EL MÉS IMPORTANT ÉS TENIR UNA VISIÓ INDEPENDENTISTA

Joan-Miquel Touron

Ens trobem a la llibreria catalana de Perpinyà amb el Joan-Miquel Touron, entre dos clients xerrem.

Hervé Pi : una llibreria és un bon lloc per a tenir contactes amb la gent i sentir el que pot pensar. Veus possible parlar d’independència a Catalunya Nord?

Joan-Miquel Touron: és molt difícil ja que la gent no ho veu pas clar.

“Per parlar d’un projecte que veu nuvolós cal fer un treball pedagògic tan important per a cada persona que és molt, molt difícil d’en parlar.”

Pensi que a nivell d’independència, el més important de tot és de tenir una visió independentista.
Tinc una comparació a fer amb el Quebec, el Quebec sempre ha tingut una visió d’Estat lo que Pujol deia “Catalunya té una vocació d’Estat”. Al Quebec sempre han tingut una visió de futur d’Estat, encara que no s’hagin pas oficialitzat, a partir del moment que s’han construït amb un projecte independentista fa que avui dia la llengua hi és cabdal, te’n vas al Quebec vas a una altra França lingüística,

a Catalunya a partir del moment que tenim una visió autonomista podem acceptar que hi hagi dues llengües al territori i automàticament guanya la més forta i la més forta és pas el català.

Pensi que tot el que fem ho hem de fer amb una visió independentista. Que sigui un projecte utopista? que ho farem pas mai? és pas important, l’important és tenir aquesta visió!

Hervé Pi :Quines repercussions per Cat Nord.

Joan-Miquel Touron: Serà enorme, podem pas imaginar lo que serà, serà immens. Per exemple a Alsàcia, hi ha hagut l’elecció de la Miss Món, la Miss France era alsaciana, la primera cosa que va fer és parlar alsacià, va enviar un missatge als seus germans d’Alemanya, perquè tenen un estat talament fort que entrenen automàticament la llengua.

Si nosaltres demà tenim un estat català a costat serem com Alsàcia i Alemanya, veurem la llengua d’una altra manera, per ara el català és la segona llengua de Catalunya, és pas la primera llengua.

One comment on “EL MÉS IMPORTANT ÉS TENIR UNA VISIÓ INDEPENDENTISTA

  1. Hola Company joan miquel,

    estic totalment d’acord amb Tu. Si Catalunya es Independent, això canviarà moltes coses i nos ajudarà aqui a nosaltres Catalans del Rossello i allo es cert i segur. La visio de la gents sobre el nostres germans Catalans del Sud canviarà en molt positiu i es per allo que nosaltres aqui hauriem de ajudar-los a ser lliures i Independents en el Principat perquè ens ajudarè desprès a Catalunya Nord moltissim.

    fins aviat. joan pere.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s