SI US PLAU AGAFEM EL CAMÍ I COMENCEM A CAMINAR PLEGATS!

Martí Gallardo, per nosaltres era fins ara un desconegut, però ha acceptat d’entrar al debat. Vos lliurem les seues reflexions…

Cat Nord x I: Com veieu l’ estat de la llengua a Catalunya Nord?

Martí Gallardo: Dieu-me romàntic però crec que al Nord encara hi ha molta gent que pensa en clau catalana. Aquest mateix estiu vaig poder comprovar que la llengua s’usa amb normalitat a la Cerdanya, malgrat que sí és cert que costa. Altres vegades que he estat a la mateixa Perpinyà també he fet ús de la llengua amb normalitat, o si més no com a Barcelona.

Cat Nord x I:  Hi ha dificulats administratives, hi ha canvis de població…

Martí Gallardo: És cert que tota la maquinària administrativa pertany a un estat molt i molt potent com és el francès, i que moltíssima part de la població del Rosselló és immigrada, però sempre serà terra catalana peti qui peti ja que la terra és la que és. Cal tenir present que de la mateixa manera que ha passat al sud, sempre hi haurà fills d’immigrants que buscaran un sentit més ampli al seu sentiment de partença, però cal això sí, que se’ls estimuli aquest sentiment. En aquest sentit és importantíssim que per petits que siguin els actes públics, se’n facin arreu amb la intenció de despertar l’interès per a la llengua, la cultura i el sentiment d’estima a una la terra que els ha vist nàixer i que és quelcom més que un poblet.

Cat Nord x I: Quin és el paper de les institucions?

Martí Gallardo: No cal dir que les institucions tenen en aquest sentit un rol importantíssim, però és cert també que les institucions faran allò que hagin de fer, en funció de les demandes que el poble els exigeixi. En aquest sentit destacar-ne la importància de no anar mai enrere, de no retrocedir. No vull deixar de parlar del rol integrador que no pot perdre mai la USAP, amb la dificultat que representa el fet de compartir la força de la catalanitat amb mantenir-se esportivament en primera línia. Darrerament se n’ha parlat i aquest esperit ha de quedar fora de tot dubte perquè la USAP sí que està arribant a la gent amb molta força. Recordem que al sud el Barça va esdevenir un element clau de la integració de les diferents capes d’immigració espanyola.

Cat Nord x I: Si la Catalunya autonòmica esdevé independent… canviarà quelcom aquí?

Martí Gallardo: Només si el sud és molt fort i econòmicament potent en un hipotètic estat lliure, el seu dinamisme i la seva vitalitat portaran a annexionar-se el nord com també altres països vinculats econòmicament, lingüísticament o culturalment, com poden ser el País Valencià i ses Illes. En aquest sentit hem de mirar-nos a nosaltres mateixos i mirar de superar-nos dia a dia -que d’això en sabem,- i només si som el que mai no hauríem deixat de ser, amb valentia i seguretat, la Catalunya del nord es tornarà a sentir catalana i amb molt orgull de poder “tornar a casa”.

Cat Nord x I: Com parlar d’ independència, al sud i aquí?

Martí Gallardo: Deixeu-me només dir una cosa: tothom s’omple la boca de catalanitat i d’independència, ara és un moment a l’alça, però hi ha molta i molta feina a fer que no s’està fent al sud, ni encara menys al nord. Així difícilment farem res ara com ara…

Vivim en un món on ara mateix estan passant coses molt importants i tothom està a l’expectativa. Catalunya no pot esperar i en això n’estem tots d’acord, com també en el fet que cal fer alguna cosa, però què? Aquesta és la gran pregunta! S’han fet consultes, s’està treballant molt amb pedagogia d’institucions i persones, s’estan creant organitzacions, fòrums, debats… tot això és molt lloable i té molt mèrit, però sembla que ens calgui fer el pas. Sembla que haguem de convèncer-nos nosaltres mateixos i anar a convèncer al altres no fos cas… La pregunta és: quan comencem a arromangar-nos? I què vol dir arromangar-nos?

Cat Nord x I: Podrieu explicitar més el que vol dir “arromangar-se”?

