CAL QUE EXISTEIXI UNA VOLUNTAT MAJORITÀRIA EN LA COMUNITAT QUE REIVINDICA ELS SEUS DRETS

Joan-Lluís Prat

Hem “xerrat” via correus electrònics amb el filòsof Joan-Lluís Prat, a sota les respostes a les dues qüestions…

Se pot parlar d’independència a Catalunya Nord?

Joan-Lluís Prat: Per a mi, el dret d’un poble a la independència és un principi universal, que es pot reivindicar per tota comunitat humana que es considera diferent i vol governar-se diferentment, quin que sigui el seu passat – que es tracti de recobrar una llibertat perduda, o d’accedir a una forma de vida sobirana, encara que no hagi existit en el passat : principi sense el qual els Estats Units d’Amèrica no haurien pogut separar-se de la seva metropoli, ja que els “Insurgents” de 1776 no eren pas un poble sotmés, eren colons anglesos que no havien tingut cap forma prèvia d’independència… Amb més raó encara, els pobles colonitzats poden també reclamar-ho. Ara bé : es tracta d’un dret dels pobles, i cal que existeixi una voluntat majoritària en la comunitat que reivindica els seus drets. Això determina una gran diferència entre les dues Catalunyes, la Catalunya del Nord, on el particukarisme català és una realitat cultural i sentimental, el Principat de Catalunya – que no és ben bé “el Sud”, ja que Mallorca i València es troben encara més al Sud – “Països Catalans” que no es consideren pas ells mateixos com a trossos d’una “Catalunya gran”, en la qual el Principat representaria una “Catalunya central” (teoria de Josep Guia). Cada poble ha de dir la seva, i la postura majoritària al Principat no pot imposar-se dogmaticament als Valencians, Mallorquins i … Rossellonesos, encara que aquets darrers hagin estat, fa temps, una part essencial de la “Catalunya Vella”.

Quines podrien ser les repercussions per Catalunya Nord si Catalunya Sud aconsegueix ser Estat?

Joan-Lluís Prat: Naturalment, la independència del Principat donaria més empenta a la consciència “nacional” o “comunitària” i a les reivindicacions que es poden mantenir pertot arreu : llengua, cultura, escoles catalanes, etc. – i d’aquest punt de vista em sembla evident que els Catalans del Rosselló han de desitjar la independència del Principat i eventualment de manifestar el seu suport al moviment independentista que es manifesta al Sud de la frontera – cosa que no implica que haurien de fer la mateixa cosa amb les mateixes consignes i els mateixos objectius, forma d’acció incoherent i contraproduent, quan hi hauria tantes coses a fer per defensar la catalanitat de les nostres terres, rebutjant els intents dels polítics freixistes i postfreixistes que volen esborrar la catalanitat del país en el marc del “Languedoc-Roussillon”, que rebatejen “Sud de France”, denominació encara més perversa que “Septimània”, i que sembla malauradament ser acceptada sense massa protestes…

One comment on “CAL QUE EXISTEIXI UNA VOLUNTAT MAJORITÀRIA EN LA COMUNITAT QUE REIVINDICA ELS SEUS DRETS

  1. Se pot parlar d’independència a Catalunya Nord?

    En podem parlar, obrir debats i compartir discussions molt enriquidores! Però crec que la paraula “parlar” de la pregunta s’ha d’entendre com a parlar (discutir), ja que a nivell socio-polític actualment…”ni parlar-ne!”

    En Joan Lluís Prat, té raó la Independència és un dret universal que té cada poble. Però ha de venir de la voluntat del poble, i aquí la voluntat no existeix.
    Sóc un independentista convençut, però la problemàtica al Nord és més aviat lingüística i cultural. Hem de recuperar la nostra llengua i la nostra cultura abans de “parlar” d’independència aquí al Nord. (Paris ha tingut més diners i un “savoir-faire” indiscutible per endormir, i potser matar les cultures no-franceses, contràriament a Madrid, per sort!)

    Salut, Independència i Bones Festes a tots!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s