… De fet, ara hi ha professors que surten formats per fer català i els envien a fer classes… de francès. Els professors hi són però és una voluntat política… en una situació nova…

F: Gràcies Oriol. I per molts anys !

One comment on “PARLEM AMB ORIOL LLUÍS GUAL, PRESIDENT DE “JOVES DE CATALUNYA NORD”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s