2012: L’ ABISME i L’ ESPERANÇA

(Quan la utopia canvia de camp…)

La brutalitat de la crisi i el campi-qui-pugui que se’n deriva generen una situació nova que obre un abisme davant nostre i un espai nou a l’ esperança:

Amb una rapidesa inesperada, amb una brutalitat esperançadora estan caient les caretes, les pells de xai, les disfresses, les postures de dissimulació. Els eufemismes ja no funcionen, les pantalles ja no tapen res: alguns ho anunciaven fa temps però aquest any ja és l’ opinió pública que ha descobert el que hi havia darrere la màscara:

  1. Un sistema financer i bancari al servei d’ uns quants rics: El cinisme del món de la banca i de la finança ha aparegut d’una manera nova, neta, nua, diàfana.  L’ « estat del benestar » que permetia mantenir les injustícies flagrants amb un semblant de redistribució s’ està esquinçant… les « conquestes socials » es fonen al sol dels mercats…  l’ especulació, la corrupció ja no s’ amaguen darrere tapaforats ni màscares ni somriures forçats:Trepitgen sense escrúpols. Canviar el sistema era, fins ara, una utopia. Però la utopia ha esdevingut tan necessària que estem obligats a plantejar-la com una necessitat nova, com una necessitat urgent.
  2. Un sistema democràtic en crisi: El malviure que se’n deriva ha provocat ja la reacció « indignada » de molta gent en direccions diverses, algunes ben interessants. És el símptoma d’una cosa que també ha aparegut ben crua aquest any als ulls de l’ opinió: Els nostres polítics, el nostre sistema polític, la nostra flamant democràcia és incapaç de dominar el sistema financer . El mercat mana més que el govern. Avui és clar per a la gran majoria que la situació és insostenible. Dir-ho ja no és una utopia. La utopia és pensar que podem continuar parlant de sistema democràtic en un context dominat pels mercats.
  3. Una llengua i un país en vies de desparició: El cinisme de l’ estat espanyol i del francès pel que fa al respecte de les «minories» també ha esclatat als ulls de l’ opinió pública. A Espanya, la fal.làcia del federalisme s’ha esfondrat, l ‘enganyifa de les autonomies s’ ha estavellat contra la realitat. Els espanyolistes ja ni s’ amaguen en la seua estratègia sistemàtica de genocidi cultural progressiu. L’ opinió catalana ja és majoritàriament independentista. El que és, avui, una utopia és pensar que amb el statu quo, la llengua i la cultura catalanes podran sobreviure. La utopia ha canviat de camp. Els utòpics son els pseudo federalistes i els unionistes.

     A Catalunya Nord, els utòpics són els que creuen que podem salvar la llengua en el context francès. Tothom sap que estem sobre un pendent ensabonat que ens porta inexorablement a la mort de la llengua i a la folklorització de la cultura.

Quan la realitat és explosiva LA UTOPIA CANVIA DE CAMP. El que esdevé utopia és el manteniment del statu quo. Les mentides esclaten a la cara de tothom. Situació nova. Potser construirem de cap i de nou o potser, simplement, ens deixarem engolir per l’ onada sense aprofitar-ne l’ impuls…

No preconitzem proclames i crits de revolució, ni tampoc d’independència. Ja sabem que no porten enlloc. Es tracta d’ un treball de formiga… però de formiga diària, de formiga col.lectiva, de formiga que sap on va, de formigueta sàvia que ja no es deixa ensarronar més perquè ha vist el llautó darrere les disfresses.

Bon any nou!

Francesc Bitlloch

One comment on “2012: L’ ABISME i L’ ESPERANÇA

  1. I a Catalunya Nord els utòpics són els que creuen que aconseguiran la independència en el context d’una societat en què sempre menys gent sap parlar català.
    Es fa tot el possible per salvar la llengua a Catalunya Nord? No ho crec, mireu el País basc, Alsàcia, Còrsega, Bretanya,… Tots fan millor que nosaltres!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s