AL SUD TENEN PROJECTES A 10 o 20 ANYS, AQUI TENIM PROJECTES A RITME DE LES ELECCIONS

Antoine Gasquez

Conversem amb Antoine Gasquez, creador i redactor en cap de “La Semaine du Roussillon” i sense perdre temps anem al gra.

Hervé Pi: La Semaine ha publicat 4 pàgines sobre Catalunya cap a la independència, aquí sem a Catalunya Nord. Penses que és possible de parlar d’independència aquí?

Antoin Gasquez: Sí, és possible de parlar d’independència, però de la independència de Catalunya Sud, pas d’aquí.

Hervé Pi: En aquest cas, quines repercussions podria tenir la independència de Cat Sud a Cat Nord?

Antoin Gasquez: les mateixes que poden passar a la frontera entre Alsàcia i Alemanya. El projecte d’independència de Catalunya Sud és altament ambiciós. Tenen un projecte, volen esdevenir un dels països més rics del món, en tenen les capacitats, tenen les infraestructures, les condicions en termes de reglamentacions econòmiques, d’educació, tenen els mitjans d’avançar… pensi que podríem ser tocats un poc per capil·laritat, pel fet que siguem dins l’esfera d’influència de Barcelona, però pas a curt termini, més aviat a mitjà o llarg termini. Al Sud tenen projecte a 10 o 20 anys, aquí tenim projectes a curt termini que funcionen al ritme de les eleccions.

Hervé Pi: Penses que podríem viure la catalanitat de la mateixa manera quan Catalunya sigui independent? Avui aquí la catalanitat ha estat folkloritzada, el dia que la catalanitat sigui la imatge d’un Estat, d’un Estat fort d’Europa què canviarà per nosaltres?

Antoin Gasquez: Pensi que si hi ha una evolució serà en funció d’un interès econòmic que en farà prendre més en compte la cultura i la llengua catalana, l’economia és sempre un vector de desenvolupament i fins i tot per les cultures.
Aquí fem part d’un Estat francès jacobí, ens costa fer existir la llengua i la cultura del país, mes pensi que se pot desenvolupar si econòmicament hi ha un interès i si teixim lligams mé estrets amb el Sud.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s