Martí Gallardo: Arromangar-nos és començar a dissenyar un govern amb òrgans de decisió i estructura de futur. És començar a treballar de manera definitiva amb números sobre despeses i producció real. És crear ja una estructura d’estat prenent decisions sobre necessitat o no d’un exèrcit o altres institucions i els costos que pot suposar. És tallar els impostos amb Espanya i dipositar-los com a garantia a la unió europea, per exemple. És explicar i denunciar políticament als parlaments, presidents i institucions dels països més importants del món, sense retòriques, l’ofeg del nostre país i la necessitat de recuperar el prestigi i la llibertat, i alhora demanar-los ja ara el seu recolzament. És implicar a les institucions importants d’aquest país en aquest repte, amb responsabilitat. És també implicar la ciutadania i tota la xarxa social d’entitats i associacions. En definitiva, començar a caminar sense por i amb pas ferm.

Cat Nord x I: Perquè el camí no serà fàcil…

Martí Gallardo: Quan l’any 2009 es va jugar a Paris la final del campionat francès de rugbi Top 14, en una entrevista al jugador de la USAP David Marty, aquest va comentar: “…deu minuts grossos i després la final serà nostre!”. La USAP va guanyar aquella final patint, com no podia ser de cap altra manera. M’agradaria acabar recordant aquelles paraules d’optimisme, i pensar que Catalunya ja es troba dintre del període de deu anys grossos de patiment en assolir la llibertat i després podrà avançar amb pas ferm.

Si us plau, agafem el camí dret i comencem a caminar plegats!

5 comments on “SI US PLAU AGAFEM EL CAMÍ I COMENCEM A CAMINAR PLEGATS!

 1. M’ha agradat molt el paral·lelisme dels 10 anys grossos per assolir la llibertat. Per gaudir, malauradament, primer haurem de patir, però el camí s’està començant a fer i cada cop tenim més pressa.

 2. os deixo la lletra de LLuis Llach per reflexionar

  Venim del nord,
  venim del sud,
  de terra endíns,
  de mar enllàm
  i no creiem en les fronteres
  si darrera hi ha un company
  amb les seves mans esteses
  a un pervindre alliberat.
  I caminem per poder ser
  i volem ser per caminar.

  Venim del nord,
  venim del sud,
  de terra endins,
  de mar enllà,
  i no ens mena cap bandera
  que no es digui llibertat,
  la llibertat de vida plena
  que és llibertat dels meus companys.
  I volem ser per caminar
  i caminar per poder ser.

  Venim del nord,
  venim del sud,
  de terra endins,
  de mar enllà.
  i no sabem himnes triunfals
  ni marcar el pas del vencedor,
  que si la lluita és sagnant
  serà amb vergonya de la sang.
  I caminem per poder ser
  i volem ser per caminar.

  Venim del nord,
  venim del sud
  de terra endins,
  de mar enllà,
  seran inùtils les cadenes
  d’un poder sempre exclavizant,
  que és la vida mateixa
  que ens obliga a cada pas.
  I caminem per poder ser
  i volem ser per caminar.

 3. Penso que la Catalunya Nord retrobarà la seva identitat catalana quan percebi que això es bo per ella en termes econòmics, és a dir quan la cultura catalana es vegi quelcom útil per a qui la te. Això passarà quan la Catalunya Sud sigui un estat, i convertim aquesta Catalunya Sud en l’Holanda del sud d’Europa. Llavors renaixerà l’unió entre les 2 bandes del pirineu, i com tots serem europeus, poca cosa més ens faltarà. Dit d’una altre manera: si podem aconseguir allò que tots volem sense posar-nos l’estat francès en contra (de la independència de la Catalunya Sud) millor, que prou difícil serà la cosa.

 4. Parlem clar i català. El problema es la covardia d’uns politics que només van a conservar la cadira i la cartera, siguin de dretes, no cal dir, de centre o d’esquerres. I el poble, aiii el poble!!!!, necessita d’un referent per poder seguir i poder creure. Amics meus, això només s’arregla amb un parell de pebrots.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s